Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.09.11. 10:38

Nagy SVÉT: két héttel később lesz a program

Szeptember 28-29-én lesz a Nagy SVÉT rendezvénye Tatán - szabolcs-szatmár-beregiekkel.

Szon.hu

Fotó: Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület

A Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület Panyolával karöltve lesz az idei Nagy SVÉT tatai rendezvény díszvendége a tatai Esterházy-kastély parkjában. Lesz lekvárfőzés rézüstben, ciberézés, öregítés, csavart fánk, derelye, mangalica oldalas szilvalekvárban pácolva és megannyi finomság. 

Ciberézés

„Az idén kaptuk meg a vármegyében egyedüliként a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület Sakura-díját. Öröm számunkra, hogy nemcsak egy elismerést vehettünk át, hanem egy hosszú távú komoly együttműködés indult el. A két egyesület gasztronómiai értékeinket közösen népszerűsíti a helyi termelők termékein keresztül” - árulta el Pótor Melinda, a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület elnöke.

Elmondta, hogy közel 50-60 alkotót fognak össze a vármegyéből és mátészalkai üzletükben láttatják egyszerre a prémium minőségű finomságokat, alkotásokat és népszerűsítik országosan.

 -Panyola, Szatmárcseke, Ököritófülpös kézműves termékeit, csak néhány ismert települést említve, akik a termelőink között szerepelnek és akik pont azokat a hagyományokat képviselik, mint egykor a nagyszüleink. Kóstoltatunk, értékesítünk helyi finomságokat, hogy sokan felfigyeljenek tájegységünkre, s közben szeretnénk népszerűsíteni az egészséges táplálkozást. A DEVI megálmodói két barátnő, akik a nagyszülőktől, szülőktől ellesett befőzés, tartósítás fortélyait gondolták újra és ezt az értéket, ízeket zárják üvegbe. Céljuk, hogy minél többen ismerjék meg az Ököritófülpös-Szatmárcseke hagyományaira épülő receptúrákat. 

- Mindig volt veteményesünk, kertünk. Az itt megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket tettük el télire. Szeretünk jókat enni, mindig igyekeztünk vigyázni az ételek összetételére, minőségére. Számunkra a jó étel a jó alapanyagnál kezdődik. Ezt az elvet követve a közel 100 éves, fatüzelésű rézüstben zamatos szilvalekvárt főzünk 24 órán keresztül folyamatos keverés mellett nemcsak otthon, hanem a tatai rendezvényen is. Igazi csapatépítő tevékenység Szatmárban a lekvárfőzés. Ezt az élményt szeretnénk megmutatni az ideérkezőknek. A fekete, sűrű, illatos, kellemesen savanykás ízű natúr szilvalekvár tartósítószer és hozzáadott cukor nélkül készül, ennek lépéseit, folyamatát mutatjuk be. Ciberézünk, öregítünk és kóstoltatunk - mondta el Kokas Evelin és Sarkady Diána Sára a DEVI termékek megálmodói.

Szintén családi kezdeményezés az Azt A Pasta ízletes derelyéje. Egyedi készítésű, friss vákumcsomagolt, pasztörizált tészta. 

- A családi vállalkozásunk a házias ízvilágú, sok tojásos, jó minőségű friss tésztákat hozza vissza a mindennapok konyhájába. Ma már kevés idejük van a háziasszonyoknak, hogy saját maguk gyúrjanak friss tésztákat. Ezért szeretnénk segíteni, hogy gyorsan elkészíthető szatmári finomság kerüljön az asztalra. Ragaszkodunk a hagyományos ízekhez, a vidékünk ismert lekvárjából készítünk ízletes Szatmári szilvalekváros derelyét - tudtuk meg Id. Bodó Attilától. 

Azt A Pasta ízletes derelye

Panyola három folyó ölelésében fekszik, ahol őshonos az ártéri dzsungelgyümölcs, a „Nemtudom szilva”, amely ellenálló a kórokozókkal szemben, vegyszermentes. A helyiek által szilvás ételként emlegetett különleges panyolai gyümölcsleves a vármegyei Értéktárban is megtalálható.

 „Jászberényiként Panyolára költöztem a családommal. Látva azt, hogy mennyi szilva terem ezen a vidéken főleg erre a gyümölcsre építettünk. Társaimmal felújítottuk az elhanyagolt pálinkafőzdét, amely azóta is működik és immáron országszerte ismerik. Polgármesterként 2006 óta a falubeliekkel a pálinkán kívül a gyümölcsből helyi terméket készítünk, aszalunk, lekvárt főzünk, a vidék ízét, gasztronómiai-turisztikai élményét mutatjuk meg a PanyolaFeszten és Hagyományőrző farsangunkon - tudtuk meg Muhari Zoltántól, Panyola polgármesterétől, aki az eseményen szilvalekváros csavart fánkot ajánl kevés folyékony nedűvel. 

Csavart fánk

Ugyancsak Panyoláról a Panyolium családi manufaktúra különleges ízkavalkádot ígér a "Nemtudom" szilvalekváros mangalica oldalas, kovászos cukkinivel és Szabi a pék kovászos kenyerével- sorolja a szilva alapanyagból készült ínyenc falatokat Mórucz István. Mellette a Gyümölcskert tanzán tejcsokoládéját kóstolhatják meg natúr aszalt- szilva, körte, meggy, sárgabarack tanzániai tejcsokoládéba forgatva. Frissítőként pedig gyümölcsteát kínálunk szintén saját terméseinkből aprított aszalt szilva, körte, barack, meggy és szárított bodzavirágból. A Téli parázs sütőtök nevét jól ismerik vidékünkről. Filep László és felesége Piroska 35 éve foglalkoznak a Nagydobosi sütőtök termesztésével és népszerűsítésével. 

- A márkavédett termékünk több száz vevőhöz jut el rövid ellátási láncon keresztül. Az ízgarantált, konyhakész, nyers állapotú tisztított sütőtökkel nyitunk a minőségi alapanyagokból dolgozó vendéglátóhelyek és konyhák irányába. Szeretnénk megmutatni, milyen sok finomság készíthető el ebből a kiváló termékből - tudtuk meg a termelőktől. 

Utánozhatatlan ízek, valódi élmények a Minden, ami Szatmár-Bereg csapatától az Esterházy-kastély parkjában, hogy mások is megismerjék Szatmár valódi értékét, vendégszeretetét, „Nemtudom” szilváját és „fekete aranyát”.

A tatai program szervezői az időjárási előrejelzések miatt szeptember 28-29-re tolták a rendezvényt. 

Fotók: Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában