Népmese napja

1 órája

Őseinktől kapott „tarisznyában” hordozzuk a népi bölcsességet

A népmesék a magyar kulturális örökség szerves részét képezik.

Fotó: Sipeki Péter

– Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha az utóbbi évtizedekben ezeket a nagyszerű ajándékokat egyre gyakrabban üveggyöngyökre cserélnénk. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra, és adjuk tovább az eleinktől kapott mesebeli kincseket! – hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Olvasástársaság, melynek kezdeményezésére 2005 óta rendezik meg hazánkban a Népmese Napját. A kezdetekkor még csupán a fővárosban megrendezett program hamar országos rendezvénnyé nőtte ki magát, és szerte Magyarországon csatlakoztak hozzá könyvtárak, pedagógusok, mesével foglalkozó szakemberek és a meseszerető lakosság is.

A mesékről szól a nap

A kezdeményezés célja, hogy a híres író, Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án minél szélesebb körben elevenítsék fel a mesemondás színes hagyományokkal bíró művészetét, az érdeklődők hallgassák meg egymás legkedveltebb meséit, és emlékezzenek meg a magyar kultúrát gazdagító híres mesemondóinkról, mesegyűjtőinkről. E rendezvénysorozathoz a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár is évről évre csatlakozik, s az idén is egész napos programmal készültek a meseszerető közönségnek. A Népmese Napjának megnyitóját hétfőn tartották a könyvtár kamaratermében, ahová Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Nagy Szabina önkormányzati képviselő és Tomasovszki Anita, a megyei könyvtár igazgatója is elhozta és megosztotta a gyerekekkel a kedvenc meséjét.

Baracsi Endre köszöntőjében arról számolt be, a népmesék mindig felidézik a gyerekkort.

– Magam előtt látom azokat a pillanatokat, amikor kisgyermekként először hallottam mesét, majd néhány évvel később magam olvastam e páratlan alkotásokat. Ezek olyan maradandó élmények, melyek végigkísérik az életünket. Azt javaslom minden gyermeknek, hogy olvasson minél több mesét, amihez a manapság a modern technológia is segítséget nyújt. Szinte minden gyerek kezében ott vannak az okoseszközök, amiket ilyen hasznos célokra is lehet használni – tudatta a vármegyei közgyűlés alelnöke. Baracsi Endre arra is rávilágított, már az is siker, ha a gyermekek a digitális eszközeiket olvasnak, de még jobb, ha könyvet vesznek a kezükbe.

Életre szóló élmények

– A könyveket nem csupán az iskolában, otthon is érdemes elővenni. Ezek az élmények hosszú éveken át megmaradnak, vagy akár egy életre szólnak, szemben azzal a sok ingerrel, amik a felgyorsult világban érik a gyerekeket. A könyvek és a magyar népmesék segítenek kiszakadni ebből a világban, lelassítani egy pillanatra. Azt se felejtsük el, hogy a népmesék egy olyan örökség elemei, amelyre büszkének kell lennünk. A mesék lehetnek mókásak vagy komolyak, de sokszor az őseink olyan üzeneteit fogalmazzák meg, amelyek napjainkban is érvényesek, sokat tanulhatunk belőlük – hívta fel a figyelmet Baracsi Endre.

A rendezvényre a város több iskolájából is érkeztek érdeklődő diákok, akik megtekinthették Kácsor-Ignácz Gabriella múzeumpedagógus mesemondó műsorát, később pedig Hajdú Ágota népzenész és zenetanár kápráztatta el az ifjú közönséget népi hangszeres meseelőadásával. A kora délután is a mesék bűvöletében telt, ugyanis Munkácsi Anita és Nagyidai Gergő, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművészei érkeztek a könyvtárba, és mutatták be az érdeklődőknek Mesecsokor, Mesefa című műsorukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában