Nyíregyháza

2 órája

A vármegye egyetlen modellrakétás csapata

A Bajai Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület rakétaépítő táborában rendezett versenyen rakétájával abszolút országos sebességcsúcsot állított fel s három elsőéves, nyíregyházi középiskolás diák, a 15 éves Pintér-Keresztes Tamás, a 16 éves Tamás Mátyás Bertalan és a 16 éves Kardos Botond alkotta csapat.

L. Tóth Lajos

Dr. Szabó Tünde gratulált Pintér-Keresztes Tamásnak és Kardos Botondnak

Fotó: Fazekas Edit

A rakéta teljes mértékben nyíregyházi fejlesztésű, és ilyen fiatalon senkinek sem sikerült még hasonlót sem alkotnia. A teszt során a rakéta elérte az 1537 méteres magasságot, az 1200 km/h-t, mely viszonyításképp meghaladja az utasszállító repülőgépek utazási sebességét miközben 25G erő hatott rá. Fontos megjegyezni, hogy a rakétájuk épségben visszatért a földre, mégpedig másfél kilométerre a kilövés helyszínéül szolgáló Bokodi úti repülőtértől. Az eseményen a tudományos élet meghatározó szereplőin kívül részt vett dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos is, aki személyesen tekintette meg a rakéta tesztjét és fejezte ki gratulációját.

Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő a hivatali helyiségében gratulált a vármegye egyetlen modellrakétás csapatának, a PST-nek (Pannon Space Technologies). 

Visszatérve a bajai Cansat versenyre: Detre Örs Hunor fizikus, a CanSatLab alapítója és a program vezetője a baon.hu-nak elmondta, hogy a CanSat egy valós műhold kisméretű szimulációja, amely rendelkezik tápegységgel, szenzorokkal, kommunikációs rendszerrel, az űreszközt a diákoknak kellett megépíteni. A kutató beszámolt arról is, hogy a diákok részt vesznek egy, a BME vezetésével, az NMHH támogatásával készülő kutató műhold fejlesztésében, amelyet 2025 decemberében terveznek indítani. A műholdban a diákok öt modult fejleszthetnek ki. A bajai felkészülésben űrkutatók, mérnökök segítettek, külföldi szakemberek online adtak tanácsokat a modulok fejlesztéshez. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában