Élelmiszerbank

2024.09.12. 13:37

Egyedülálló ételmentő program

Csak a menzákról több ezer adag ételt menthet meg az Élelmiszerbank az új kezdeményezéssel.

Miklós István

Rengeteg ételt lehet megmenteni az iskolai menzákról

Fotó: Illusztráció: Getty Images

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület immár 19 éve menti az áruházakból és gyártóktól a kidobásra ítélt lejárat közeli, esetleg csomagolási hibás élelmiszereket, és naponta tízezrével juttatja el azokat partnerszervezetein keresztül a rászorulóknak.

Az egyesület tájékoztatása szerint, a legtöbb maradékot oktatási intézmények menzáiról lehet begyűjteni. Tavaly szeptember óta már nyolc budapesti általános és középiskolában működtetik a Nébih közreműködésével kidolgozott ételmentési modellt, az idén ősztől pedig országos hálózat kiépítését tervezik – tájékoztatta lapunkat az Élelmiszerbank.

 

Fogadj örökbe egy iskolát!

Mint írták, olyan cégeket és vállalkozásokat keresnek, melyek fontosnak tartják a működési környezetükben élő nélkülöző emberek támogatását. A Fogadjon örökbe egy iskolát! program egy európai szinten is egyedülálló kezdeményezés, s a főváros után számos vidéki nagyvárosban, köztük Nyíregyházán is megkezdik az ételmentő hálózat kiépítését. A nagyobb városok mellett minden olyan településen elindítják a programot, ahol az önkormányzatok, közétkeztetést végző vállalatok és a karitatív szervezetek csatlakozni kívánnak. Azon vállalkozások, melyek „örökbe fogadnak” egy iskolát, egyszerre tehetnek az élelmiszer-pazarlás visszaszorításáért és a környezetünk védelméért, ugyanis a kidobott ételek lebomlása óriási szén0ľdioxid-lábnyommal jár.

A cégek támogatásával az Élelmiszerbank az érintett iskolákba a mentéshez elengedhetetlen ételsokkoló berendezéseket telepít. Így az egyesület heti négy napon át napi 60 doboz készételt menthet meg az év mintegy 160 napján. E munkával évente 19 ezer adag élelmet juttathatnak el a nélkülözőkhöz – hívta fel a figyelmet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában