Sérült Emberek Napja

2024.09.10. 14:35

Mindenki más, és ez így van jól

Immár 20. alkalommal rendezték meg a Sérült Emberek Napját a Nyíregyházi Állatparkban.

Miklós István

Forrás: Fotók: Dodó Ferenc

– Többféle ember van, akik nem egyformák, és ez így van jól – a hagyományoknak megfelelően az idén is az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) indulójával kezdődött a Sérült Emberek Napja a Nyíregyházi Állatparkban, melyet immár huszadik alkalommal szerveztek meg. Az előzetes regisztrációk alapján több mint háromezer fogyatékossággal élő tölthetett el egy felejthetetlen napot Európa egyik legkiválóbb állatparkjában. Az ÉFOÉSZ vármegyei intézményein túl az ország több pontjáról is érkeztek résztvevők az „Ez a mi napunk” elnevezésű rendezvényre.

Hankóné Tóth Olga, az ÉFOÉSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke elmondta, ez a nap lehetőséget teremt arra, hogy a fogyatékossággal élőknek is olyan élményt adjanak, mint bárki másnak.

– A kikapcsolódás és a szórakozások mellett az emberi kapcsolatok ápolására és a szakmai találkozókra is kiváló alkalommal a Sérült Emberek Napja. A rendezvény megtestesíti azt a közös ügyet, amin a társadalom, az állami szervek, az önkormányzati intézmények, a szociális és civil szervezetek dolgoznak – hívta fel a figyelmet az elnök. A rendezvényt ezúttal is számos produkcióval színesítették a fogyatékkal élő fiatalok, akik énekkel és szavalattal is megörvendeztették a népes közönséget. Az eseményen jelen volt dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere is, aki arról számolt be, nagyon büszke arra, hogy több mint háromezren vettek részt a Sérült Emberek Napján.

Egy különleges nap

– Ez már a jubileumi, 20. ilyen program. Mi ebben a formában is szeretnénk kifejezni a támogatásunkat, hogy a fogyatékkal élők érezhessék, a mindennapok gondjaiban nincsenek egyedül. Az önkormányzat, a szociális szféra, a hivatalok és az itt tevékenykedő cégek is segíteni szeretnék a sérült embereket. A Nyíregyházi Állatparkban nemrég adták a legújabb attrakciót, a Jégvilágot, ami egy egész Európában egyedülálló létesítmény. Remélem, mind a háromezer résztvevőnek maradandó élmény lesz az állatparki látogatás – hangsúlyozta a polgármester.

– Ez egy különleges nap, felhívja a társadalom figyelmét a fogyatékkal élőkre – ezt már dr. Gégény Zoltán, a vármegyei kormányhivatal igazgatója mondta el a jelenlévőknek. Mint mondta, a rendezvény nem csupán a sérült emberek és gyerekek mindennapi életének nehézségeire világít rá. – Azokat a családokat is a figyelem középpontjába helyezik, akik minden egyes nap rendkívüli erőfeszítéseket tesznek, hogy fogyatékkal élő gyermekeiket neveljék, sérült hozzátartozóik gondját viseljék. Nem szabad megfeledkeznünk azokról a civil szervezetekről, szociális intézményekről sem, melyek lehetővé teszik a társadalmi integrációt és azon is dolgoznak, hogy az ép emberek befogadóbbá váljanak. A vármegyei kormányhivatal is sokat tesz azért, hogy a fogyatékkal élők mindennapjait megkönnyítse. A kormányablakok akadálymentesítettek, az információk Braille-írással és hangoskönyv formájában is elérhetők – emelte ki a vármegyei kormányhivatal igazgatója.

Mindenkinek inspiráló

A Sérült Emberek Napján jelen volt Florian Fischer, a Michelin Hungária Kft. ügyvezetője is, ráadásul nem egyedül érkezett, hiszen a vállalat 19 önkéntese dolgozott azon, hogy a fogyatékkal élők felejthetetlen élményekkel térhessenek haza. Ahogy azt köszöntőjében elmondta, az ÉFOÉSZ tagjainak elkötelezettsége és szenvedélye minden ember számára inspiráló lehet.

– Óriási megtiszteltetés, hogy támogathatjuk ezt a figyelemre méltó munkát. E támogatást azonban nem csupán az anyagiakban szeretnénk kifejezni. Hiszünk a közösség erejében, és azon munkálkodunk, hogy visszaadhassunk valami értékeset e közösségnek. A munkavállalóink is osztják e meggyőződést, ezért ma 19-en jöttek el a Nyíregyházi Állatparkba, hogy önkéntes munkájukkal segítsék az ide érkező sérült embereket – tudtuk meg Florian Fischertől. Az ügyvezető hangsúlyozta, ez az önkéntes munka nem csupán egy jótékonysági cselekedet.

– Mindez a vállalati indentitásunk alapvető része, lehetővé teszi, hogy szorosabbra fűzzük kapcsolatunkat azzal a közösséggel amelyben élünk. Meg kell értenünk e közösség igényeit, hogy hozzájárulhassunk a növekedéséhez és jólétéhez. Az a célunk, hogy kézzelfogható változást hozzunk a minket körülvevő emberek életébe. Ez a rendezvény is ezt képviseli: összegyűltünk, hogy támogassuk a fogyatékkal élő embereket, szebbé tegyük a mindennapjaikat, és megmutassuk, micsoda ereje van az összefogásnak. A fogyatékkal élők támogatása közös ügy, ha együtt és elkötelezetten dolgozunk, egy ragyogóbb és befogadóbb jövőt teremthetünk mindannyiunknak – hívta fel a figyelmet Florian Fischer.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában