Mi lesz a dióval?

2024.09.17. 11:30

Dió: nagyon sok az elhanyagolt ültetvény

Szabolcs-Szatmár-Beregben az előző évihez képest csökkent a termőterület.

Tarnavölgyi Gergely

A versenyképesség megtartásához elengedhetetlen a termesztéstechnológia korszerűsítése

Fotó: MW-archív

Van igény a hazai dióra, a sikeres termesztéshez azonban szemléletváltásra van szükség a hazai ültetvényeken – foglalta össze lapunknak Rácz Imre, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara vármegyei elnöke a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB), valamint a Szatmári Diókert Kft., illetve a kamara szervezésében megrendezett nagyari szakmai nap tapasztalatait. 

Az egyik legegészségesebb gyümölcs
Fotó: Mindmegette.hu

Elmarad a tavalyitól

Kérdésünkre elmondta, az idén vármegyénkben 3982 hektáron termesztik a diót, ez elmarad a tavalyi 4476 hektártól. 2023-ban a vármegyei termésátlag 0,6 tonna/hektár volt, az ideiről természetesen még nincs adat. Az országos tendencia azonban azt mutatja, hogy az elmúlt 10 évben a támogatási konstrukcióknak köszönhetően nőtt a hazai dióültetvények területe: a korábbi 6000 helyett ma már 9200 hektárt is meghaladó területen folyik diótermesztés az országban. A termésmennyiség azonban nem emelkedett, sőt, a termésátlagok sok esetben a hektáronkénti 1-1,5 tonnát sem érik el, szemben a versenytársainkkal, ahol a 4-5 tonnás hektáronkénti átlag sem szokatlan. – Ennek oka, hogy még mindig nagyon sok az elhanyagolt, a termesztéstechnológiát tekintve alacsony színvonalú dióültetvény, a jól művelt, prosperáló ültetvények nagysága 3000 hektár alatt van az országban. Ez utóbbiakban, ahol intenzív körülmények között folyik a diótermesztés, a 3 tonnás átlag is elérhető – mondta Rácz Imre. A hazai termesztés versenyképességének javítása érdekében jelentős fejlesztésekre van szükség az ágazatban, az adott termőhelyhez igazított fajtahasználat mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a tavaszi védekezésre. A hatékony növényvédelem érdekében fontos a jobban kezelhető koronaforma kialakítása, a rendszeres metszés, ami a termőrészek megújulását is folyamatossá teszi – hangzott el a nagyari szakmai napon. 

Megtorpanó kereslet 

Míg a magyar dió piaca 2006 és 2019 között meredeken felfelé ívelő pályán volt, ezt követően sajnos megtorpant a kereslet. Hazánk az éves 6450 tonna terméssel a diótermelő országok rangsorában a harmincadik helyet foglalja el, a viszonylag kis termelők közé tartozik. A világ diótermesztésében a korábban nettó importőrnek számító Kína az élre tört, ma már éves szinten mintegy 1,4 millió tonnás termést takarítanak be a távol-keleti országban. A globális diópiacon az elmúlt évihez hasonló termésre van kilátás az idén is, bár a szárazság az ausztrál és a kaliforniai ültetvényeken mintegy 10-15 százalékos terméscsökkenéssel járhat. A hazai dió kivitele héjas dió és dióbél formájában is folyamatos csökkenést mutat. A héjas dió piaca az elmúlt időszakban átalakult, az apróbb és olcsóbb diót keresik a fogyasztók, ami a multik terjeszkedésének tudható be. A nagy méretű diókat – 34 milliméter felett – ugyanis nem tudják kis kiszerelésbe csomagolni az áruházak. A magyar fajták azonban jellemzően nagyobb méretűek, nem ritka a 36-40 milliméteres méret sem, amit az áruházláncok elsősorban lédig formában tudnak beemelni a kínálatba, a nagybani piacokon pedig 5-10 kilogrammos kiszerelésben értékesíthető. 

Rendszeres metszés 

– Fontos, hogy az úgynevezett extenzív ültetvények helyett egyre inkább az intenzív termesztéstechnológiára álljon át az ágazat. Az új művelési rendszerhez hozzátartozik a mikroszórófejes és/vagy csepegtető víztakarékos öntözés, a rendszeres metszés, a betakarítás gépesítése, valamint a célzott növényvédelem és tápanyag-gazdálkodás is – fogalmazott lapunknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke. Szarka Tamás hét hektáron foglalkozik dióval, csúcsrügyön termő milotai 10-est termeszt. Mint azt a nábrádi gazda megkeresésünkre elmondta, egyelőre nem fest túl jól az ültetvénye, de a szezon még csak most kezdődik. Időjárásfüggő, de várhatóan a hét második felében vagy a jövő hét elején elkezdi a betakarítást. – Az már látszik, hogy az idén is sok gondot okoz a dióburokfúró légy, pedig a megfelelő növényvédő szerrel permeteztem a fáim. A gondom csupán az, hogy a 10 méteres térállás ugyan az előírásoknak megfelelő, de az ágak sok helyen összehajlanak, így a 15-20 méteres magasságba nem jutott el a szer – fogalmazott. Szarka Tamás elmondta, tavaly jó szezont zárt, 1,5-1,7 tonnás hektáronkénti termés­átlagot produkált, az idei éve viszont biztosan nem lesz ilyen jó. 

Összecsúszik a betakarítás 

Felvásárlási árakról nem nagyon mert beszélni, mert nem tudni, Kanadában, Közép-Amerikában, Romániában és Moldáviában mekkora lesz a termés. – A korábbi tapasztalat az, ha Magyarországon kevés a dió, a kiesett mennyiséget a kereskedők külföldről pótolják, ez pedig lenyomja a hazai árakat – említette a gazdálkodó. Hozzátette, a munkaerőhiánnyal is meg kell küzdenie: van almás ültetvénye is, a két betakarítás pedig összecsúszik, ami ebből a szempontból problémát jelent, mert nehéz biztosítania a megfelelő létszámot a szedéshez. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában