Kutatók Éjszakája

1 órája

A Nyíregyházi Egyetemen robbantás és lézerfény is volt

Látványos kísérletekkel és érdekes előadásokkal várták a Kutatók Éjszakáján az érdeklődőket, ahol a tudomány, a fenntarthatóság és az innováció találkozott. A Nyíregyházi Egyetemen azt is megtudhatták a látogatók, hogy hogyan robbant egy fizikus, és hogyan egy kémikus.

Lengyel Nóra

Megteltek az előadók a Kutatók Éjszakáján

Fotó: Sipeki Péter

Szeptember 27-én 14 és 20 óra között harminc helyszínen közel hetven esemény közül válogathattak az érdeklődők a Kutatók Éjszakája rendezvényen. Az ismertető mellett térkép is segítette a Nyíregyházi Egyetem helyszínei közötti barangolást.

Izgatottan nézték a kísérleteket a Nyíregyházi Egyetem előadójában.
Izgatottan nézték a kísérleteket a Nyíregyházi Egyetem előadójában.
Fotó: Sipeki Péter

Nyíregyházi Egyetem programjai

Az Európai Kutatók Éjszakája (European Researher’s Night) az Európai Bizottság Marie Sklodowska-Curie Actions nevű programjának kezdeményezésére indult 2005-ben. A szeptember utolsó hétvégéjére szervezett rendezvénysorozat célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára. Magyarországon 2006-ban szerveztek először Kutatók Éjszakáját, az ország legnagyobb tudományt népszerűsítő kezdeményezéséhez a Nyíregyházi Egyetem jogelőd intézménye 2008-ban csatlakozott. Kígyózó sorokban érkeztek kicsik és nagyok, középiskolás osztályok és egész családok is az egyetem különböző épületeibe. Folyamatosan böngészték a programfüzetet, alig tudták megtalálni, hogy a nagy kínálatból mit nézzenek, hallgassanak meg. Látványos kísérletek, laborlátogatások, egészségügyi szűrések, izgalmas előadások, csípőspaprika kóstolás, kísérletbemutató show-k, inspiráló előadások, sportolási, sőt repülési lehetőség, utóbbit szimulátorban próbálhatták ki az érdeklődők. 

Kinyitották a kapukat

A C épületben dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatokért és Innovációért Felelős elnökhelyettese nyitotta meg ezt a nagyszabású rendezvényt. Elmondta, hogy minden évben szeptember utolsó hétvégéjén szervezik meg a Kutatók Éjszakáját azzal a céllal, hogy egy kicsit kinyissák az intézmény ajtaját. – Bemutatjuk azokat az különleges kutatásokat, amelyeket itt a kollégák végeznek, természetesen nem szigorú tudományos nyelven, hanem egyszerűbb, érthetőbb, de mégis izgalmas formában. Valójában az életünk során a hétköznapokban is nagyon sok kutatómunkát végzünk, még ha nem is vagyunk ezzel mindig tisztában, azonban ilyenkor ez kiderül. A fókuszban most is az élménygyűjtés lesz, hiszen nagyon sok olyan programelemet kínálunk, amelyek interaktívak, így az érdeklődők - legyenek akár általános iskolások, akár felnőttkorúak - tevékenyen is bekapcsolódhatnak ezekbe a programokba. A Kutatók Éjszakájának legfontosabb üzenete a mi értelmezésünk szerint az, hogy lebontsuk azt - az esetlegesen létező - sztereotípiát, hogy az egyetem egy "elefántcsont-torony", ahol olyan dolgok folynak, amiket csak azok érthetnek meg, akik ebben benne vannak. Remélem, hogy sok diák kap egy kis iránymutatást a pályaválasztáshoz, és hogy minél többen fogják majd itt folytatni a felsőfokú tanulmányaikat. Azt kívánom mindenkinek, hogy ma sok-sok élménnyel gazdagodjon – mondta az elnökhelyettes, és arra biztatta a megjelenteket, hogy ne csak egy-egy programelemet látogassanak meg, hanem a campus teljes területét járják be.

Robotika bemutatót is tartottak.
Robotika bemutatót is tartottak.
Fotó: Sipeki Péter

A bőséges programkínálatból még a csípőspaprika – kóstolás is népszerű volt, de sorban álltak a kísérletbemutató show-k, lézerbemutató, 3D nyomtatás, repülőgép szimulátor mellett is, de késő estig még inspiráló előadásokat is hallgathattak az érdeklődők többek között a mesterséges intelligenciáról, vadászatról, természetvédelemről, énekesmadarakról kávézásról, csontvázakról, vagy éppen a szerelem molekuláiról.

Még Kisvárdáról is érkeztek gimnazisták a különleges rendezvényre. – A Szent László Katolikus Gimnáziumból érkeztünk, minden évben részt veszünk a Kutatók Éjszakáján a Nyíregyházi Egyetemen. Rendkívül érdeklődőek a diákjaink, önkéntes alapon jelentkeztek minden évfolyamról, így ötvenen látogattuk most meg a programokat. Mindenki kiválasztotta, hogy melyik előadást vagy bemutatót nézné meg szívesen. Nagyon sokféle képzés van nálunk, reál, informatika, matematika tagozatunk is van, így a diákokat is nagyon sok minden érdekli. Szívesen jövünk mindig, hiszen nagyon nagy élménnyel gazdagodnak a fiatalok. Most az előbb a kémia bemutatón voltak a gyerekeink, egy másik része a csapatnak, éppen a piramisok építésének rejtelmeivel ismerkedett, és várjuk a további programokat is nagy érdeklődéssel – mesélte lelkesen Szolnokné Szepessy Dóra, a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium pedagógusa. 

Harminc helyszín

A Környezet és Természettudományi Intézet is készült látványos bemutatókkal. A kémiai kísérletek vagy a molekuláris biológia rejtelmei mellett jógázni is invitálták a látogatókat. A mozgást népszerűsítő programok házigazdája természetesen a Testnevelés és Sporttudományi Intézet volt, ahol állapotfelmérést és egészségügyi szűréseket is végeztek. Interaktív programokkal több helyszínen várták még a gyerekeket és a felnőtteket.

A Matematika és Informatika Intézet idén először új helyszínen, a Campus Kollégium alagsorában tartotta előadásait és bemutatóit. Tanyiné Dr. Kocsis Anikó intézetigazgató elmondta: szórakoztató matematikai feladványokra, lebilincselő előadásokra és interaktív foglalkozásokra egyaránt számíthattak a látogatók. Az előadások egy része természetesen a mesterséges intelligencia szerepét, jelenét és jövőjét elemezte, a laborban pedig robotika bemutatókat tartottak, amire nagy volt az érdeklődés.

dr Beszeda Imre
dr. Beszeda Imre
Fotó: Lengyel Nóra

Dr. Beszeda Imre, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai tanára és kollégái is lelkesen mutattak be különböző kísérleteket az érdeklődőknek. A céljuk, hogy a tudományt népszerűsítsék a fizika köré kapcsolódó eszközök és jelenségek működésén, bemutatásán keresztül. – Szeretnénk kedvet csinálni a gyerekeknek, és ide csábítani őket, hiszen egyre kevesebb a fizikus, a fizikatanár, de a mérnök is. Reméljük, hogy megszeretik a természettudományokat, és a műszaki tudományokat is. Szeretnénk megmutatni, hogy a természet, a mindennapjaink tárgyai is érdekesek. A minket körülvevő, akár háztartási gépek működésének fizika az alapja, de az informatikában is jelen van a fizika. Ha az udvarra, a természetbe kimegyünk, ott is körül vesz minket a tudomány. Nagyon élvezték a gyerekek például azt az előadást, ahol a kémia szakos kollégámmal együtt dolgoztunk fel témákat. Nagy ováció övezte például a robbantás tematikát: megmutattuk hogyan robbant egy fizikus, és egy kémikus: rakétát lőttünk ki, füstöt csináltunk, durrogtattunk, és persze elmagyaráztuk ezeknek a működését. Sokszor biztatjuk arra a diákokat, hogy kísérletezzenek otthon, természetesen olyanokkal, amelyek nem veszélyesek. Fontos, hogy ne csak száraz tananyag legyen nekik a fizika, vagy a kémia – mondta dr. Beszeda Imre, és kifejtette: iskolákba is szoktak a kollégáikkal eljárni bemutatókat tartani, hogy minél több élményt szerezzenek a diákoknak. Az egész országban vannak olyan pedagógusok, akikkel évente konferencián, úgynevezett fizikatanári ankéton találkoznak: bemutatják egymás kísérleteit, ötletbörzét tartanak, hogy hogyan lehetne még több diákkal megszerettetni a természettudományokat. A főiskolai tanár lelkesen ment a forgózsámolyhoz, elektronikus játékokhoz, ami előtt már sorban álltak a diákok, és érdeklődve próbálták ki az eszközöket.



 



 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában