Szántóverseny

2024.09.13. 14:00

Aki szántani tud, megbecsült ember

Az idén sem maradhatott el a hagyományos szántóverseny Baktalórántházán, a Vay-iskolában.

Miklós István

Felsorakoztak traktorok és kezelőik a verseny előtt

Fotó: Fotó: Miklós István

Immár hetedik alkalommal rendezték meg Baktalórántházán, a Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban az Észak-Alföldi Középiskolások Szántóversenyét, ahol a térség agrárközépiskoláinak tanulói mérhették össze tudásukat. Bár a szántóversenyt 2018-ban vette fel a támogatott rendezvények közé a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a rendezvény több évtizedes múlttal rendelkezik. Ebbe engedett betekintést az eseményen Orosz György, a NAK szakképzési szakértője.

Mint mondta, a NAK kiemelt feladatként tekint a szántóversenyhez hasonló szakmai rendezvények támogatását, a mezőgazdaság és a mezőgépész szakma népszerűsítését.

– A Vay-iskolába 12 versenyző érkezett. Az intézményben nagy hagyománya van a szántóversenyek szervezésének, az első ilyet 1992-ben tartották. Ezt követően 28 évig rendezte meg minden évben az iskola a versenyt, ami évről évre egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Emiatt döntött úgy a kamara 2018-ban, hogy felveszi a rendezvényt a támogatott versenyek közé – tudatta Orosz György, majd arra is rávilágított, a mai mezőgazdaság egyik legnagyobb kihívása a generációváltás, emiatt nagyon fontos, hogy az ehhez hasonló versenyek elkötelezettebbé tegyék a fiatalokat a mezőgazdaság iránt.

Komoly szaktudás és gyakorlat

– Egyre kevesebb valódi szakmai rendezvény van, ezért a még megmaradt eseményeket nagyon meg kell becsülni – ezt már Gerják József, a Vay-iskola igazgatója mondta el a jelenlévőknek.

Arra is kitért, a küszöbön van a digitális jövő, a precíziós gazdálkodás, de a technika térhódítása ellenére még sokáig szükség lesz az emberre is.

– A szántás alkalmassá teszi a talajt az őszi és téli csapadék egyenletes befogadására, emellett átszellőzteti a földet. A szántás a legszebb pillanata a földművelésnek, ha úgy tetszik, a földművelő munka kirakata. Az első barázdák húzását, rendkívül összetett, pontost beállítások előzik meg, és menet közben is többször kell módosítani a gép és az eke paraméterein, figyelve a körülményeket. Ez komoly szaktudást és nagy gyakorlatot igénylő feladat – hangsúlyozta az intézményvezető.

A rendezvényen jelen volt Lévai Imre, az Északi Agrárszakképzési centrum főigazgatója is, aki köszöntőjében arról számolt be, különösen fontos a centrumnak az esemény, hiszen lehetőséget ad arra, hogy fiatal agrárszakemberek megmutassák tudásukat, ügyességüket és elhivatottságukat a mezőgazdaság iránt.

Az elköteleződést ünnepli

– A centrum intézményeiben tanuló diákok igyekeznek folyamatosan fejlődni, ugyanakkor megőrizni a hagyományos mezőgazdasági tudást, ami generációkon átívelően formálja a szakmát. A szántóverseny nem csupán a technikai készségek fejlesztésére ad lehetőséget, hanem arra is, hogy a fiatalok megismerjék egymást, tapasztalatokat gyűjtsenek és cseréljenek. Ez egy olyan esemény, ami a mezőgazdasági szakmák iránti elköteleződést, a tudást és a szenvedélyt ünnepli. A verseny hagyományai évről évre gazdagítják a közösséget, és nem csupán egy megmérettetésként kell rá tekinteni. Ez egy olyan rendezvény, ahol a fiatalok megmutathatják munkájuk erejét és szakmai felkészültségüket – hívta fel a figyelmet a főigazgató. Lévai Imre kiemelte, a mezőgazdasági szektor folyamatosan fejlődik, és a fiatalok elkötelezettsége elengedhetetlen ahhoz, hogy az agrárium képes legyen kezelni a jövő kihívásait.

Ekére mindig szükség lesz

– A mezőgazdaság nem csupán a magyar gazdaság alapját képezi, hanem tradícióink szerves részévé is vált. A szántás és az iskolakezdés témája is egybefonódik: kis „magok” töltötték meg szeptember másodikán az iskolák padjait. Ők jó földbe hullva, gondoskodó kezek között cseperednek majd lombos fává, és bontanak levelet. Mi megműveljük őket. A legjobbat szeretnénk kihozni belőlük, de metszve, és nem nyírva! Nem kockaültetvényekbe, egyen sorokba kényszerítjük őket, hanem azon dolgozunk, hogy önállóan kötődjenek a földhöz, ahol majd gyökeret ereszthetnek. A földdel és a növényekkel dolgozni egyben iskolapélda is egy gyermek számára, ami egy különleges szemléletet is kialakít bennük: tiszteletet, türelmet és elfogadást a folyamatosan változó iránt – állította párhuzamba a mezőgazdaságot és a fiatalok fejlődését Lévai Imre.

A versenyzők neves szakmai zsűri előtt adhattak számot a tudásukról. Dr. Soós Sándor, a Magyar Szántóverseny Egyesület, a szántóverseny főbírája elmondta, aki szántani tud, az megbecsült ember.

– E munkának nagyon nagy a becsülete, és bár folyamatos a mezőgazdaság fejlődése, megjelentek a drónok és egyéb automata eszközök, véleményem szerint az ekének mindig helye lesz a földművelésben. A világ egyik legszebb szakmája mezőgazdásznak lenni: mindig gondolkodni kell, nincsenek sémák, helyette folyamatosan tanulni kell, illetve kimenni a földre, és tapasztalni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában