Lovaglás

17 órája

A befagyott svájci tó jegén nyargaltak a lovaikkal a pazonyi Klicsu testvérek

A nyírpazonyi Klicsu testvérpár lovaglásának alapfeltétele a kitűnő tanulmányi eredmény.

L. Tóth Lajos

A Klicsu testvérek a St. Moritz-tó jégtakaróján

Fotó: Magánarchívum

A Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont adott otthont a 17. Nemzeti Vágtának, ahol a Kishuszár Vágta harmadik helyezettje Klicsu Márton lett. A Hortobágy települést képviselő ifjú lovas nyírpazonyi, miként a szintén lovagló testvére, Vince. Édesapjukat, dr. Klicsu Lászlót (és természetesen édesanyjukat is) büszkeséggel tölti el az eddigi szereplésük, melynek csúcspontja eddig a befagyott svájci tó jegén bemutatott produkció volt. De ne vágtassunk ennyire hátra az időben… 

Klicsu Vince a Kincsem Parkban otthonosan érzi magát 
Fotó: Magánarchívum

A Vágta vonzásában 

– Önmagában a Nemzeti Vágta szilvásváradi döntőjébe jutás is varázslatos dolog, azt pedig, hogy az elő- és középdöntőfutamot megnyerve Marci a Kishuszár Vágta fináléjába került, rendkívüli teljesítménynek tartom. A Huszárgyerek kategóriában Vince remekelt: bár a döntőig nem jutott el, ám az előfutamon egy izgalmas és szoros versenyben harmadik helyet ért el – mondta dr. Klicsu László, hozzátéve, hogy a fiúk korántsem elégedettek ezekkel az eredményekkel, ezért már terveket szőnek a következő évre. 
– Immár 17 éve több millió ember figyelme irányult a Nemzeti Vágtára, ennek megfelelően az idén is magas színvonalú, precízen irányított rendezvényen versenyezhettek a gyerekek és a felnőttek egyaránt. Az időjárás mostoha körülményeket teremtett ugyan, azonban a határokon átívelő fesztivál hangulata így is töretlen maradt. A hazai lovassport legnagyobb egyéniségei nézték az indulók mozdulatait, a média jóvoltából pedig betekinthetett a nagyközönség több versenyző életébe. 
Márton és Vince egyaránt Hortobágy települést képviselték, bár lakóhelyük Nyírpazony. – A gyerekek nagyon sok élményt kaptak egészen pici korukban is a pusztától. A rackanyájak, a szürkemarhagulyák látványa kisgyermekként is lenyűgözte őket, de a kirándulások során a nap fénypontja mindig a Mátai Ménes volt. Rendszeres látogatók a Hortobágyi Lovasnapokon, ahol évek óta Nemzeti Vágta-előfutamot is rendeznek. Miután Hortobágynak még nem volt lovasa az idei Nemzeti Vágtára, szívesen fogadták be a gyermekeinket. Így Vince a Huszárgyerek, míg Márton a Kishuszár kategóriában képviselte a települést. Szinte hihetetlen volt számunkra, hogy a varázslatos helység színeiben szerepelhetnek. 

Klicsu Márton (zöldben) a Kishuszár Vágtán a 3. helyen végzett
Fotó: Magánarchívum

Rabul ejtő látvány

– A családunkra nem kifejezetten a lovak, inkább az állatok szeretete jellemző. A fiúkat születésük óta állatok veszik körül, tartják, gondozzák, sőt már tenyésztik is azokat. A lovaglás iránti vágyat nem tudnám pontosan datálni, de kisgyermekek voltak, amikor először lóra ültek. Ha akkor tudom, hogy mára a gyerekek és a lovak irányítják majd az életem, biztosan másképpen csináltam volna valamit. Ezzel gyakran viccelődünk, de valójában mindannyian függőkké váltunk a családban. Az igazi lovaséletük akkor kezdődött, amikor rendszeres edzésekre a Garai Lovasparkhoz kerültek. Akkor elindult a lavina, és úgy tűnik, a lendület nem akar enyhülni. 
A díjugratás és a galopp szerelmesei lettek. A Kincsem Parkban 2022-ben elindult a Connolly’s Red Mills–Magyar Póni Championátus versenysorozat, melynek rendszeres résztvevői a Klicsu testvérek. 
– A versengés elsöprő sikert aratott már az első évben, köszönhetően a rendezvény lelkének vagy motorjának nevezhető szervezőknek és támogatóknak. Kovács Botond és Molnár Gyöngyi neve a lovassport berkein belül mindenki számára ismerősen cseng, és egyet jelent az elhivatottsággal, a precizitással, a sportszerűséggel, a lovak iránti megszállottsággal is. Energiát, szabadidőt nem kímélve a gyermekek számára életre szóló élményeket, felejthetetlen rendezvényeket építettek fel, a Kincsem Parkkal együttműködve. A szervezők nemzetközi kapcsolatai révén kinyílt a világ a versenyzők előtt. 
A versenyzők közül a teljesítményük alapján ketten lehetőséget kaptak a szereplésre a világ egyedülálló februári rendezvényén. 
– A White Turf elnevezésű fesztiválon a lovak a befagyott St. Moritz-tó jegén versengenek egymással. Különleges versenyszámok mellett a legkisebbek is lehetőséget kapnak a tehetségük bizonyítására. 2022-ben a kiválasztottak egyike Vince volt, aki társával, Hajdú Fannival történelmet írt, hiszen magyar gyermek lovas azelőtt még soha nem szerepelt ezen a rendezvényen. Mindkét magyar nyert! – csettintett dr. Klicsu László. 
– Az 1907 óta megrendezett legendás White Turf a világ egyetlen lóversenye, amelyet befagyott tavon rendeznek, egyedi, napsütötte tájba csomagolva. Egy különleges, exkluzív rendezvény St. Moritz gyönyörű hófödte hegyekkel övezett környezetében. Európa minden részéről érkeznek nemes és erős telivérek, nemzetközi zsokék. A pálya szélén gyönyörködve az embert hamar rabul ejti a szinte felfoghatatlan látvány, villámgyors telivérek száguldanak el mellettünk, miközben hóvihart kavarnak a csillogó, patákból kipattanó jégkristályok halmazából. A versenyt biztonságosnak tartják, a jég vastagságát rendszeresen ellenőrzik. A vastag jégréteg fölött több mint 20 cm vastag hótakarót dolgoztak el, amely egy sípálya felületéhez hasonlítható. A pónik patkó nélkül is futhatnak, de a nagyobb lovak a patkó alatt hókivetőt viselnek, illetve speciális sarkokat csavarnak fel, ami a megcsúszást akadályozza. 

Nagy áldozatot hoznak

Ebben az esztendőben a ­White Turf szervezőinek meghívására Klicsu Márton és Klicsu Vince is részt vett a rendezvényen, saját lovaikkal, szintén kiváló eredményekkel. 
– Nagy megtiszteltetés ért bennünket, hiszen egy svájci tréningben lévő póni lovagolására kérték fel a fiúkat. A jövő évre is kaptunk invitálást, de az utazás körülményessége és a téli időszak okozta felkészülési nehézségek miatt még nem döntöttünk a részvételről. 
Az édesapa szerint a két Klicsu fiú tűz és víz:  – Márton általában megfontoltabb, precízebb, alaposabb, tervező. Vince valószínűleg a jég hátán is megélne, rendkívüli logikai képessége van. A sport mellett elsődleges szempont a kiváló tanulmányi eredmény elérése, a családunkban ez az alapfeltétele a lovaglásnak. Garai Richárd nagyszerű, erőskezű, sokszor szigorú, határozott, széles látókörű edző. Tanítványai mindig számíthatnak rá, rajonganak érte. A felkészülésben a fiúk egymást is segíteni tudták. Mindemellett hatalmas támogatást kaptunk a Hajdú családtól. Hajdú Zoltán több évtizedes tapasztalatát osztotta meg a gyerekekkel, energiát és szabadidőt nem kímélve. E nagyszerű emberek munkáját ezúton is köszönjük! 
– Ebben az évben szinte minden Kincsem Parkban megrendezett futamon részt vettünk, és emellett a Nemzeti Vágta újabb előfutamaira is készülünk – árulta el Márton, aki a Fegentri Junior nemzetközi versenysorozat Belgiumban rendezett galoppfutamán képviselte Magyarországot. A waregemi pályán a híres zsoké, Christophe Soumillon tréningjében lévő francia ló nyergében lovagolt. 
– A galopp mellett a szabad­idős lovasversenyek díjugrató számaiban is indulunk a lovainkkal – fűzte hozzá Vince. 
A tanulmányaikat a nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskolában végzik, nagyszerű eredménnyel. A heti többszöri edzés miatt nagy áldozatot hoznak, hiszen a hétvégék jelentős részét arra fordítják, hogy a következő hétre előre tanuljanak. Elhivatottságukat jelzi, hogy ezt ellenvetés nélkül teljesítik. Mindkettőjük álma, hogy állatorvossá válhassanak. 

 


 

 

 

 

 

 

 

Klicsu Márton és Klicsu Vince a St. Moritz-tó jégtakaróján 
Fotók: dr. Klicsu László archívuma

Klicsu Márton (zöldben) a Kishuszár Vágtán a harmadik helyen végzett
 

Klicsu Vince a Kincsem Parkban otthonosan érzi magát
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában