Közfoglalkoztatási kiállítás és vásár

2024.09.11. 14:00

Sokarcúvá vált a közfoglalkoztatás

Kanalas Ottilia

Igazi vásári forgatagba cseppenhettek szerdán délelőtt a nyíregyházi Kossuth téren a járókelők, a településnevekkel felcímkézett faházakban a helyi termékek legjava sorakozott fel, szívesen megálltak a standoknál az emberek, a csepergő eső sem szegte kedvüket. Zamatos gyümölcsöket, ízes lekvárokat, befőtteket, sajtokat kóstolhattak meg. Fából, és textilből készült egyedi termékeket vásárolhattak az idei Közfoglalkoztatási kiállítás és vásáron, melyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal hetedik alkalommal rendezett meg, azzal a céllal, hogy megmutassa a vármegyei közfoglalkoztatási programok sokarcúságát. 

Vidéki ízek sorakoztak az asztalokon 
Fotó: KM

A rendezvény megnyitóján Román István vármegyei főispán hangsúlyozta, a kiállítás és vásár minden évben képet nyújt arról, hogy a közfoglalkoztatás keretein belül magas színvonalú, piacképes termékeket állítanak elő a településeken, s bár ez a foglalkoztatási forma átmeneti segítség a benne dolgozóknak, az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy lehet értékes, értelmes munkát végezni benne. A főispán hozzátette, a számok is azt mutatják, hogy a közfoglalkoztatás átmenetet képez az elsődleges munkaerőpiac felé, az itt megszerzett munkatapasztalatokkal sikeresebb lehet az elhelyezkedés. Aki kilép a versenyszférába, támogatást is kaphat a munkabére mellé.

Díjakkal térhettek haza

Az idei kiállításra és vásárra több mint 40 település jelentkezett, s mint ahogyan az szokás a helyben készült termékeikkel meg is mérkőztek. Persze a szó nemes értelmében. Az idén a bronz termékdíjat a fehérgyarmatiak zsebelték be textilből készült kézművestermékeikkel. A plüssfiguráknak, konyhai kötényeknek már saját boltjuk is van a városban, mondta el dr. Péter Csaba polgármester. 

Szépen csillogott az ezüst termékdíj Mizser Zsolt kezében is, az újraválasztott tiszadadai polgármester örömmel számolt be arról, hogy a Dada tészta immár márka, egyre több boltban, üzletláncban is megvehetik a háziasszonyok a friss tojásból készült, ízlésesen csomagolt tésztákat. Az üzem 2014-ben indult el, azóta folyamatos fejlesztéseken esett át, naponta 4 mázsa tésztát készítenek, s ehhez komoly gépi beruházásokra is szükség volt.Tiszadadán 97 közmunkás dolgozik, ebből 11-en az üzemben, 2 állandó munkatárs irányítja őket. Bevált ez a foglalkoztatási láb náluk, s a bevételből tartósan fenn is tudják tartani az üzemet. Termékeikkel készülnek az országos közfoglalkoztatási kiállításra szeptember végén.

Egy jó ötlet aranyat ér, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nyírtassiak kezdeményezése. Jenei Erzsébet polgármestertől megtudtuk, a textilcsodákat, babakelengyéket, gyermek ágyneműket a helyi újszülöttek ajándékának szánták, később lett belőlük egyedi helyi termék. Öten dolgoznak a varrodájukban, ahol kézimunkák és horgolt darabok is készülnek gyerekeknek. Ez is mutatja, hogy a közfoglalkoztatásban  fontos a kreativitás, a kezdeményezőkészség, az önkormányzatok pedig a klasszikus, településrendezési munkák mellett mással is bátran megbízhatják a közfoglalkoztatottakat.

Csökkenő tendencia 

A rendezvény megnyitóján Bíró Katalin a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága Programkoordinációs Osztályának vezetője arról beszélt, fontosnak tartja ezeket a programokat, mert ezeken a rendezvényeken kötetlen formában nyílik lehetősége a tapasztalatcserére, új kapcsolatokat építésére, amelyek a jövő közfoglalkoztatási programját is gazdagíthatják. – Az új típusú egységes hazai közfoglalkoztatási rendszer 13 éves múltra tekint vissza, mely az évek során számos változáson ment keresztül. Igen sokarcú és több cél megvalósulását is szolgálja: állami munkahelyteremtés, vidékfejlesztés, településfejlesztés és szociális intézkedés is egyszerre. A programok révén nemcsak munkahelyek jönnek létre, hanem öntudás, tapasztalat és érték is születik – mondta a minisztériumi osztályvezető, aki a számokról sem feledkezett meg. 

– A Gazdasági Minisztérium adatai szerint 2024 augusztusában a nyilvántartott álláskeresők száma 224 598 fő volt, ami kevesebb az előző évhez képest. A KSH munkaerő-felmérési adatai szerint a munkanélküliek száma 2024. május-július időszakában közel 210 ezer volt, amely 4,2 százalékos munkanélküliségi rátát mutat. A közfoglalkoztatásban csökkenő a tendencia: 68 ezren dolgoznak ebben a formában, a 2015-ös bő 200 ezer fölötti létszámhoz képest. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a közfoglalkoztatási programok támogatására az idén 16 ezer fő foglalkoztatásához több mint 23,6 milliárd forint támogatást biztosított az állam – tette hozzá Bíró Katalin.

Helyi sajátosságok, együttműködések

Seszták Oszkár a vármegyei közgyűlés elnöke, a vármegyei úgynevezett foglalkoztatási paktum jelentőségéről szólt, melyben az együttműködő partnerek arra törekednek, hogy a helyi foglalkoztatási igényekre dolgozzanak ki stratégiát. A közmunkáról elmondta, több mint egyszerű munkavégzés, mert a tartósan munkanélkülieknek visszaadja az önbecsülésüket.

A kiállításnak helyt adó város, Nyíregyháza polgármestere dr. Kovács Ferenc azt az 5-6 ezer újonnan létrejövő munkahelyet említette, melyet a közeljövőben megcélozhatnak azok, akik a versenyszférában szeretnének elhelyezkedni. Kiemelte, a város gazdaságfejlesztési programja, a betelepülő cégek tovább növelik a foglalkoztatást térségi, és vármegyei szinten.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában