Csalók

13 órája

Ne dőljünk be a csaló webáruházaknak!

Az online vásárlás népszerűségével az adatlopások és a megtévesztő ajánlatok is megsokasodtak.

Lengyel Nóra

A vásárlás mindig legyen biztonságos!

Fotó: Shutterstock

Szerkesztőségünkbe is érkeztek olvasói jelzések arról, hogy vagy meg sem kapták a megrendelt termékeket, vagy nem azt hozta a futár, amit kértek, de van, aki a rossz minőségre panaszkodott. Sok pénzünk bánhatja, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek a vásárlás alkalmával. 

Biztonságos vásárlás

Az utolérhetetlen cégeket, csaló vállalkozásokat egy kis odafigyeléssel, utánajárással ki lehet szúrni és szűrni, és így elkerülni a leggyakoribb buktatókat. – Az online vásárlás ma már szinte mindennapos tevékenység szinte minden korosztályban, ám fontos, hogy óvatosak legyünk – javasolta Molnár Miklós, aki egyedi fejlesztésű webáruházakat készít. Az egyik legfontosabb alapelv, hogy mindig olyan webáruházból vásároljunk, amelyet ismerünk, vagy amelyről pozitív visszajelzéseket hallottunk. A legnagyobb, jól ismert online áruházak általában megbízhatóak, de a barátaink vagy családtagjaink tapasztalatai is sokat segíthetnek a döntésben – mondta a NomadDigital Hungary Kft. ügyvezetője, és megjegyezte: esetleg érdemes csatlakozni az adott témát érintő csoportokba közösségimédia-felületen, és ott meg lehet kérdezni, hogy rendelt-e már valaki az adott webáruházból. Ha jó tapasztalatai voltak, akkor valószínűleg biztonságos az adott cég. A szakembertől azt is megtudtuk, hogy az online vélemények hitelessége korántsem mindig garantált. Fontos, hogy ne csak az adott weboldalon található véleményekre hagyatkozzunk, hiszen a tulajdonos oda bármit feltölthet. Ezért érdemes inkább a közösségimédia-felületeken is utánanézni a cégnek. Ha egy online áruháznak nincs valamilyen közösségimédia-profilja, az már önmagában gyanús lehet. – Az online vélemények vásárlása is egy gyakori trükk, amellyel csalók próbálják megtéveszteni a vásárlókat. Ezért érdemes alaposan megvizsgálni az értékelő profilokat is. Ha olyan fiókokat találunk, amelyeknek nincs személyes tartalma vagy hozzászólása, valószínűleg hamis profilról, hozzászólásról van szó. Egy megbízható vélemény mögött általában valódi személy áll, akinek látható tevékenysége van a közösségi oldalakon. Egy megbízható webáruház mindig rendelkezik ügyfélszolgálattal, például e-mail-­címmel és telefonszámmal. Ha nem válaszolnak, vagy nehezen elérhetőek, az intő jel lehet. A megfelelő tájékozódás és az ügyfélszolgálattal való kapcsolatfelvétel segít elkerülni az átveréseket, és biztonságosabbá teszi az online vásárlást – jegyezte meg az ügyvezető. 

Molnár Miklós
Fotó: MW-archív

Gyanúsan olcsó

Az internetes csalások egyre elterjedtebbek, és sokszor igen profi módszerekkel próbálnak áldozatokat találni. Azonban vannak olyan jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy egy webáruház megbízhatatlan vagy kockázatos. Molnár Miklós felhívta arra is a figyelmet, hogy az egyik legfontosabb intő jel: egy ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. – A nagymértékű leárazásokkal is vigyázni kell, sok esetben látunk drága világmárkákat akár 70-90 százalékos akcióval, vagy a többi áruházhoz képest töredék áron kínálják ugyanazt a terméket. Ilyen esetekben gyanakodni kell, ez valószínűleg átverés vagy hamisítványokról van szó. Ezek a hihetetlen ajánlatok gyakran csapdák, amikben a vásárló csak minimális összeget kockáztat, de emellett az adatait is veszélybe sodorja. Ezért érdemes figyelni arra is, hogy a webáruház milyen információkat kér. Ha sok, a vásárláshoz nem szükséges, például személyes adatokat kellene megadni, az is gyanús lehet – hívta fel a figyelmet a szakember. Tehát az online vásárlás világa izgalmas, de veszélyekkel teli is, különösen a kezdő vagy a nem megfelelően tájékozott vásárlók számára. Nem szabad elsietni az online rendelést. 

Gyakori hibák

– Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a vásárlók túl könnyen megbíznak az általános szerződési feltételekben (ÁSZF), amit egy csaló webáruház könnyen hamisíthat. Egy másik gyakori tévhit, hogy az SSL-tanúsítvány megléte automatikusan megbízhatóvá teszi az oldalt. Bár az SSL (Secure Sockets Layer) fontos a biztonság szempontjából, manapság már számos tárhelyszolgáltató egy kattintással biztosít ilyen tanúsítványt, így ez önmagában nem jelent garanciát arra, hogy az oldal megbízható. A harmadik pedig, hogy a vásárlók gyakran túl gyorsan adják meg a bankkártyaadataikat, vagy túl kevés figyelmet fordítanak az adatvédelemre – nyomatékosította a szakértő, és hozzátette: mindig ellenőrizni kell, hogy az oldal rendelkezik-e hiteles tanúsítvánnyal, és amennyiben lehetséges, biztonságos fizetési módot kell választani, amely extra védelmet nyújt a visszaélésekkel szemben, ilyen például PayPal. Molnár Miklós arra is figyelmeztetett, hogy soha ne használjuk ugyanazt a jelszót, amit más oldalakon is alkalmazunk, mert ha az adatok illetéktelen kezekbe kerülnek, komoly következményekkel szembesülhetünk, például az e-mail-fiókunk vagy közösségi profiljaink feltörésével, valamint banki adatainkat is megszerezhetik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában