Őszi piknik

4 órája

Gyermekvédelmi gondoskodás – a lakásotthon a családot jelenti nekik, egy támogató közösséget

Őszi pikniket tartottak hétfőn az egyik nyírszőlősi lakásotthonban. A gyermekvédelmi szakellátás mindennapjaiba pillanthattunk be.

Kanalas Ottilia

Őszi piknik a nyírszőlősi lakásotthonban

Fotó: Bozsó Katalin

„Miért engedtél el, miért nem szeretsz engem, anya…” Barna Vanda verse szomorúan és őszintén írta le a gyermekvédelmi gondoskodásban élők sorsát, minden lelki teherrel együtt, melyet magukkal cipelnek egy életen át. A gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő fiatal lány versekben írja ki magából érzéseit, hétfőn ezeket megosztotta másokkal is a nyírszőlősi lakásotthon őszi piknikén. A nyílt napot azzal a szándékkal szervezte meg a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény, hogy bárki betekinthessen a lakásotthon életébe, hiszen mint mondták, annyifélét gondolnak róluk az emberek. 

gyermekvédelmi, gondoskodás, őszi, Nyírszőlős, piknik, Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény
Gyermekvédelmi gondoskodás – a nyírszőlősi lakásotthon őszi piknikén Szocska A. Ábel püspök köszöntötte a résztvevőket 
Fotó: Bozsó Katalin

Gyermekvédelmi gondoskodás– fontos megismerni a világukat

– Megvallom őszintén, nem gondoltam, hogy ilyen szép számban el fognak jönni, és együtt lehetünk ezen a rendkívüli napon – mondta Szocska A. Ábel görögkatolikus püspök. – Nemrégen szembesültünk azzal, hogy a mi gondozott gyermekeink élete szinte ismeretlen a településrészen élők előtt, így azt gondoltuk milyen jó lenne, ha megmutatnánk a lakásotthonban működő munkát, az itt élő fiatalokat, hogy legyen egyfajta kép arról, milyen munkát végzünk, milyen feladatot látunk el. Nelson Mandelának van egy nagyon kedves idézete, ami úgy szól: „Minden nemzetnek és minden népnek a jövőjét az határozza meg, ahogyan a gyermekekkel bánnak.” Nagyon sok tehetséges, jó képességű, ügyes gyermek él itt, és természetesen bennük is megvan az a gyermeki huncutság, ami másokban, de sok esetben úgy érzem, hogy az emberekben van egyfajta távolságtartás, talán még előítélet is a az itt nevelkedő gyerekekkel szemben. Ez a mai alkalom talán épp a közeledést, a megértésüket is segíti. S külön köszönöm a munkatársaknak, hogy sokat tesznek ezekért a gyermekekét – emelte ki a főpásztor.

gyermekvédelmi, gondoskodás, őszi, Nyírszőlős, piknik, Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény
Bohóc a gyerekek között, nagy volt a nevetés 
Fotó: Bozsó Katalin

Hogy milyen volt az őszi piknik? A lakásotthon mögötti tágas udvaron tartották, feldíszítették az ősz színeivel, sátrakat helyeztek el, ahol finomságokat kínáltak a gyerekeknek miközben játszottak, bohócok előadásán szórakoztak, a nap végén pedig Szirota Jennifer énekesnő dalain tapsoltak. Az időjárás is nekik kedvezett, szépen sütött a nap. 
Mint ismert, 2014 óta a jogszabályi változások révén minden gyermekvédelmi gondoskodásba került, 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni, ha ez nem lehetséges, akkor a gyermekvédelmi szakellátásban gondoskodnak róluk. A régi nagy otthonokat kisebb, maximum 12 fős lakásotthonokká alakították át évekkel ezelőtt, Nyírszőlősben 4 ilyen otthon működik, közülük egyik az úgynevezett anyaotthon, ahol fiatalkorú anyák élhetnek együtt gyerekükkel.

Egymással is ismerkedhettek a gyerekek
Fotó: Bozsó Katalin

Türelem és empátia  

A görögkatolikus egyház több mint egy évtizede vállal jelentős szerepet a gyermekvédelem területén, a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézményhez 4 lakásotthon tartozik ezen a településrészen, összesen 130-150 gyerekről gondoskodnak ebben a formában, valamint a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézményhez tartozó nevelőszülői-hálózatban további 500 gyermek tartozik hozzájuk. Az ellátásra szorulók száma sajnos növekszik a vármegyében, ezt a rendszerbe bekerülők statisztikája is alátámasztja. A legfiatalabb gyerek 8 hónapos volt, édesanyjával vett részt a hétfői rendezvényen, a legidősebb ellátott 24 éves. Nagyon rögös életút az övék, fogalmazták meg a nevelők, akik tulajdonképpen a gyerekek „pótszüleik”, igyekeznek odafigyelni rájuk, szeretetben nevelni őket, mert azt senki nem vitatja, hogy a vérszerinti családjukból kiemelt, állami gondoskodásban élő gyerekek a legnehezebb sorsúak közé tartoznak. A szakellátásba kerülésük oka szerteágazó: a szülők életvitele (kriminalitás, szenvedélybetegség, prostitúció stb.), mentális betegségek, gyakori a bántalmazás vagy az elhanyagolás is, de az is előfordul, hogy a gyermek maga kéri az elhelyezését.

gyermekvédelmi, gondoskodás, őszi, Nyírszőlős, piknik, Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény
Erdei Sándor, a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény vezetője vette át Jászai Menyhért alpolgármester ajándékait 
Fotó: Bozsó Katalin

– Empátia, türelem és valamilyen szinten valóban egy speciális tudás is kell a ránk bízottak neveléséhez, de nagyon szép eredményeket is el lehet velük érni, amiről sajnos keveset hallanak az emberek. A mieink rendesen járnak iskolába, közép –, és felsőfokon is tanulnak, próbáljuk segíteni őket az életútjuk megtervezésében is. A gyermekvédelembe olyanok kerülnek be, akik valamilyen oknál fogva veszélyeztetettek és nincs más megoldás, csak a szakellátás nyújthat nekik biztonságot. Sajnos többségük traumával érkezik ebbe a kis közösségbe, ami a család szerepét szeretné betölteni az életükben, amelyre támaszkodhatnak, bizalomra találnak, és mindent megkapnak, ami a fejlődésükhöz kell – mondta el Erdei Sándor, a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény vezetője. Hozzátette, a lakásotthonok már önmagukban is kényelmes otthont, biztonságos életteret nyújtanak, s aztán hogyan alakul a sorsuk, hová „repülnek majd ki” a fiatalok, az nagyon sok mindenen múlik, sokféle életút van előttük. 

Nagyné Lóránt Andrea, a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény szakmai egységvezetője kérdésünkre válaszolva az ellátás szakmai sajátosságairól is beszélt, elmondta, pszichológus, fejlesztő pedagógus és nevelők, lelki vezetők állnak a gyerekek mellett. Abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nem küzdenek szakemberhiánnyal. A lakásotthonokban a maximum 12 gyerekre 5-6 gondozó/ nevelő jut, ahol hétfőn jártunk, ott Ilike néni a „pótmama”. Ő felel a családi házért és a benne lakókért. Személye meghatározó, hiszen ő az, aki érezteti velük, nincsenek egyedül, értékes emberek, egy közösség fontos tagjai. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában