Támogatás, alapítvány

5 órája

A jövő a gyermekeké, a felelősség a miénk

Fontos, hogy a gyerekek mellett a családtagokat is bevonják a különféle programokba.

Szon.hu

Népi kézműves-foglalkozásokat szerveztek a Népművészeti Egyesülettel közösen

Fotó: Iskola

„A jövő a gyermekeké, a felelősség a miénk” – jegyezzük meg ezt a mottót, amely nem pusztán szlogen, hanem egy, a jövőért, a gyermekekért társadalmi felelősségvállalással gondolkodó nagyvállalati cégcsoport alapítványának fő célkitűzése. A Mészáros Csoportról szerintem már nagyon sokan és sokat hallhattunk: a magyar gazdaság egyik legtőkeerősebb és legnagyobb szereplőjeként a nemzetgazdaság számos stratégiai ágazatában jelen lévő, több mint 300 cégben 25 ezer munkavállalót foglalkoztató vállalkozás 2021 végén létrehozta a Pro Filii Alapítványt, ahogyan annak a neve latinul mondja, a gyermekekért. 
 

Testi-lelki-szellemi fejlődés 

A Pro Filii Alapítvány célja civil és nonprofit szervezetek, továbbá magánszemélyek támogatása, amelyek/ akik hozzájárulnak a Magyarországon és a határon túli, magyarlakta településeken élők egészségügyi helyzetének, életmódjának, esélyegyenlőségének javításához. 
A Pro Filii Alapítvány évente háromszor teszi lehetővé civil szervezetek és magánszemélyek számára közhasznú pályázatok benyújtását. 
Tavaly a TEMI Móricz Zsigmond Művelődési és Ifjúsági Ház Alapítványa sikerrel pályázott, s a „Kulturális, tehetséggondozó és művelődési lehetőségek biztosítása kistelepülésen élő hátrányos helyzetű gyerekeknek” című programra támogatást nyertek. Az alapítvány 2,8 millió forintból a Kéki Petőfi Sándor Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskolával közösen valósította meg az iskolaidőn kívüli kulturális, művelődési, felzárkóztató és tehetséggondozó programját. 
Kék a Rétközben fekszik, elsősorban hátrányos helyzetű szülők halmozottan hátrányos helyzetű gyermekei járnak iskolába, és sajnos többféle problémával küzdenek. A szülők az anyagi lehetőségeik és sajátos szocializációjuk miatt gyakran ki vannak rekesztve a közművelődési-kulturális lehetőségekből, de az is igaz, hogy ezek iránt eddig nem is igazán érdeklődtek. Éppen ezért különösen fontos volt, hogy ne csak a gyerekeket, hanem – ha lehetséges – a családtagjaikat és a szüleiket is bevonjuk a különféle programokba, s ezzel önfejlesztési, kulturális, közösségi, tehetséggondozó, továbbá felzárkóztató, művelődési, művészeti és sportrendezvényeket biztosítsunk. Ezek mind hozzájárulnak a testi-lelki-szellemi fejlődéshez, a képességeik kibontakoztatásához és nem utolsósorban a társadalmi integrációjukhoz. 
 

Boldogabb gyermeki élet 

A pályázat keretében Kéken anyanyelvi kompetenciafejlesztés (elsősorban magyar anyanyelvű romungro gyermekekről volt szó) valósult meg, szerveztünk gyermeknapot, labdarúgó-bajnokságot, mosolyszakkört, kézműves-, néptánc- és természetjáró szakkört. A felsorolásból is kitűnik a program sokszínűsége, komplexitása, hiszen látszik, hogy nem iskolai keretű formális képességfejlesztésről volt szó: a jobb, szabadabb és boldogabb gyermeki életek kibontakozását segítettük. Az egészséges életmódra nevelés, testi és mentális egészségvédelem mellett anyanyelvi készségfejlesztés, felzárkóztatás zajlott, s voltak néptáncos és kézműves-foglalkozások is. De a kispályás labdarúgótornáról sem felejtkeztek meg, ahogy az eseménysort megkoronázó boldog gyermeknapi programokról sem. A pályázat során többször nyílt lehetőség kirándulásra: jártunk a szilvásváradi Szalajka-völgyben, Pálházán, Füzéren, a Bükkalján, megcsodáltuk a Suba-lyukat, a neandervölgyi ősemberbarlangot. 
Az iskola vezetősége, a programban részt vevő szaktanárok és egyéb szakemberek, a pályázati lebonyolító TEMI Móricz Zsigmond Művelődési és Ifjúsági Ház Alapítvány dolgozói reménykednek abban, hogy programjukat folytathatják majd más, az előző programban részt nem vett korosztályokkal is, hogy Kék községben ne csupán egy mosolyszakkör legyen, hanem folyamatos legyen a mosoly… Petrusák János 
 


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában