Hitélet

2024.08.24. 10:45

Új rektora van a Pápai Magyar Egyházi Intézetnek

Szon.hu

Törő András

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye/ Kovács Ágnes

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felterjesztését követően a Szentszék Dr. Törő András atyát, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye papját, esperes, plébániai kormányzót nevezte ki a római Pápai Magyar Egyházi Intézet rektorává a most kezdődő hatéves ciklusra.

–  „Megtisztelő, hogy ezzel a feladattal megbízott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Meglepett a döntésük, és mindeközben vegyes érzések voltak bennem. Egyszerre gondoltam arra, hogy itt kell hagynom a debreceni Megtestesülés Plébánia közösségét, ahol 2024 augusztusáig szolgáltam, ugyanakkor éreztem az örömét annak a megelőlegezett bizalomnak, amelyet a konferencia részéről kaptam. Igyekszem a Jóisten segítségével a legjobb tudásom szerint végezni az új feladataimat, és törekszem majd arra, hogy azt a tapasztalatot, tudást beletegyem az új szolgálatba, amit az eddigiekben megszereztem. Minden szolgálat egyfajta dinamikus valóság, amelyben folyamatosak a változások, mindenkinek mással kell megküzdenie. Nincsenek egyforma szerepek és ciklusok, mert mindenki máshogyan formálja a rá bízottakat. Magamon kívül sem többet, sem kevesebbet nem tudok adni, így vagyok egész, a jó és kevésbé jó tulajdonságaimmal. Abban hiszek, hogy jelen kell lenni az adott pillanatban. Nincsenek előre megírt forgatókönyvek. Azt kell tennünk, ami aktuálisan a kötelességünk. Nem lesz jobb helyzet, mindig abból kell kihozni a legjobbat, ami éppen van. Fontos, hogy mindig meg tudjunk érkezni a jelen valóságába. Rómában sem vendég szeretnék lenni, hanem teljes szívvel és odaadással végezni a feladataimat, mert akkor leszek a leghatékonyabb, és a rám bízottakról is így tudok majd igazán gondoskodni." –  nyilatkozta Törő András atya a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye sajtóirodájának. Ebből kiderül, hogy 2010-2015 között Rómában élt a Pontificium Collegium Germanicum et Hungaricum (Német–Magyar Kollégium) növendékeként, illetve a Pontificia Università Gregoriana (Pápai Gergely Egyetem) hallgatójaként alapképzésen, majd a licenciátust is itt szerezte meg.

 – "Ennek köszönhetően a világegyházzal való találkozás élményében már volt részem. A Német Magyar Kollégiumban a különböző nemzetiségű hallgatókkal együtt sokrétű tapasztalatot szereztünk, és igazán színes volt az egyetem világa. Ez ugyan sokszor hozott akár konfliktusokat is, de nagyon fontos volt azt megértenünk, hogy ugyanaz a Jézus szólított meg bennünket, és ugyanazt az evangéliumot hirdetjük. A kinevezés több feladatot is magában foglal. Az első és legfontosabb feladat a  Pápai Magyar Intézet vezetése. A PMI-ben felszentelt papok, egyházi személyek továbbképzése, tudományos fokozataik megszerzése folyik, illetve tanulmányi házként is működik. A legkiemelkedőbb egyházi egyetemek Rómában vannak. Egyházi közösségünk és a hitünk tudományának is a fellegvára, Róma. A PMI biztosítja a feltételeket ahhoz, hogy az ott tanulmányaikat folytató papok, egyházi személyek zavartalanul folytassák a tanulmányaikat, és megélhessék a közösség élményének ajándékait. A PMI rektora, a Püspöki Konferencia római ágense (ügyvivője), valamint Magyarország szentszéki nagykövetségének egyházi tanácsosa.  Az elmúlt években tovább bővült ez a feladatkör. Jelenleg a rektor tölti be az Olaszországban működő magyar katolikus egyházi közösségek főlelkészi feladatát és részt vállal a Szent István Alapítvány munkájában is.  Sokrétű a feladat, és mindegyik más-más jellegű."

 

Törő András Debrecenben született 1988. január 23-án. 2013. június 25-én szentelték pappá Nyíregyházán a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye számára. Geszteréden nőtt fel, tanulmányait Vácott, Egerben, illetve Collegium Germanicum et Hungaricum növendékeként Rómában végezte, ahol 2015-ben spiritualitásból szaklicenciátust szerzett. Teológiai doktorátust a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán szerzett 2020-ban.2015-2020 között püspöki titkár, majd 2020-2023 között püspöki irodaigazgató volt. 2018-tól mostanáig egyetemi lelkész és a Debreceni Szent László Katolikus Szakkollégium igazgatója, illetve 2021-től országos katolikus egyetemi lelkészi referens, 2023-tól a Debreceni Karitatív Testület elnöke, továbbá 2023-tól a debreceni Megtestesülés Plébánia plébániai kormányzója, kerületi esperes volt. 2018-tól püspöki tanácsos. 2024. augusztus 15-től a római Pápai Magyar Intézet rektora.

A Pápai Magyar Intézet a magyarországi egyházmegyékből küldött fölszentelt papok továbbképzését szolgáló kollégium, amely 1928 óta működik Rómában. Törő rektor úr a római Szent István Alapítvány elnöki tisztségét, valamint az olaszországi magyar lelkészi feladatokat is ellátja. ( Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, MKKP)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában