Felsőoktatás

14 órája

Elmerültek a hínárban a Nyíregyházi Egyetemen

Szon.hu

Fotó: Nyíregyházi Egyetem

A Kísérletes hidroökológia tantárgy keretén belül végeztek kísérleteket a Nyíregyházi Egyetem nemzetközi és a beregszászi biológia BSc szakos hallgatói az egyetem országosan is egyedülálló hidrobiológia laborjában. Több kísérletet állítottak be, melynek fő célja az volt, hogy az oktatók irányítása mellett megvizsgálják a vízfelszínen úszó- és a felszín alatt lebegő hínárnövények egymásra gyakorolt hatását.

Az egyre jelentősebb problémát okozó növényi invázió jelenségét is bevonták a kísérletbe és igyekeztek megállapítani, vajon képes-e az őshonos hínárnövényzet megállítani az idegenhonos özönnövények invázióját. A kísérleteket 21 napon keresztül végezték. A fotók elkészülésének pillanatában a kísérletek lezárásával foglalkoztak, mely magában foglalja a vízminták begyűjtését, az alga biomassza meghatározását, a tápoldat pH-jának mérését, valamint a növényi biomassza learatását - tájékoztattak az oktatók.

A kísérlet eredményeinek kiértékelésére az elkövetkezendő gyakorlati órákon kerül majd sor. A gyakorlati órákat és a kísérleti munka irányítását prof. dr. Szabó Sándor és dr. Koleszár Gergő vezetik. Mint megtudtuk, a céljuk az volt, hogy a hallgatók ne csupán cikkek és könyvek tanulmányozásával, valamint powerpoint előadásokon keresztül kapjanak képet egy kutatás kivitelezéséről, hanem közvetlenül kapcsolatba is lépjenek a hidroökológia tudományterülettel. Ennek érdekében a kísérletek megtervezésétől, az adatelemzésen és az ábrák elkészítésén keresztül az önálló előadás prezentálásáig a teljes folyamatot a hallgatók - megfelelő szakmai irányítás mellett - önmaguk végezhetik - olvasható az egyetem közösségi oldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában