Főzőverseny

2024.09.08. 07:24

Tekintsünk mi is hálával a mindennapi kenyerünkre!

Helyezések helyett ezúttal is fantázianeveket kaptak a zsűrizett finomságok a főzőversenyen.

Palicz István

Mind a nyolc csapat oklevéllel távozott a versenyről

Fotó: Nagy Márk

Az idén augusztusban is vidáman, kellemesen telt a családi nap és főzőverseny a Borbányai Művelődési Ház udvarán, ahol nyolc csapat sorakozott fel, hogy összemérje tudását. A hagyományokhoz híven, a gasztrozsűri nem hirdetett helyezéseket, nem rangsorolta, hanem minősítette, fantázianévvel látta el a finom és különleges ízvilágú ételeket. 

Tóbiás könyvéből idéztek 

Az eredményhirdetést és díj­átadást ünnepélyes kenyérszentelés előzte meg. György Alfréd atya a Biblia egyik deuterokanonikus (másodkanonizált, a szerk.) könyvéből, Tóbiás soraiból idézett: „Kenyeredből juttass az éhezőnek és ruhádból a mezítelennek. Mindabból, amiben bővelkedsz, adj, s szemrehányás nélkül adj alamizsnát.” 

Az előadó felidézte: gyermekkorában, amikor véletlenül leesett egy kenyérdarab a földre, a nagymamája, aki dolgos kezű, egyszerű parasztasszony volt, felvette azt, megcsókolta, és úgy fogyasztotta el. „Mi is hálával tekintsünk a mindennapi kenyerünkre, kerüljön az bármilyen formában a kezünkbe, asztalunkra!” – hangzott el. A Borbányai Margaréta Nyugdíjas Egyesület „legényfogó” paprikás krumplival, a kistelekiszőlői Őszi Rózsa klubközösség a szabolcsiak kedvenc káposztájával, az Alvégesi Táncosok csapata felüdítő ízű, zöldséges feltétű paprikás krumplival, a Kertvárosi Baráti Kör barackos körítésű, szabolcsi szárnyas eledelével, a Nyíregyházi Őszi Napfény Egyesület a nagyi receptje szerint készült, pikáns paprikás krumplival, a Békés Alkony Nyugdíjas Klub paradicsomrózsával díszített lecsóval, az Alvégesi Nyugdíjas Egyesület tavaszias, enyhén csípős, nokedlivel dúsított paprikás krumplival érdemelte ki a zsűri elismerését, míg a Piros csapat a rendhagyó raguleveséért és a négy évszakos palacsintájáért kapott oklevelet. 

Délután a Vidám Lányok adtak műsort a francia dalnok, Gerome közreműködésével, majd udvari muzsika csábította táncra a vendégeket. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában