Nekrológ

13 órája

Elhunyt Demény Pál György demográfus

Szon.hu

Demény Pál demográfus halálára

Életének 92. évében pénteken Budapesten c Pál György demográfus, közgazdász, a legmagasabb állami elismerés, a Magyar Szent István-rend kitüntetettje, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja – kaptuk a hírt vasárnap a családjától.

1932. december 24-én született Nyíregyházán, ahol édesapja járásbíró volt. Segédmunkásév után jelentkezhetett egyetemre. Budapesten szerzett közgazdászdiplomát, majd a KSH-ban kezdett dolgozni. Az ötvenes években származása miatti mellőzése, hátrányok elszenvedése következtében 1957-ben emigrált. Az angolul, franciául, németül jól beszélő fiatal szakember az Amerikai Egyesült Államokban kezdett új életet. A híres Princeton Egyetemen szerezte PhD fokozatát demográfiai témában, majd egyetemi tanárként dolgozott. 1973-ban az amerikai Népességtudományi Tanács alelnökévé választották, azt követően New Yorkban élt. 1975-ben megalapította a demográfia negyedéves folyóiratát, amelynek 38 évig volt főszerkesztője; jelenleg is a szakma elismert nemzetközi kiadványa. A Világbank, az ENSZ, az Európa Tanács szakértőjeként is dolgozott. Munkahelyén a nyolcvanadik születésnapján búcsúztatták – Nyíregyháza polgármestere levélben köszöntötte –, formálisan azóta nyugdíjas. Két felnőtt gyermeke, öt unokája Amerikában él.

Életének 92. évében Budapesten elhunyt dr. Demény Pál György demográfus, közgazdász, a legmagasabb állami elismerés, a Magyar Szent István-rend kitüntetettje, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja 

Nem sokkal nyugdíjba vonulása után Budapestre költözött második feleségével, Boga Marianna főorvossal. Az ezredfordulón vette fel a magyar állampolgárságot, amelytől korábban megfosztották. Bekapcsolódott a szakmai közéletbe. Akadémiai székfoglaló előadását Európa népességpolitikai dilemmái a huszonegyedik század kezdetén címmel tartotta. Sokat publikált, szakkönyvei jelentek meg.

Egy nemzetközi szaktekintély, kiváló ember élete zárult le. Demény Pál temetéséről később intézkednek. 

M. S.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában