Kötődés

2 órája

Babahordozás: kinyílik vele a világ

A kötődő vagy válaszkész nevelés egyre népszerűbb a fiatal szülők körében. Amellett, hogy praktikus, a babahordozás nagyon jó hatással van a gyermekre és az édesanyára egyaránt.

Csáki Alexandra

Vanda és anyukája először jártak a Nyíregyházi Babaklubban

Fotó: Sipeki Péter

Tizenöt évvel ezelőtt néhány – akkor – lázadónak számító nyíregyházi anyuka a kötődő vagy válaszkész nevelés mellett tette le a voksát, s klubot alapítottak, ahol megoszthatták egymással a kérdéseiket, tapasztalataikat. Csodálkozva nézték őket, amiért kendővel erősítették a mellkasukra a gyermeküket, és számtalanszor utánuk kiabáltak az utcán, hogy vigyázzanak, meg ne fulladjon a szövetrétegek között szendergő kicsi. Az azóta eltelt másfél évtized alatt sok minden változott, ma már nem ördögtől való a babahordozás, sőt, a fiatal édesanyák körében kifejezetten népszerű. A Nyíregyházi Babaklub pedig azóta is erős közösség, mely az idén is csatlakozott a Nemzetközi babahordozó héthez: szeptember 30-a és október 4-e között érdekes előadásokkal, családi programokkal várják az érdeklődőket Sóstón, a Fürdő utcai klubban.

babahordozás, Nemzetközi babahordozó hét, kötődés, Nyíregyháza
A Nemzetközi babahordozó hét megnyitója után a babahordozás előnyeiről hallhattak hasznos információt az érdeklődők
Fotó: Sipeki Péter

Babahordozás: tanácsok kezdőknek

Mimi már nagycsoportos ovis. Élénk, érdeklődő, egyedül és a többi gyerekkel is jól elvolt, míg édesanyjával, Szöllősy Ramónával beszélgettünk a rendezvény hétfői megnyitóján.
– Első alkalommal, amikor csatlakoztunk a Nemzetközi babahordozó héthez – ha jól emlékszem, 2009-ben –, még nagyon-nagyon „kezdő” anyukák voltunk. Alig néhány hónappal korábban tettük le az alapjait a Nyíregyházi Babaklubnak, amit azért indítottunk, hogy legyen egy kapcsolódási pontjuk az azonos érdeklődésű, gondolkodású és értékrendű anyáknak. A válaszkész nevelés és a klub másfél évtizeddel később is működik, összeköt minket, erős közösséget kovácsolt belőlünk – magyarázta Ramóna, aki hordozási tanácsadóként több száz anyukának segített már az első lépésekben.

Kinyílik a világ

De mi is az a kötődő vagy válaszkész nevelés? Leegyszerűsítve: amikor az anyák biztonságot és kiszámíthatóságot nyújtva a baba igényeit veszik alapul, s nemcsak reagálnak, hanem ki is elégítik azokat.
– Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindent szabad, csak annyit, hogy ha a gyermek megszólít, akkor kap rá választ, és ez már a csecsemőnél is így van. Nagyon sokat vagyunk testkontaktusban, illetve verbálisan is folyamatosan reagálunk a baba jelzéseire, nem hagyjuk sírni, felvesszük, ha szüksége van ránk, innen is jött az ötlet, hogy de jó lenne egy hordozóeszköz, amiben mindig velünk lehetne. A kendővel magamra tudom kötni a picurkát, és úgy vagyunk együtt, hogy mindkét kezem szabad, el tudom intézni a dolgaimat, magyarul nem áll meg az élet azért, mert gyermekem van. Aki aktívan hordoz, azt szokta tapasztalni, hogy kinyílik a világ – mutatott rá a klub alapítója, és hozzátette: amellett, hogy a hordozás praktikus, a pszichológiai tanulmányok szerint is nagyon jó hatással van a gyermekre és az édesanyára egyaránt. A hordozott babák nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, harmonikus kapcsolat alakul ki köztük és a szülők között, jobban alszanak éjszaka és sokkal könnyebb őket megnyugtatni.

babahordozás, Nemzetközi babahordozó hét, kötődés, Nyíregyháza
A Bátorka Családi Bölcsődében egy percre sem állt le a játék
Fotó: Sipeki Péter

Érezhető a hatása

Németh-Balogh Fanny és családja Kemecsén él. Férjével már kisfiuk születése előtt elkötelezték magukat a válaszkész nevelés mellett.
– Hamar kiderült, hogy egyikünk sem tudná válasz nélkül hagyni, hogy a gyermekünk sírjon, mert úgy gondoljuk, a kicsik így adják a szüleik tudtára, hogy szükségük van valamire. Szerettünk volna hordozni is, de Zalán refluxos baba volt, nem bírta azt a testhelyzetet, amiben rám volt kötve. Később egy csatos hordozót használtunk, amit sokáig nagyon szeretett, volt egy időszak, amikor csak abban altattuk. Most már nagyon mozgékony, nem igazán igényli, szeret jönni-menni, de a kötődő nevelés hatása egyértelműen érződik rajta: könnyen barátkozik, elvan másokkal is, mert tudja, hogy bármikor számíthat rám.

A Nemzetközi babahordozó hét nyíregyházi programja

A hétfői megnyitón Gyuris Tibor színész egy kedves kis képzeletbeli diskurzussal nyitotta meg a babahordozó hetet, két magzat arról beszélgetett az anyaméhben, hogy vajon van-e élet a születés után. Ezt követően a Bátorka Családi Bölcsőde vezetője, Valcsák Viktória énekes-mondókás játékos foglalkozást tartott, majd az anyukák feltehették hordozással kapcsolatos kérdéseiket Szöllősy Ramónának.
Október 1., kedd
10 óra: Digitális autizmus: mit tehetünk gyermekünk egészsége érdekében? – beszélgetés Dibáczy Zsuzsa szakpszichológussal
11 óra: Táncoló kezecskék – Bodoki Mónika babajelbeszéd-oktató előadása
Október 2., szerda
9.30: Hangolódjunk a babára már a pocaktól az első évig! – vendég: Máténé Áfra Viktória szakpszichológus
10.30: A védőnő kompetenciája – beszélgetés Tajdiné Bernadett védőnővel
11 óra: Családállítás – minden, amit tudni érdemes Váriné Gál Éva mentorral
Október 3., csütörtök
9.30: Helyitermék-bemutató Havacs Attila vállalkozóval (PACO Magtár)
10.30: Kézműves foglalkozás Béresné Nagy Anett és Papp Andrea vezetésével
11 óra: Möbius-bemutató Szabó-Fige Tímeával
Október 4., péntek
9.30: Babaelsősegély-tanfolyam Csikós Péter mentőtiszttel (a szakember előzetes kérdéseket is vár az [email protected] e-mail címen, illetve szívesen beszél az allergiával kapcsolatos teendőkről)
16 óra: Tizenöt éves a Nyíregyházi Babaklub, a jubileumi beszélgetésre – amit dr. Rácz Éva vezet – várják a régi és új tagokat, családokat

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában