Demecser

2024.09.11. 13:10

Megújul belül a demecseri templom

Nemsokára befejeződik a Sarlós Boldogasszony-templom belsejének felújítása.

Szon.hu

A templomot belül felállványozták, a padokat letakarták

Fotó: Vitális Zsombor

Pár héttel ezelőtt a szakemberek felállították az állványokat a kis híján 130 éves demecseri római katolikus templomban, hogy megszépüljön az épület belső tere, s megújuljon az orgona az oltárokkal és a sekrestye bútorzatával együtt.

Megnövekedett a hívek száma

– A források tanúsága szerint 1333-ban már állt a Szent György vértanú tiszteletére szentelt templom, ami a borsovai főesperességhez tartozott. A török hódoltság idején a katolikus egyház élete gyakorlatilag szünetelt, s a reformáció hatására a gótikus építésű templomot a református egyház vette át. A római katolikus hit újbóli gyakorlására 1781-ben telket jelöltek ki templom és paplak építése céljából. A kápolna építését 1796-ban fejezték be. 1891-ben a hívek száma olyannyira megnövekedett, hogy új templom építését kezdeményezték. 1895-ben lebontották a régi kápolnát, és ez év végére be is fejezték az új templom építését Reizman Herman kisvárdai építési vállalkozó irányításával. A jelenlegi templomot 1897. március 14-én szentelték fel – elevenítette fel az előzményeket Vitális Zsombor, a Demecser Öröksége Egyesület elnöke. 
Hamarosan építéskori állapotában tündököl a templom. 
– Nagy szükség volt már a templom belső tereinek a felújítására, hiszen utoljára több mint két évtizede volt belső festés – tájékoztatta lapunkat Varga Lóránt, a Demecseri Római Katolikus Egyházközség plébániai kormányzója. – Fontos kiemelnem, hogy a falképek, amiket Takács István, a 20. századi magyar freskóművészet kiemelkedő alakja még 1981-ben készített, olyannyira jó állapotban vannak, hogy azokhoz nem nyúlunk. Nagy öröm számunkra a belső felújítás, hiszen már csak ennyi hiányzik ahhoz, hogy építéskori állapotában tündököljön a vármegye egyik legszebb római katolikus temploma.

Valóra váltott püspöki ígéret

– 2023. november 12-én az elődöm, Bartók János c. kanonok, c. esperes, plébános, Demecser díszpolgára emléktáblájának az avatásán Palánki Ferenc püspök atya ígéretet tett a belső terek felújításához szükséges anyagi feltételek megteremtésére. 2024 márciusában kaptuk az értesítést, hogy pályázatunk kedvező elbírálásban részesült, így hosszas előkészítés után, július 22-én elkezdődhettek a várva várt munkálatok. 
– A felújítást szinte teljes egészében az egyházmegye finanszírozza, azonban az egyházközség a méretéhez képest nagy összeggel, 1 millió forintos önrésszel is hozzájárul a renováláshoz. A majdnem 30 millió forintos projekt keretében részben megújul az elektromos hálózat, a szakemberek kiépítik a padfűtést, valamint teljesen kifestik belülről. A festést Tamás Csaba helyi vállalkozó és csapata végzi. Előreláthatólag 2024. szeptember közepén végeznek a munkálatokkal. 
– A templom belső felújításához hozzátartozik a régóta elhanyagolt orgona is. Sajnos, mostanra ez is olyan rossz állapotba került, hogy valamit kezdenünk kellett vele – folytatta Varga Lóránt plébániai kormányzó. – Az egymanuálos 8 változatú orgona 1898 novemberében készült el Burgfeld Ferenc egri orgonaépítő-mester jóvoltából. Az idén immár 126 éves a hangszer. Tudomásunk szerint az 1970-ben történt reno­válás óta nem volt felújítva a hangszer. A több mint 4 millió forint költségvetésű felújítást Péntek Gergely sarkadi orgonaépítő- és -javítómester végzi. A tervek szerint 2024 novemberében végez a „hangszerek királynőjének” a felújításával. Ez alkalomból az egyházközség nagyszabású orgonakoncertet rendez advent időszakában. 

Nagyszabású orgonakoncert

Mint a plébániai kormányzó elmondta, a sekrestye kipakolásakor derült fény arra, hogy bútorzata menthetetlen állapotban van, így ez is cserére szorul. Az idő vasfoga az oltárokon is meglátszik, így ezek felújítása is fontossá vált. Az orgona renoválását, a három oltár felújítását, valamint a sekrestye új bútorzatának elkészítését adományokból szeretné finanszírozni az egyházközség. Támogatást lehet utalni az 10700048-71052784-51100005-ös számlaszámra, a közleményben fel kell tüntetni: templomfelújítás. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában