Nemzetközi együttműködés

2 órája

Konferencia az értékteremtő nemzetközi együttműködésért

Értékes barangolások címmel szervezett nemzetközi értékkonferenciát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzat Kisvárdán, ahol együttműködési megállapodást is aláírtak. A keddi, határon átívelő konferencia az Interreg Magyarország- Szlovákia kisprojekt támogatásával jött létre.

Lengyel Nóra

Leleszi Tibor, Szpisák Gyula, Seszták Oszkár a konferencián

Fotó: Bozsó Katalin

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzat elkötelezett a vármegyei hagyományok ápolása mellett, a határon átívelő közös értékek sokszínűségének megőrzésére és megismertetésére. Nyíregyháza és Vásárosnamény után a Kisvárdai Konferencia Központban megrendezett keddi program a harmadik eleme volt a nemzetközi projektnek, aminek a célja: lehetőséget biztosítani a magyar és szlovák állampolgárok közötti kapcsolatok erősítésére, és a személyes tapasztalatokon alapuló ismeretátadásra. 

Értékes barangolások konferencia
Értékes barangolások konferencia
Fotó: Bozsó Katalin

A konferenciák témája az Unió közös örökségének gazdagsága és sokszínűsége, a magyar-szlovák kapcsolatok építése és fenntartása volt. Az eseményeken megjelent vendégek megismerhették egymást, a résztvevő civil szervezetek, intézmények, önkormányzatok képviselői betekintést kaphattak egymás munkájába, és ezen ismeretek lehetőséget teremtettek a magyar és szlovák határon átívelő közös együttműködésekre. A program sikeres megvalósítását három együttműködő partner segítette szakmai munkájával: Rovás Polgári Társulás, Királyhelmeci Kráľovský Chlmec Gimnázium, Thália Színházi Társaság. 

A konferencia központ terme megtelt kulturális szakemberekkel, érdeklődőkkel és fiatalokkal is. Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntő beszédében kifejtette, hogy Kisvárda kiváló helyszíne az értékkonferenciának. Külön kiemelte, hogy milyen fontos a fiatalok jelenléte, hiszen ezt a kultúra és közösségépítő folyamatot ők viszik tovább, mint következő generáció.

 - Ennek az értékkonferencia sorozatnak is az volt a célja, hogy azokra az értékekre, arra az örökségre, amelyből mi születtünk, arra valóban felhívjuk a figyelmet. Ne csak büszkék legyünk rá, hanem valóban éljünk is vele és éltessük is ezeket. És úgy gondolom, hogy azok az előadók, akik a mai napon is itt voltak, ők mind-mind magas színvonalon végeznek kultúraközvetítő és közösségépítő tevékenységeket, és alkotnak maradandót. Szerettük volna, ha az előadók példát és irányt is mutatnak. Az volt a célunk, hogy minél többen kapcsolódjanak be ebbe a küldetésbe. Reméljük, hogy ezzel az értékkonferenciával is tudtunk a cél felé egy lépést tenni. A vármegyei önkormányzat, és az értéktár is együttműködik, és úgy gondolom, hogy ebben mindig partnerek azok a települések, közösségek, akikkel találkozunk – fejtette kis Baracsi Endre, és reményét fejezte ki, hogy nem lesz akadálya annak, hogy még tovább haladjon a kultúra, az örökség és az érték afelé, hogy az összetartozást megerősítsék. 

Konferencia az értékekért

Kisvárda polgármestere, Leleszi Tibor a fiatalokhoz szólt először, akiknek elmondta, hogy a hagyomány ápolását, az értékek továbbadását az ifjúságnak kell majd megtennie, majd Morus Tamástól idézett: „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása!” – Adjátok tovább a lángot mindenkinek, nem beszélve arról, hogy az értékek, hagyományok megtartása jelenti a nemzeti összetartozást, a magyarságot, a nyelvet. Kisvárda különösen itt kapcsolódhat, hiszen Szent László városa vagyunk, őseink 1082-ben verték meg a kunokat, akkor alapították a római katolikus egyházat Kisvárdán, ez a város születése. A másik királyunk Zsigmond király volt, aki Kisvárdát 1421-ben városi rangra emelte. Érdekesség, hogy mind a két királyunk Nagyváradon nyugszik. A magyar nyelv őrzésében, a magyar érték továbbadásában Kisvárdán élen járunk, például már a 36. Magyar Színházak Fesztiválján vagyunk túl, és tovább fogjuk folytatni. Tíz napon keresztül napi két-három előadással itt van minden magyar színház a történelmi Magyarországról – mondta a polgármester, és megjegyezte: a hagyományokat, értéket tovább fogják őrizni. 

Kulturális kapcsolatok

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat elnöke beszédében kifejtette, hogy a fiatalok megismerhetik vármegyénk értékeit, és hogy milyen kapcsolat van a felvidéki szakemberekkel. – Nehéz lehet valóban kisebbségi sorsban, ott születve színházat művelni, és várjuk azt az időt, amikor a szlovák előadásokat magyarul is lehet a kassai színházban látni, hallgatni, amikor igazán érvényesülnek majd az egyenlő nyelvi jogok. Reméljük, hogy a remekül fejlődő magyar-szlovák államközi kapcsolatok ilyen kulturális kapcsolatokat is jelentenek majd és kölcsönösséget minden szempontból. Mi azért dolgozunk itt a határ mentén, hogy ezek valósággá váljanak a magyar-szlovák programban is, szlovákiai partnereinkkel is. Kassát érdemes megnézni, és egy színház látogatással összekapcsolva pedig fantasztikus élményben lehet része mindenkinek – ajánlotta Seszták Oszkár, és megköszönte a szervezőknek, résztvevőknek a konferenciát, a fantasztikus előadásokat. 

Azért, hogy az eddigi értékteremtő munka, a közös gondolkozás ne érjen véget, a színvonalas előadások után Seszták Oszkár és Szpisák Gyula a  határon túli projektpartner, a kassai Thália Színházi Társaság képviseletében együttműködési megállapodást írtak alá. A különleges nap történelmi sétával, kiállításmegnyitóval folytatódott, és a Thália Színházi Társaság ünnepi gálaműsorával ért véget. 

 

A keddi nemzetközi értékkonferencia programja:

  • Muhari Zoltán, Panyola polgármestere: Érték és hagyomány az álarcok mögött
  • Sztolyka Zoltán, Hajnalpelika Kisszínpad Kulturális Egyesület képviseletében: A pajtaszínház, a népi színjátszás és "a közösség szerepe az       értékátörökítésben "
  • Forgács Miklós dramaturg (Szlovákia): Ne csak nézz, láss! – Színház, mint közösségfejlesztő és értékmentő erő. A színházi nevelés, drámapedagógia, a résztvevői színház fontossága és hatásai a közösség életére.
  • Szpisák Gyula színházmenedzser, rendezvényszervező (Szlovákia): Otthonról haza!- Határon átívelő kultúraterjesztés és örökség mentés.
  • Szakmai workshop: Színház az egész világ! – kulturális együttműködés lehetőségei a színjátszásban
  • Művészeti kiállítás megnyitó - tárlatvezetés
  • Történelmi séta Kisvárdán
  • Thália Színház Ünnepi Gálaműsora

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában