Minőségi szórakozás

2024.09.09. 20:00

Az idén is lehozzák a kultúra csillagait

A hazai kulturális élet kiemelkedő művészeit láthatja a közönség a VMKK emblematikus programsorozatában.

Miklós István

Forrás: Fotók: Dodó Ferenc

Minden évben óriási siker a Váci Mihály Kulturális Központ (VMKK) Lehozzuk önnek a csillagokat! rendezvénysorozata, ami szeptembertől egészen júniusig számos kulturális csemegét kínál az érdeklődőknek. Az idén is a kultúra elismert „csillagai” látogatnak a vármegyeszékhelyre, többek között Udvaros Dorottya, Gregor Bernadett, Beleznay Endre, Vastag Tamás, Szinetár Dóra vagy éppen Janza Kata.

A rendezvénysorozatról hétfőn tartottak sajtótájékoztatót a Váci Mihály Kulturális Központban. Az eseményen dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere arról számolt be, immár 8. alkalommal rendezik meg a programsorozatot.

 

Izgalmas és aktuális

– Ez egy kiváló és nagyon sikeres, mondhatni emblematikus esemény, amit nem csupán a mögötte álló nyolc év, hanem a résztvevők száma, az előadások látogatottsága is mutat. Szinte minden program telt házas, ami arra is rávilágít, hogy a vármegyeszékhelyen van egy olyan réteg, ami kedveli a sorozatban felvonultatott műfajokat. Nem csupán a vígjátékokra igaz, mindez, hiszen nevetni mindenki szeret, hanem a komoly és ismeretterjesztő előadásokra is. E témákból és aktualitásokból az idén sem lesz hiány, Nyíregyházára látogat például Mérő László professzor, aki napjaink egyik legtöbbet emlegetett témájáról, a mesterséges intelligenciáról tart majd előadást – tudtuk meg az alpolgármestertől, aki arra is rávilágított, a művelődési központ olyan színházakat és produkciókat hív a városba, akik a legmagasabb színvonalat képviselik.

– A jelentős magyar művészek is szívesen jönnek hozzánk, ami azt mutatja, a vármegyeszékhely jelentős szerepet tölt be az ország kulturális erőterében, melynek nagyon fontos résztvevője a Váci Mihály Kulturális Központ – tette hozzá dr. Ulrich Attila.

 

Szinte mindig telt ház

– Az idei kínálatban többségében vígjátékok szerepelnek, hiszen a tapasztalataink azt mutatják, ezekre van a legnagyobb igény – ezt már Mészáros Szilárd, a kulturális központ igazgatója mondta el a jelenlévőknek. Arra is kitért, hogy a Lehozzuk önnek a csillagokat! koncepciója az idén sem változik, az a céljuk, hogy minél többen vehessen részt az egyes előadásokon.

– A minőségi szórakoztatás nagyon fontos számunkra, ezért minden produkció magas színvonalat képvisel. Ezt a színvonalat ugyanakkor elérhetővé akarjuk tenni a nagyközönség számára, ezért úgy alakítottuk a jegyárakat is, hogy a vármegyében megfizethető szinten maradjanak. Nagyon büszkék vagyunk arra – és ez a munkánk egyik legjobb visszajelzése is egyben –, hogy tízből kilenc előadás telt házas. Ugyanakkor a vidámság mellett az ismeretterjesztést is fontosnak tartjuk, ezért hívtuk meg Mérő László professzort és dr. Almási Kittit is – hangsúlyozta Mészáros Szilárd.

– Az ismeretterjesztés tavaly újdonságként robbant be a kínálatunkba, és óriási sikert arattak az előadások. A koncertekre is nagy hangsúlyt fektetünk, és hasonlóan a többi programhoz, a színvonalat tartjuk az egyik legfontosabb szempontnak – ezt már Lázár István, a Váci Mihály Kulturális Központ közművelődési szakembere mondta el lapunknak. Azt is elárulta, a hazai könnyűzene műfajában nagy a választék, a VMKK viszont az élőzenét szeretné ápolni és népszerűsíteni.

Ápolják a hagyományokat

– A programsorozat kínálatában szereplő mindkét koncerten lesz élőzenés kíséret, ami úgy vélem, szintén remek példa lesz a központ munkatársainak értékközpontú gondolkodására. Az idén sem feledkeztünk az operettről, már csak azért sem, mert a nyíregyházi közönség nagyon szereti ezt a műfajt. Azonban van még egy szempont, ami miatt nagyon fontos eleme a Lehozzuk önnek a csillagokat! kínálatának az operett. A műfaj hungarikum, és úgy gondolom, egy közművelődési intézménynek kiemelt feladata ezeket az értékeket újra és újra megmutatni a közönségnek, ápolni a hagyományokat. A Rátonyi Róbert Színházzal több éve kapcsolatban állunk, a teátrum kedveli a vidéki helyszíneket, és rendkívül magas színvonalú előadásokkal szórakoztatja a közönséget – hívta fel a figyelmet Lázár István. A Lehozzuk önnek a csillagokat! részletes programját megtalálják a VMKK weboldalán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában