Tuzsér

2 órája

Megtekintik a szerelmesek szobrát és a nászutasok szobáját is

A Szentháromság templom után a Söröshordó csárda felé veszik az irányt a gyülekezeti tagok.

Miklós István

Képalá: Petőfi Sándor és Júlia a Teleki kastély parkjában, Koltón / Szerelmesek szobra

Fotó: Szabó Katalin

Egész napos, autóbuszos kirándulást szervez Nagykároly–Koltó–Nagybányára szeptember 28-án, szombaton a Tuzséri Református Egyházközség gyülekezete. A tervezett program szerint Nagykárolyban neves irodalmi személyek szülőházait keresik fel, megtekintik a nemrég felújított Károlyi kastély történelmi-, helytörténeti, vadásztrófea kiállítását, majd a helyi református templomot.

Koltón a Teleki kastélyt, annak kertjében a „szerelmesek szobrát" (Szendrey Júlia és Petőfi Sándor), aztán Teleki Sándor, Bem József és Liszt Ferenc mellszobrát. Ezután a híres somfa és kőasztal következik, ahol Petőfi Sándor több mint 20 költeménnyel gazdagította irodalmunkat a nászútja idején. Végezetül a kastély belső termei következnek, idegenvezetéssel, nem kihagyva a nászutasok szobáját és a híres teraszt, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Lápos völgyére és tiszta időben a máramarosi havasokra.

Nagybányán sétát tesznek a kirándulók a történelmi városrészben. „Telek i Magyar Ház, református templom, Lendvay-ház, Fekete Sas fogadó (Petőfi Sándor és Szendrey Júlia itt töltötte házasságának első éjszakáját), Erzsébet-ház, István torony, Szentháromság templom, majd közös estebéd a Söröshordó csárdában” – olvasható a leírásban.

 Petőfi Sándor és Júlia a Teleki kastély parkjában, Koltón / Szerelmesek szobra
Fotó: Szabó Katalin

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában