Szabolcs-Szatmár-Bereg

5 órája

Követ tettek a sínre, parittyával lőttek a vonatra Nyíregyházánál

A vasúti járművek rongálása, a vasúti közlekedés veszélyeztetése miatt akár javítóintézetbe is lehet kerülni

Szon.hu

Fotó: ügyészség

A fiatalkorúak meggondolatlan és felelőtlen magatartásukkal az utasok testi épségét veszélyeztették, de ezen túl több mint tíz millió forint kárt is okoztak.

A vádiratok szerint megyénk több városában a vasúti közlekedés biztonságát veszélyeztető fiatalok garázdálkodtak, akik között életkoruk miatt felelősségre nem vonható gyermekek is voltak.

Az egyik ügyben a fiatalok idén februárban két Nyíregyháza környéki település közötti vasúti szakaszon köveket tettek a sínekre, amire a szerelvény ráhajtott, a mozdony kerekei megrongálódtak, közel két millió forint kár keletkezett. Az elkövetők aznap este még egyszer visszamentek a sínekhez és köveket lőttek parittyával egy elhaladó vonatra. A kövek az egyik vagon ajtajának üvegét betörték, csak a véletlenen múlt, hogy a vonaton utazók nem sérültek meg.

Egy másik fiatalkorú és társa idén májusban a nyíregyházi vasútállomáson álló, összesen több mint kétezer tonna súlyú és 435 méter hosszú teherszállító vonat négy vagonjának fékberendezését elfordították, emiatt a fékek megszorultak.

A vonat elindulását követően rövid idővel a vasúti kocsik kerekei izzani kezdtek és füstöltek, az izzó alkatrészekből darabok repültek el, a tíz millió forintos anyagi káron túl személyi sérülés is történhetett volna, de a szerelvényt Újfehértó környékén megállították.

A fiatalok meggondolatlan cselekményeikkel rendkívüli módon veszélyeztették a vasúti közlekedés biztonságát.

Az első ügyben a vádlott 14. életévét alig töltötte be és nagyon megbánta cselekményét, ezért az ügyészség indítványa vele szemben 2 év próbára bocsátás és pártfogó felügyeletének elrendelése, a másik ügy vádlottjával szemben viszont személyi körülményeit és az elkövetés módját is figyelembe véve 1 év javítóintézeti nevelés.

Mindkét ügyben az indítványok célja a megelőzés és a fiatalok magatartásának helyes irányba történő terelése - tájékoztatott Dr. Márton Anett Zsuzsanna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában