Iskolakezdés

2024.09.02. 14:00

Minden gyermeket épségben hazavárnak

Lapunk is csatlakozott a gyerekek biztonságáért indított rendőrségi kampányhoz, mert szeptemberben az iskolások közlekedésbiztonsági veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál.

Szon.hu

A rendőrök minden tanévkezdéskor fokozottan vigyáznak a diákokra

Fotó: rendőrség/archív

A balesetek megelőzése, a gyermekek életének és testi épségének védelme az egész társadalom közös ügye, amiben kiemelt szerepe lehet a médiának. Ez adta az apropóját, hogy hétfő délelőtt rendőrök érkeztek a szerkesztőségünkbe, és nem jöttek üres kézzel. A tanévkezdéshez kapcsolódva az Országos Rendőr-főkapitányság rendhagyó, Iskolapélda elnevezéssel kampányt indított, a baleset-megelőzési eszközöket és jó tanácsokat tartalmazó csomagot Szikszai Tihamér rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára adta át lapunk főszerkesztőjének, Nyéki Zsoltnak.

Nyéki Zsolt és Szikszai Tihamér, a baleset-megelőzési eszközöket egy kvízjátékban soroljuk ki
Fotó: KM / Forrás:  Kelet-Magyarország

A hátizsák, tornazsák, sapka, láthatósági mellény, mobiltelefontartó azonban nem marad nálunk, a vármegyei rendőr-főkapitánysággal közösen kvízjátékot indítunk, s a kérdésekre hibátlanul válaszoló gyerekek között sorsoljuk azt ki.

Megerősített figyelem

– Gyermekeink a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb résztvevői a közúti közlekedésnek, így valamennyi korosztályhoz képest megkülönböztetett figyelmet igényelnek, különösen a tanévkezdés időszakában, amikor a vakáció hangulatában még kicsit figyelmetlenebbek. Nem állt még be a reggeli rutin, a késve indulás, kapkodás külön veszélyforrás – mondta Szikszai Tihamér, hozzátéve: 2023-ban csaknem 1400, 14 éven aluli gyermek sérült meg hazánkban közlekedési balesetben. Mintegy ezren közülük általános iskolások, legtöbben a 10–14 év közötti korosztályhoz tartoztak, s leggyakrabban nem okozói, hanem elszenvedői voltak a baleseteknek, járműben utazva a sofőr szabályszegése miatt sérültek meg.

– Az év minden napján, szeptemberben pedig kiemelt feladatnak tekintjük a gyermekek közlekedésbiztonságát. A polgárőrséggel közösen a tanítás kezdetének és befejezésének időszakában megerősített közterületi jelenlétet biztosítunk azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt. A demonstratív jelenlét elősegítheti a gépjárművezetők jogkövető magatartását, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítését, a biztonsági öv és a gyermekülés használatát – mondta a már hagyománnyá vált akcióról a rendőr alezredes. 

Biztonsági eszközöket használni kell!

– Mindig, mindenhol elmondom és hangsúlyozom, korosztálynak megfelelően mindenkinek ismernie kell az alapvető közlekedési szabályokat, de ennél is fontosabb a szülői példamutatás, ebből tanul a legtöbbet a gyerek. Hiába tudja, hogy zöld jelzésnél lehet átmenni az úttesten, ha anyuka vagy apuka a pirosnál átrángatja őt az úton, a nebuló azt fogja gondolni, ezt is lehet. De nem lehet! A gyalogátkelő-helyeket sem azért jelölik ki, mert jól mutatnak, hanem ott biztonságos átmenni, nem 20 méterrel arrébb, ahol a szülő épp le tudott parkolni, s akkor futás át a másik oldalra – hozott elrettentő példákat az alezredes, attól pedig még a rendőrökben is „megfagy a vér”, amikor azt látják, hogy az iskolába érkező diák nem a járda felé száll ki a kocsiból, hanem a forgalmas úttestre nyitja ki az ajtót. 

– Amennyiben a szülő autóval szállítja az iskolába a csemetéjét, minden esetben rögzítse őt a gyermekbiztonsági rendszerbe ­ gyerekülés, ülésmagasító –, és csatolja be a biztonsági övet! De ne csak a gyermekét, hanem a sajátját is – emelte ki a szakember. Ugyancsak tavalyi adat, 2023-ban a gyermekeket ért közlekedési balesetek közül 1232 könnyű sérüléssel végződött, de 152 esetben súlyos sérülés lett a következmény, míg 8 gyermek már soha nem térhetett haza. A gyermekbiztonsági rendszer helyes használatának aránya  javult a korábbi évekhez képest, de még mindig nem éri el a 90 százalékot, vagyis 10-ből 1 gyermek védtelenül utazott a járműben.

Körültekintően, óvatosan

A reggeli forgalom most elképesztően nagy, rengeteg az autó, zsúfoltak az utak, az oktatási intézmények környékén nagyon sok a gyerek, aki gyalog, kerékpárral, vagy rollerrel közlekedik. Tudomásul kell venni, ők másképp gondolkodnak, más köti le a figyelmüket, hajlamosak elmélázni, vagy zenehallgatás közben teljesen kizárni a külvilágot, a külső ingereket. 

– Minden gyereket épségben hazavárnak, elengedhetetlenül fontos, hogy a járművezetők a tanintézetek közelében különösen figyelmesen, óvatosan közlekedjenek. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez közeledve már távolabb kezdjék meg a lassítást, ezzel is növelve a gyermekek biztonságérzetét. Számítsanak arra, hogy bárhonnan felbukkanhat egy gyalogos vagy kerékpáros, Kérjük a járművezetők legyenek figyelmesek, türelmesek, előzékenyek – tanácsolja Szikszai Tihamér, aki a  azt javasolja, a két keréken közlekedő gyerekek viseljenek fejvédőt, legyen rajtuk olyan fényvisszaverő mellény, szalag, ami segíti a láthatóságukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában