Vadászünnep

2 órája

Együtt ünnepeltek a vadászok és a lovagok

Avattak új lovagokat, valamint az idei trófeákat is megtekinthettek az érdeklődők.

Szon.hu

Forrás: Fotó: Janics Attila

Nem túlzás azt állítani, hogy az utóbbi hetekben, sőt hónapokban Vásárosnamény a vadászat és a vadgazdálkodás fellegvárává vált. Bereg szívében fogadták szeptemberben az Európai Unió országainak fővadászait, október elején pedig a magyar vizslák főversenyének adott otthont a város. Összemérték a napokban a tudásukat a német vizslák is, szombaton pedig a már hagyománynak számító vadásznapot és trófeamustrát rendezte meg a Felső-Tiszavidéki Vadgazdák Szövetsége Vásárosnaményban. Nemcsak a vadászok ünnepelték az őszi gímszarvas és dámszarvas szezont, hanem a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend is megünnepelte az új pálinkát. Felvetődhet olvasóinkban, hogyan is kötődnek egymáshoz a vadászok és a pálinka lovagjai. Mindkét tábor számára fontosak a hagyományok, az elődeinktől örökölt értékek megbecsülése és továbbvitele, s a két tábort összeköti a gasztronómia is. A vadászok arról gondoskodnak, hogy finom vadételek kerüljenek az asztalunkra, a lovagok pedig arra törekszenek, hogy minél jobb minőségű aperitív legyen a poharunkban. Tavaly ünnepeltek együtt a vadászok és a lovagok, s ezt a hagyományt folytatni is szeretnék.

Az egész napos műsor várt az érdeklődőkre, a programot a lovagok és a vadászok ceremóniája.Mivel helyhiány miatt most mindenről nem tudunk beszámolni, a későbbiekben még visszatérünk portálunkon a részletekre.

A természet és a környezet védelme

A vendégeket Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere köszöntötte először.

– 2021-ben egy csodálatos eseménynek lehettünk harmadik vidéki helyszínként a házigazdája. Ez nem volt más, mint az Egy a természettel vadászati és természeti világkiállítás. Úgy hiszem, hogy egy olyan szemléletformálás indult el akkor a vadászat irányába a térségünkben is, amely teljesen átalakította a köztudatban és a közhiedelemben lévő képet a vadászatról. Az érdeklődők megtudhatták, hogy a vadászat nem az öldöklésről szól, a vadgazdálkodás egy nagyon komolyan megszervezett, tudatos tevékenység, aminek célja a természet és a környezet védelme. Éppen ezért nagyon fontosnak tartottuk azt is, hogy három évvel ezelőtt nagyon sok gyermek volt itt velünk a határon innen és a határ másik oldaláról. A fiatalok megcsodálhatták azt a rabul ejtő vadászati kiállítást, ami gyakorlatilag a mienk, hiszen Kiss B. Zoltán által megálmodott és megvalósított kiállítás nyitva áll mindenki előtt, és ma is megtekinthető – fogalmazott Vásárosnamény polgármestere, majd így folytatta:

– Bereg szíve ott kezdődik, ahol az M3-as autópálya véget ér. Sajnos, az autópálya építése egy szomorú dolog miatt állt meg: a szomszédunkban háború zajlik. Hadd ragadjam meg az alkalmat itt is, és hadd mondjak köszönetet a vadásztársaságoknak: az első pillanattól kezdve ott voltak mellettünk, és támogatták az önkormányzatot a segítségnyújtásban. Együtt segítettük a határon túli magyarokat és a határon túli ukrán állampolgárokat, akik nagy bajba kerültek. A háború sajnos még nem ért véget, de a segítségnyújtás sem – mondta többek között a város vezetője.

 

A magyarságnak küldetése van
 

Köszöntésként elmondta gondolatait Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke is.

– Vadászcsaládban nőttem fel, és azt hiszem, hogy ettől nagyobb áldás nem is nagyon érheti az embert, különösen ha vidéken születik. Ha az ember a gyönyörű Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye valamelyik vidékén születik, van esélye arra, hogy eggyé forrjon a természettel. A vadászok, a vadásztársadalom tagjai visszanyúlnak ahhoz az ősi tudáshoz, ahhoz a régi örökséghez, amikor valóban együtt tudtak élni az emberek a természettel, és eggyé tudott válni vele. Az ember megtanult minden fontos dolgot, és mindazt megtanította az utána következő nemzedékeknek is. Így például azt, mi kell a megmaradáshoz, a túléléshez, de át tudta örökíteni azokat az ábrándokat is, amik magyarság megmaradását is szolgálták. Ha az ősi mondavilágra visszagondolunk, ott is megjelenik már a szarvas, megjelenik a vadászat, és ez nem véletlen. Mi ebből az ősi örökségből születtünk, és biztos vagyok benne, hogy a magyarságnak küldetése és feladata van itt a Kárpát-medence közepén, és ezt a küldetést méltón kell képviselni. Magyarnak lenni büszke gyönyörűség. A számomra beregi gyerekként ezt tanította meg az a szülőföld is, ahol én felnőttem, és ezt tanították meg a szüleim, a nagyszüleim is, hogy a természettel együtt kell élni. S nem véletlenül volt a Vadászati Világkiállításnak is az a szlogenje, hogy Egy a természettel – emlékezett vissza a nagyszabású rendezvényre Baracsi Endre.

Az idei szilvapálinka: igen jó

A köszöntők után A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tartotta meg ünnepi ceremóniáját. Dr. Cservenyák László nagymester beszédében kitért arra, hogy a civil szervezet feladata nem csupán a hagyományok őrzése, a múlt emlékeinek ápolása, de a teendők között szerepel a híres szatmári szilvapálinka minőségének megőrzése, további javítása is.

– Minden esztendő más és más, a pálinkák minősége is ennek függvényében változott. Lovagrendünk ezért évről évre megvizsgálja és alapos mérlegelés után értékeli az adott év új pálinkáját, és az évjáratra jellemző egyéb körülményeket. A nagytanács által megbízott lovagok előzetesen megvizsgálták, hogy ebben az évben milyen mennyiségű szilva termett Szatmárban és Beregben, -annak milyen a minősége, és végül az új pálinkát közösen megkóstolva véleményt formálunk a végtermékről, a 2024-es évjáratú szatmári szilvapálinkáról – jelentette be a nagymester. Mint a pálinka megkóstolása után elhangzott, a szatmári szilvapálinka 2024-es évjáratát igen jónak minősítették.

A lovagrend kihirdette az idei pálinkaverseny eredményét, majd átadták az idei Életmű-díjat, amit szerkesztőségünk munkatársa, M. Magyar László vehetett át. Mint a laudációban többek között elhangzott, a rangos elismerést azzal érdemelte ki, hogy fontosnak érzi mindazt a hagyományőrző tevékenységet, amit a pálinka lovagrend tagjai felvállaltak. Számára is fontos a természeti értékek és az épített örökségek megvédése, a hagyományok ápolása és továbbélése, az irodalmi és a történelmi kincsek tisztelete. A hagyományápolás fontossága, a régi idők iránti tisztelet éppen úgy megtalálható cikkeiben, mint a gasztronómiai szokásokhoz hozzátartozó pálinka népszerűsítése vagy éppen a lovagrend élete. Mindezzel a tevékenységével hozzájárul a szabolcsi, a szatmári és a beregi régió kultúrájának, hagyományainak megőrzéséhez, a vármegye három földrajzi eredet védett pálinkájának a gasztronómiában betöltött szerepének népszerűsítéséhez.

Az ünnepségen a lovagrend felavatott két új tagot is: Lovassy György és dr. Kósa Lajos tette le a lovagi esküt.

Elismerés a vadászoknak

A Lovagrend ceremóniája után Szurovcsák András, a Felső-Tiszavidéki Vadgazdák Szövetségének elnöke és Bors Richárd, a Nimród vadászújság főszerkesztő-helyettese is köszöntötte a vadásznap vendégeit. Bejelentették, hogy a kárpáti típusú gímszarvas után immár a dámszarvas is a megyei értéktár egyik újabb büszkesége lett. A kiválóan végzett közösségi és szakmai munkáért kitüntetéseket is adtak át vadászoknak, illetve vadásztársaságoknak.

Ezt követően számos program várt az érdeklődőkre, valamint megtekinthették huszonkét vadászatra jogosult szervezet közel 200 gímszarvasbika és 120 dámszarvasbika trófeáját.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában