Gyermekvédelem

2 órája

Gyermekvédelem: a bántalmazás nem egyenlő a veréssel

Konferenciát rendeztek szerdán a vármegyei rendőr-főkapitányságon. A szakmai diskurzus témája a gyermekvédelem és a jelzőrendszer működése volt.

Szon.hu

A gyermekvédelem, a jelzőrendszer és az elmúlt időszak tapasztalatai bőven adtak témát a konferencián

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Az utóbbi időben gyakran számolnának be a híradások gyermekek, fiatalok ellen elkövetett bűncselekményekről. Legutóbb kedden derült fény egy megrázó esetre: megerőszakolt és megfojtott egy 12 éves kislányt egy 32 éves férfi, a gyermek holttestét Nyíregyháza egy erdős részén találták meg. Rebeka nagymamája szerint a gávavencsellői férfi korábban már próbált közeledni a kislányhoz, de az mindig visszautasította, Dávid azonban azt mondta a rendőröknek, hogy szerelmi kapcsolat volt közöttük. A tiszarádi gyermeket mégis elengedték vele orvoshoz a nyíregyházi kórházba, ahonnan sétálni indultak. Hiába várták, Rebeka nem ment haza, nagymamája ekkor kért segítséget. 
– A gyermekvédelem prioritás a rendőrségen belül. Ez az ügy is rávilágít arra, mekkora felelőssége van a hatósági és nem hatósági szerveknek, illetve a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak. Ez egy olyan terület, ahol a gyorsaság nagyon fontos, minden perc számíthat egy-egy bejelentés során – hangsúlyozta dr. Kánya Zoltán ezredes a vármegyei rendőr-főkapitányság dísztermében rendezett gyermekvédelmi konferencián szerdán. 

gyermekvédelem, konferencia, bántalmazás
A gyermekvédelem ügyének és a jelzőrendszer működése támogatása, valamint a tapasztalatcsere is a konferencia céljai között szerepel
Fotó: KM

Gyermekvédelem – szükség van a tapasztalatcserére

A bűnügyi főkapitány-helyettes hozzátette: a tavaszi konferencián ígéretet tettek arra, hogy a jövőben rendszeresen megteremtik a lehetőséget a tapasztalatcserére a jelzőrendszerben résztvevőknek, akkor azonban nem tudták, hogy egy törvénymódosítás is támogatja az ügyüket azzal, hogy még szigorúbban megköveteli tőlük a szoros kommunikációt. Aki ugyanis veszélyeztetett gyermekről tud és nem tesz róla bejelentést, akár két év szabadságvesztéssel is büntethető.
– A cél, hogy a gyermekek védelme érdekében a szükséges információk eljussanak a megfelelő hatóságokhoz, s hogy a legsúlyosabb veszélyezettségre utaló körülmények ne maradjanak rejtve. A törvénymódosítás ezért hangsúlyozottan a gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok kötelezettségévé teszi a hatóságok tájékoztatását a látókörükbe tartozó, 18 év alattiakat érintő, kiemelt veszélyeztető okra utaló körülményekről.

Árulkodó jel a viselkedésváltozás 

– Az erőszakmentes gyerekkor biztosítása közös társadalmi felelősség, ami azon is múlik, hogy a környezet képes-e felismerni időben a problémát, és hogy mennyire felkészült azok kezelésére vagy megelőzésére. Nagyon fontos, hogy a gyermekvédelem szereplői ismerjék egymás feladatait, hiszen csak folyamatos együttműködés eredményezhet szükség esetén gyors, hatékony problémamegoldást – emelte ki dr. Szendrei-Kökényesi Anikó alezredes. A bűnmegelőzési osztály helyettes vezetője bízik benne, hogy a tavaszi és az őszi gyermekvédelmi konferencia és a hasonló szakmai találkozók lehetőséget adnak a mélyebb párbeszéd kialakulására, és egy olyan üzenete is van a szülők számára, hogy a gyerekeik körüli hálózat szoros együttműködésben, jól funkcionál.
Jaczkovicsné Csoma Enikő, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ tanácsadója a jelzőrendszer működéséről beszélt, de előadásában kitért arra is, mik azok a jelek, melyeket észlelve felmerülhet bennünk, hogy egy gyermek vagy fiatal bajban van.
– Még mindig nagyon sokan gondolják úgy, hogy csak fizikailag lehet valakit bántalmazni, de van annál rosszabb, amikor egy gyermeket nem szeretnek? Az elhanyagolás, a nem megfelelő táplálás, ha hagyják, hogy ne járjon iskolába mind-mind olyan probléma, amit igenis jelezni kell. S hogy honnan tudhatjuk, hogy egy gyermeket bántalmaznak? Ha egyik napról a másikra megváltozik a viselkedése, az óvodában, iskolában visszahúzódóvá, agresszívvá válik, miközben korábban vidám és kiegyensúlyozott volt, ha a szemébe nézünk és nem látjuk már benne a csillogást, mind azt jelezheti, hogy gond van. Azt gondolhatnánk, hogy az önvagdosás, az öngyilkossági kísérlet az idősebb korosztályra jellemző inkább, de már az általános iskolások is egyre gyakrabban próbálják meg ilyen módon felhívni a felnőttek figyelmét arra, hogy komoly gondjaik vannak. Kiemelt, súlyos probléma a függőség a családban, a megnövekedett pszichés terhelés, a gyakori sérülések, ahogy az is, ha a szülők megtagadják a védőoltás beadását a gyermeknek, nem viszik orvoshoz, fejlesztésekre. Ezek mind-mind olyan dolgok, amiket jelezni kell a gyermekvédelmi szerveknél.

A gyerekek sokszor nem tudják elmondani, mi történt velük, a viselkedésük azonban árulkodó lehet
Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Ritkán vannak látható jelei az abúzusnak

A gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények bizonyításának kérdéseivel foglalkozott előadásában dr. Kruták Gyula. A vármegyei főügyészség ügyésze kiemelte: egy 14. életévét be nem töltött személy akkor hallgatható ki, ha a vallomása mással nem pótolható.
– Akik kiemelt szexuális bűncselekményekkel foglalkoznak, tudják, hogy egy tizenkét év alatti gyermek minden további nélkül abuzálható anélkül, hogy annak külsérelmi nyoma maradna. Nagyon ritka, amikor független tanú erről be tud számolni, és az is, hogy az elkövető valamilyen elektronikus adathordozója ezt bizonyítja. Ilyenkor rendelkezésünkre áll a 4 és 18 év közötti gyermek vallomása, a pszichológus és jó esetben az orvosszakértő véleménye – ha mindez adott, már bírhat büntetőjogi bizonyossággal a bíróságon is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában