Nyírbátor

3 órája

Korszerű fejlesztések, zöld város, biztos jövő

Nyírbátor a Dél-Nyírség központjaként hosszú évszázadok óta meghatározó települése nemcsak a szűkebb, hanem a tágabb régiónak is. Így volt ez a középkorban a Báthoriak idején, és így van ez a 21. században a fejlesztések városában is.

Lengyel Nóra

A város több területen is kiemelkedő szereplője az ország működésének, legyen szó turizmusról, vendéglátásról, gazdaságról vagy közigazgatásról. Az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül Nyírbátor, köszönhető ez elsősorban a településen működő nagyvállalatok gazdasági aktivitásának, valamint az európai uniós forrásoknak, melyekből nagyon sok projektet nyert a város, és jelenleg is zajlik ezeknek a fejlesztéseknek a megvalósítása. Az idegenforgalom területén az elmúlt években, hónapokban nagyon sok beruházás zárult le, és a település számos partnerrel működött együtt, hogy továbbfejlessze a vármegye turisztikai kínálatát. 

Nagyszabású fejlesztések: megújult a Bátori István Múzeum is
Nagyszabású fejlesztések: megújult a Bátori István Múzeum is

– A vármegyei önkormányzattal közös, határon átnyúló román–magyar projektnek köszönhetően az idén tavasszal adtuk át a Várostörténeti Sétány befejező szakaszát – részletezte Máté Antal, Nyírbátor polgármestere. – A 300 millió forintos fejlesztésből befejeződött a Várostörténeti Sétány római katolikus és görögkatolikus templom közötti szakasza és a Papok réti tó környezetének a rendbetétele, valamint a város szélén működő Fedeles Lovardában egy új zarándokfogadó épült. Októberben adtuk át a kiemelt kormányzati beruházásból felújított és teljesen újjáépített Báthori István Múzeumot, amely a korábbi minorita rendházban működött. A beruházás során nemcsak az épület teljes építészeti és gépészeti felújítása és helyreállítása valósult meg, hanem Magyarországon egyedülálló módon mesterséges intelligenciát is alkalmazó, modern, 21. századi kiállítással gyarapodott, amely feldolgozza nemcsak a középkorban a Báthoryak korát, hanem helytörténeti és művészeti kiállításokat is tartalmaz. A történelem kitapintható Nyírbátor szinte valamennyi utcájában az ideérkezők számára, és csodálatos építészeti, vallástörténeti időutazást is biztosít a műemléki, középkori épületek tucatjával. Emellett a város turisztikai kínálata kiszolgálja a pihenni és szórakozni vágyókat is. Szintén európai uniós forrásból a településen működő Sárkány Wellness- és Gyógyfürdőt nemcsak felújítják, gépészetileg modernizálják, hanem új szolgáltatásokat, különleges attrakciókat is kínálnak majd a fürdőbe érkező vendégek részére. – Felújítottuk és folyamatosan modernizáljuk a fürdőben található medencéket, azoknak a gépészeti technológiáját, valamint a strand területén egy új vízi játszóteret is kialakítunk, ami a következő év tavaszától már új szolgáltatással várja a fürdőbe érkező gyerekeket. Szintén a gyerekek kikapcsolódását szolgálja majd az az új, 400 négyzetméteren kialakított, egész évben működő játszóház, amely interaktív elemekkel, csúszdákkal, trambulinnal, ugrálóvárral és egyéb látványos elemekkel várja őket, az egészen kicsiktől a tizenéves korosztályig. A célunk ezzel az, hogy az ideérkező és itt több napot eltöltő családok ne csak a műemlékeket, a történelmet, a vallástörténeti múltunkat ismerjék meg, hanem a szabadidejüket is minél izgalmasabban, attraktívabban tudják eltölteni. A beruházás várhatóan a következő év tavaszán, a nyári strandszezon nyitására minden elemében elkészül – fejezte ki reményét Máté Antal. Természetesen a város célja a turizmus további fejlesztése, az itt elérhető látványosságok bővítése. – Ezért újabb tervekkel készülünk a Várkastély átalakítására, hatékonyabb együttműködésre az egyházi szereplőkkel, és a korábban már említett múzeumban működő digitális rendszert, mesterséges intelligenciát mint idegenvezető eszközt szeretnénk kiterjeszteni a település további nevezetességeire is.

Biztos gazdasági alapok
Biztos gazdasági alapok

Korszerű fejlesztések 

A város mindig is fontosnak tartotta, hogy a turisztikai attrakciók, a településen szervezett kulturális rendezvények, a koncertek, a fesztiválok mellett meg kell teremteni a gazdasági alapokat is. Ebben az elmúlt két évtizedben Nyírbátor óriásit lépett előre, és ez a folyamat az utóbbi években sem állt meg. – Legfontosabb célunk, hogy munkát adjunk, megélhetést biztosítsunk az embereknek, mert ez jelenti azt, hogy a város képes az itt élők számára a biztos anyagiakat és a jobb életkörülményeket megteremteni. Fontos továbbá, hogy olyan munkahelyek jöjjenek létre, amik a fiatalok számára is jövőképet jelentenek, ezért folyamatosan dolgozunk együtt a vállalatokkal, hogy új, hozzáadott értékű technológiát biztosító kapacitásbővítések jöjjenek létre. Az elmúlt időszakban két vállalattal is komoly fejlesztésről döntöttünk. Az egyik az Unilever Magyarország Kft., amely már a kapacitásbővítésének egy részét az elmúlt hónapokban átadta, és az ősz folyamán egy újabb fejlesztésről állapodott meg a magyar kormánnyal, amellyel egy teljesen új gyárat hoznak létre a meglévő szabad területükön, ahol palackokat fognak gyártani közép-kelet európai piacokra. Ez további munkahelyeket jelent, de a legfontosabb mégis az, hogy újabb magasabb képzettséget igénylő munkahelyek is létrejönnek, ami segíti a fiatalok helyben tartását. 

Folyamatos korszerűsítés 

Nagyon fontos a magyar gazdaság számára az élelmiszeripar fejlesztése. Nyírbátor ebben is élen jár, a Tranzit Cégcsoport jelenleg építi azt a kapacitásbővítését, amellyel modern, automatizált gépsorok segítségével a baromfihús-feldolgozás területén nemcsak több kapacitást, hanem több típusú terméket, készterméket is elő fognak állítani, ezzel bővítve a piacukat nemcsak itthon, hanem a nemzetközi piacon is. A beruházás várhatóan a következő évre elkészül, ami újabb munkahelyeket jelent, és újabb lehetőségeket kínál a beszállítók számára is. Az elmúlt időszak inflációs hatása és az energiaárrobbanás arra kényszerített valamennyi szereplőt nemcsak a gazdasági, hanem a közigazgatási területen is, hogy hatékonyabban működjön, az energiafelhasználása csökkenjen, és a felhasznált energia is elsősorban olcsó vagy megújuló energiából valósuljon meg. A város több fejlesztést valósított és valósít meg ezen a területen is. – Teljesen saját forrásból modernizáltuk a közvilágításunkat, LED-es rendszerre cseréltük, és a tavalyi évben elindult több középületnek a teljes energetikai korszerűsítése. A legjelentősebbek ezek közül a bentlakásos idősotthon, a városháza és a szociális szolgálat épülete volt, de emellett iskolai, óvodai épületeket is korszerűsítettünk, nyílászárókat cseréltünk, a homlokzatot szigeteltük, és bizonyos fűtési rendszereket is átépítettünk. Az elmúlt három évben több mint tíz önkormányzati középületre helyeztük fel – részben támogatási forrásból, részben saját erőből – a napelemes rendszereket, amelyek segítenek kiváltani a város villamosenergia-fogyasztását. Így nemcsak csökkentjük az energiaköltségünket, takarékosabban tudunk működni, hanem zöldebbé is válik a jövő.

Folyamatosan korszerűsödik a Sárkány Wellness és Gyógyfürdő is
Sok haza és külföldi vendég keresi fel a strandfürdőt is

Zöld város projekt 

A zöldátállás, a klímavédelem, a klímakatasztrófák elkerülése érdekében fontos az energiahatékonyság mellett, hogy növeljék a településen a zöldfelületek nagyságát. Ez Nyírbátorban is kiemelt szempont. – Egy új Zöld Város Programot indított a település az előző évben, amelyben határon átnyúló projekteket kezdeményeztünk. Van egy nyertes projektünk a szlovákiai Michalovcéval (Nagymihály), ami már idén nyáron el is indult. Uniós forrásból különböző új közterületeket, közparkokat hozunk létre, és meglévő zöldfelületeket is helyreállítunk. Komplex program keretében gyűjtjük a városban keletkező hulladékvizeket, legyen szó csapadékvízről, tisztított szennyvízről vagy egyéb ipari felhasználásból származó vizekről, melyeket a zöldfelület gondozására, ily módon a vizek visszapótlására használunk a területen. Nagyon fontos, hogy a településre érkező valamennyi vizet itt helyben használjuk fel, főleg a nyári időszakban. Ezekkel összefüggésben több kisebb fejlesztést is elindított a város, és valamennyi futó programunkban a zöldfelület védelme, a különböző vizeknek a megtartása kiemelt feladat lesz a jövőben. 

Pezsgő kulturális élet
Pezsgő kulturális élet

Prosperáló gazdaság 

A város, ahogy az elmúlt időszakban is volt, most is komoly fejlesztések előkészítésén dolgozik. – Nyertes projektünk van egy új városi sportcsarnok építésére, amelynek kivitelezése a következő évben elindul a városközpontban. A városi sportcsarnok célja nemcsak a sportolási lehetőségek bővítése, hanem egyéb kulturális rendezvények helyszíne is lehet majd a jövőben. Befejeződött a település ambiciózus tervének előkészítése, melyben egy új Idős Lakóparkot hozunk létre. Ennek a projektnek a területalakítása és a közbeszerzése indul el az év végén, és a következő évben már a kivitelezés is megkezdődik. Ennek célja, hogy az idősek XXI. századi modern, alacsony költségű kis apartmanokat tudjanak vásárolni, és fenntartható módon tudjanak tovább élni. De ami még fontosabb, hogy mindezt a meglévő szociális ellátórendszer mellett alakítjuk ki. Ily módon nemcsak megfelelő életminőséget és környezetet tudunk biztosítani számukra, hanem kapcsolni tudunk hozzá egy olyan szociális ellátórendszert, ami részben ingyenes, hiszen a Szociális Szolgálat nagyon sok kötelező és önként vállalt feladatot képes itt számukra biztosítani. Ilyen például a jelzőrendszer, házi segítségnyújtás, egyéb támogató szolgálatok, ezek mellett itt elérhetőek lesznek megfizethető áron azok a kiegészítő szolgáltatások is, legyen szó étkezésről, takarításról, mosásról, amik az idős emberek számára megfelelő életkörülményeket biztosítanak.

Nyírbátor nevezetességei:

  • Nyírbátori református templom (gótikus stílus) Magyarország egyik legrégebbi harangtornyával
  • a Báthoriak 15. századi, 2006-ban felújított várkastélya
  • a római katolikus minorita templom, ami 1480-ban épült, valószínűleg a győztes kenyérmezei csata zsákmányából építtette ecsedi Báthori István erdélyi vajda, akit 1493-ban itt temettek el,később a Báthori-család több tagját is itt helyezték örök nyugalomra. A templomban található a rendkívül nevezetes Krucsay-oltár, mely drámai módon mutatja be Jézus Krisztus szenvedéstörténetét.
  • Báthori István Múzeum, az 17351758 között épült minorita rendházban. A múzeumot 1955. májusában egy elszánt nyírbátori néprajztudós, Szalontai Barnabás alapította; A településen korábban közgyűjtemény, tudományos intézmény nem volt.
  • Várostörténeti sétány, amely a Báthori István Múzeumot, a minorita templomot, a református templomot és a Báthori várkastélyt köti össze. A sétány szoborcsoportjain keresztül a látogató betekintést nyerhet Nyírbátor történelmébe.
  • Sárkány Wellness és Gyógyfürdő

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában