Különös kegyetlenség

5 órája

Azt mondta, baltával fogja várni a nőt

Nem tudja elkülöníteni a gondolataiban, hogy mi a valóság és mi a képzelet.

Száraz Anita

A vádlottat és két tanút hallgatott meg dr. Gál Anikó tanácsa

Fotó: Kelet-Magyarország

Ha ebben az esetben klasszikus szerelmi háromszögről nem is beszélhetünk, az tény, hogy soha nincs jó vége annak, ha ugyanazon a portán él egy férfi, az élettársa, és a korábbi feleség – ez bizonyosodott be tavaly ősszel Baktalórántházán. A vármegyei főügyészség  vádirata szerint a vádlott és párja 2 éve éltek élettársi kapcsolatban. Tavaly szeptember 15-én vita alakult ki köztük, mert a férfi közölte: befogadja kertes házukba a volt feleségét. M.I.-né ezt ellenezte, és azt mondta, baltával fogja várni a nőt, majd egy láncfűrészt dobott a férfi felé. Másnap megérkezett a volt feleség és beköltözött a nyárikonyhába. Az esti órákban, miközben a férfi a szobában fekve tévét nézett, az asszony benzint locsolt az ágyneműre, majd meggyújtotta. Ezután a nyári konyhához ment, és az épület ajtaját, valamint az azon lévő szúnyoghálót szintén lángra lobbantotta. Az épületet mindkét sértett időben el tudta hagyni, így senki sem sérült meg. Az asszony, akit különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérletével vádolnak, a keddi tárgyaláson nem tett vallomást, mert mint mondta, nem tiszták az emlékképei. 

Nem szedi a gyógyszereit

Dr. Gál Anikó törvényszéki bíró felolvasta a korábban tett vallomásait, amelyekben többször is hangsúlyozta: senkit sem akart bántani. – Én okoztam a tüzet, de legfeljebb fél deci benzint locsoltam szét, és azt gondoltam, fél perc alatt magától kialszik – mondta korábban és arról beszélt, a légynek sem tudna ártani, erre példaként említette, hogy amikor meggyújtotta a benzint, a kiskutyáját azonnal kivitte a szobából. – Meg akartam szüntetni azt az állapotot, hogy mi hárman éljünk a portán és csak G-t akartam észhez téríteni, de nem akartam bántani senkit – vallotta korábban. Kiderült, hogy több mint 30 éve paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála, többször állt már kezelés alatt, ám már régen nem szedi a gyógyszereit. Előfordult, hogy öngyilkos akart lenni, és amikor megbüntették, fel akarta gyújtani a polgármesteri hivatalt, de mielőtt ezt megtette volna, felhívta a lelkisegély szolgálatot. A tárgyaláson csak annyit mondott: nem tudja kiválogatni az emlékei közül, hogy mi a valós és mi az, amit csak elképzel, de azt megismételte: senkinek sem akart sérülést okozni. 

Megölelt és együtt sírtunk

M. G., mivel a vádlottal élettársi kapcsolatban állt, nem volt köteles vallomást tenni, a férfi pedig élt ezzel a lehetőséggel. Korábbi vallomásaiból kiderült, hogy pár nappal az ominózus este előtt a fia tényként közölte vele, hogy hozzájuk költözteti az édesanyját, aki hajléktalan lett. Az élettársa, Gy. nem örült ennek: azt mondta, baltával fogja várni a nőt. Amikor este lefeküdtek, az asszony kiment, majd egy benzineskannával tért vissza, s lelocsolta az ágyneműt, a benzinből pedig jutott a férfi pizsamájára is. Amikor felcsaptak a lángok, megpróbálta eloltani, de nem járt sikerrel, ezért kiment a házból. Úgy fogalmazott: ha nem tud gyorsan kijönni onnan, bennégett volna. 
– Egyáltalán nem haragszom rá – jelentette ki a volt feleség, aki szerint Gy. nagyon kedves volt vele. – Amikor a fiam odavitt hozzájuk, leültünk beszélgetni, és még egy közös fénykép is készült rólunk. Megölelt és együtt sírtunk, mert elárverezték a házamat és az erdőben laktam. G. hozott nekem vacsorát, és ők elmentek lefeküdni, én pedig már csak azt vettem észre, hogy ég kint a beton. Kimentem, és nem lett semmi bajom, de hogy ők miért veszekedtek, azt pontosan nem tudom. Szerintem azért, mert G. nem akart elmenni dolgozni, és Gy. tartotta el – mondta és amikor dr. Mészáros Attila főügyészségi ügyész megkérdezte, hogy ha így volt, az ő lakrészének ajtaját vajon miért gyújtotta meg a nő, azt mondta: fogalma sincs. 

Az eljárás szakértők meghallgatásával folytatódik.        

         


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában