Mozdulj Nyíregyháza!

3 órája

Jóga: edzi a testet, élesíti az elmét

Minden korosztály megtalálja a helyét a Mozdulj Nyíregyháza! ingyenes óráin. Jóga is lesz Papp Edittel.

Kanalas Ottilia

Jóga a Vasvári Pál Gimnáziumban szombatonként 9 órától 

Fotó: Baksa György archívuma

A hosszú élet titka a mozgás, a rendszeres sport megnöveli az egészségben eltöltött évek számát. De mennyit is mozogjunk, hogy egészségesek maradjunk? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint egy felnőtt számára hetente legalább 150 percnyi mozgás ajánlott. Milyen mozgásformával töltsük ezt az időt? Ki mire esküszik, személyiségtípus válogatja, hogy ki milyen sportban érzi jól magát. A sokat ücsörgők a pörgős mozgások hívei, vagy az erőnlétüket fejlesztik szívesen. A hölgyek aerobikra járnak, ahol a zene fűszerezi meg a mozgás örömét, s vannak, akik egy nehéz nap után a testet és az elmét egy spirituális dimenzióban dolgoztatják meg: jógáznak. 

jóga, mozgásprogram, Mozdulj Nyíregyháza!
Jóga: ellazítja a testet, oldja a feszültséget
Fotó: Baksa György archívuma

A jóga sem maradt ki belőle, változatos lett az órarend

Semmi kétség nem fér hozzá, hogy a 2024-es őszi Mozdulj Nyíregyháza! programsorozatában ne találnánk magunknak megfelelő szabadidős mozgást, most már csak tényleg elő kell venni a sarokban porosodó edzőcipőt! Több új foglalkozás várja a városlakókat, a Városi Stadionban megépült Szabadidősport-központban is számos programot kínálnak, összesen 59 foglalkozás került be az őszi Mozdulj Nyíregyháza! órarendjébe. Mi most a jógát választottuk. A Mozdulj Nyíregyháza! 11 esztendős, Papp Edit jógaoktató az indulástól az oktatócsapat tagja. 

Közösségépítő találkozások 

– Tisztán emlékszem az első foglalkozásra, az akkori BUSZACSA konferenciatermében valószínűleg sosem volt még annyi lelkes ember, mint az első jógaórán. Szó szerint özönlöttek be az ajtón, kicsik és nagyok, nők és férfiak, családok, barátok. Szépen az egymás mellé rendezett jógaszőnyegeken, hangtalanul gyakoroltak velem. Boldogság volt ez nekem is, hiszen visszaigazolta, hogy érdekli az embereket a jóga, sokan szeretnék magukat kipróbálni benne. Egy óriási jógás családdá fejlődött a szombati Fitt Jóga csapata, ahol olykor 100-170 jógi és jógini 60 perc teljes nyugalomban együtt lélegezve töltötte meg a termet – idézte fel a kezdeteket Papp Edit, aki szerint a Mozdulj Nyíregyháza! rengeteg lehetőséget ad a nyíregyháziaknak a mozgásra, kikapcsolódásra, s ez a programsorozat egy biztos találkozási pont sokaknak, ezáltal közösségeket épít fel. 
– Kinek ajánlott a jóga? – kérdeztük a több évtizede sportoló oktatótól. – Mindenkinek – hangzott a nem meglepő válasz, hiszen tudjuk, hogy ennek a mozgásformának számos válfaja és formája létezik, a nőkre, férfiakra, gyerekekre, kismamákra, idősekre hangolhatók gyakorlatsorai. A legkedveltebbek a yin jóga, hatha jóga, gerincjóga, ashtanga jóga és újonnan a flow. Mindegyik célja ugyanaz: a testtudatosság kialakítása, a figyelem vezetése a testben, és a testérzet figyelése mozgás közben. 
– Ha lehetne, receptre íratnám fel – mondta mosolyogva Edit, s ez tulajdonképpen nem is vicc, hiszen ahogyan néhány napja megírtuk, Nyíregyháza is csatlakozott a Mozgás receptre elnevezésű országos kezdeményezéshez, melyben valóban a háziorvos írja fel páciensének a sportolást. De visszatérve a jógához, az oktató elmondta, jótékony hatásait minden korosztály megtapasztalhatja gyakorlás közben. 
– Természetesen a kulcs itt is a rendszeresség, de hála a programnak, 11 éve, minden szombaton tehetünk az egészségünkért, és elárulom, hogy vannak, akik az első foglalkozás óta járnak hozzám. Nagyon büszke vagyok rájuk! – tette hozzá az oktató. 

 Papp Edit elengedhetetlen kellékével, a jógaszőnyeggel 

Nyugalmat adó mozdulatsorok 

S lássuk, mit mondanak, akik beleszeretnek a jógába. „Azért kezdtem el jógázni, hogy kicsit kiszakadjak a monoton életemből. Azóta jöttem rá, hogy számtalan testi és lelki jótékony hatással van rám a gyakorlás. Mára függő lettem – persze pozitív értelemben. Igyekszem a reggeli rutinomba is beépíteni, ha csak 5 perc erejéig is” – írta Edit közösségi oldalán egy hölgy. „Amikor ráállok a jógaszőnyegre, a legnagyobb nyugalom áraszt el, és ugyanaz a hang vezet nap mint nap, már egy évtizede” – így szól egy másik vélemény. 
„Amikor először elmentem egy csoportos jógagyakorlásra, kicsit idegenkedtem tőle, mert azt hittem, hogy a jóga inkább nőies tevékenység. Az óra elején meglepődtem, mennyire kellemesen nyújtottak az egyszerűbb pózok is. Eleinte nehéz volt koncentrálni és tartani az ászanákat, de a légzés segített ellazulni” – mondta egy fiatalember, aki többféle sportot is űz. 

jóga, Mozdulj Nyíregyháza!, mozgásprogram
A gyerekek is rendszeresen járnak jógaórákra
Fotó: Baksa György archívuma

– A jóga pozitívan hat a mentális egészségre, csökkenti a stresszt és a szorongást, javítja a hangulatot, fokozza a koncentrációt és az önismeretet. – A gyakorlatok elősegítik a belső egyensúly megteremtését. Nincs olyan ember, akinek ne lenne jelen az életében a stressz. Ha ezt nem próbáljuk ellensúlyozni, nem szakítunk időt a töltekezésre, a stressz krónikussá válik, és innen egyenes út vezet a különböző betegségekhez. Ezt nem szabad megvárni. A legjobban talán azt szeretem ezekben a nagy létszámú órákban, hogy egy tornateremben is képesek vagyunk teljes csendben, meghitt hangulatot teremteni. – Teljes feltöltődést nyújt a 60 perces gyakorlás, s elengedhetik a jógázók a hét feszültségeit – foglalta össze Papp Edit a lényeget. Végül megkérdeztük tőle, melyik ágát kedveli leginkább ennek az ősi, keleti tradíciónak, mely a test, a lélek és az elme egységét erősíti. 
– Többféle jógairányzatot tanítok. A meditatív, befelé forduló yin jógától egészen a haladó, dinamikus flow-gyakorlásig. Nem emelnék ki egyet sem, mert mindegyiket szeretem. Inkább úgy fogalmaznék, hogy mikor mire van szükségem, azt gyakorlom szívesebben. Bár én olyan kiváltságos helyzetben vagyok, hogy az óráim miatt szinte egész nap jógázom. A szombati Fitt Jóga órákon is igyekszem megmutatni a sokszínűségét. Ha kell, erősít és átmozgat, de ha lazításra, nyújtásra van szükségünk, azt is tökéletesen megadja számunkra.  


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában