Gender-elmélet

3 órája

Ellentmondások és tudománytalanság – a gender-elmélet kritikája

Nem létezik biológiai nem, mindez csupán nyelvi kitaláció. A természet, a biológia és számos tudomány alapvetéseivel megy szembe a gender-elmélet.

Miklós István

Dr. Szilvay Gergely ellentmondást tárt fel a gender-elméletekben

Fotó: Sipeki Péter

A gender-elmélet kritikája címmel tartott előadást dr. Szilvay Gergely publicista, a Rubicon Intézet tudományos munkatársa Nyíregyházán a napokban. A szakember évek óta kutatja a konzervativizmus eszmetörténetét, az Amerikai Egyesült Államok történelmét és kultúráját. Az előadásnak címe egyben saját kötetének címe is, melyben feltárja azokat az ellentmondásokat és visszásságokat, melyek a gender-elmélet körül felfedezhetők. A nyíregyházi rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a gender-ügy csak az elmúlt néhány évben került be a hazai köztudatba, egyáltalán nem új keletű jelenségről van szó.

A gender-elmélet képviselői számos tudományos alapelvet cáfolnak
A gender-elmélet számos irányzatból áll, de sok bennük a közös
Fotó: Illusztráció: MTI

Nem új jelenség a gender-elmélet

– Az USA legfelsőbb bírósága 2015-ben szólította fel arra az amerikai tagállamokat, hogy fogadják el a melegházasságokat. Hiába tűnik ez az átlag embereknek új témának, az amerikai egyetemi világban, illetve az ottani társadalomtudományban már az 1990-es években megjelent. Azonban az ügy messze túlmutat a társadalomtudósok elméleti vitáin, ugyanis a gender-elmélet sokszor ellentmondásos elemeit a hívei a hétköznapokba is átültetik, sajnos rengeteg példát találunk a világban a különféle visszásságokra – kezdte előadását a kutató.

Dr. Szilvay Gergely arra is rámutatott, az elméletet kritizálókat sok támadás és durva vádak érik szerte a világban, holott neves orvosok és kutatók számoltak be arról, hogy az elmélet sokszor szembe megy a természet, a biológia, illetve a tudomány által meghatározott és igazolt alapelvekkel.

– J. K. Rowling író a közösségi médiában kapott támadásokat, mivel kiállt egy kutató mellett, aki azt hangoztatta: az emberek nem változtathatják meg a biológiai nemüket. Nincs az a műtét, vagy hormonkezelés, ami megváltoztatná például az ember kromoszómáit. A kutató kijelentése, illetve a kritika miatt elveszítette az állását, sőt be is perelték, mondván abszolutista nézeteket vall. Az LMBTQ-mozgalom több olyan elméletet tekint alapvetésnek, melyek szerint a férfi és a nő között lévő különbségek nem természetesek, azokat nem a biológia határozza meg, hanem a társadalom, és a nemi jegyek, szerepek is csupán társadalmi konvenció eredményei.

 

Tagadják a tudomány eredményeit

– A mozgalom egyik „sztárja” Judith Butler amerikai filozófus, a Kaliforniai Egyetem Retorika és Összehasonlító Irodalomtudomány Tanszékének professzora. Butler a kortárs feminista elmélet egyik kiemelkedő képviselője, a queer-elmélet központi figurája. Szerinte nem létezik biológiai nem, az csupán egy „nyelvi kitaláció”. Ő a gender-elmélet egyik radikálisabb ágát, a queer-elméletet is képviseli – mutatta be a különféle gender-elméletek tudománytalan állításait dr. Szilvay Gergely. A tudományos munkatárs kutatásai során arra is rámutatott, ezen elméletek közös pontja, hogy szerintük a biológiának semmilyen hatása nincs arra, hogy nő vagy férfi valaki.

– A különféle iskolákban az is közös, hogy elvetik a kereszténység egyik alapját, a test és lélek egységét. Bár a nemek és a biológia kapcsolatát cáfolják a gender-elméletek, a transz-mozgalom mégis gyakran példálózik azzal, hogy a nemváltó emberek „rossz testben” ragadtak, hiszen ellenkező nemű aggyal születtek. Ezen állításban tehát elismerik, hogy van kapcsolat a biológia és nemek között, annak ellenére, hogy máskor cáfolják mindezt a mozgalom tagjai. A tudomány ugyanakkor régóta bebizonyította, hogy van különbség a nők és a férfiak agya között, egy kutató magas pontossággal meg is mondja e szervről, hogy milyen nemű egyénhez tartozik. Ez egy újabb ellentmondás, amire a mozgalom tagjai nem kívánnak reflektálni, ha szembesítik vele őket – hívta fel a figyelmet dr. Szilvay Gergely.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában