Sóstói Falumúzeum

2024.08.12. 10:00

Új búzából sül az ünnepi kenyér

A sóstói skanzenben augusztus 20-án talán kiderül, miből van a pörkölttorta.

Szon.hu

Az államalapítást méltatva és Szent Istvánra emlékezve augusztus 20-án az új kenyér ünnepére várják az érdeklődőket a Sóstói Múzeumfaluba. A valamikori falu hagyományai szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret, és természetesen megünnepelték a legnagyobb mezőgazdasági munka befejezését is. Ezen szokásokhoz kötődve szedik csokorba a skanzenben a nap eseményeit úgy, hogy a család apraja-nagyja találjon kedvére való programokat.

A grillázskészítés fázisai

A 10 órai kapunyitás után az Újfehértói Hagyományőrző Baráti Társaság Egyesülete jóvoltából különleges eszközök segítségével az aratás mozzanatainak legjavát leshetik el a látogatók a barabási iskolaudvaron. A múzeumfalu szinte minden rendezvényén tematikus térképes játékot ajánlanak a vendégeknek. Akik az új kenyér ünnepén sikeresen teljesítik a feladatokat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra „Magyarok kenyere” adományozói program jutalmát is megkaphatják az anarcsi portán. Kemencében sült kenyeret kóstolhatnak a kocsmaudvaron, Mészáros Józsefné Ilike a szalmafonás izgalmas világába kalauzolja el a kézműveskedni vágyókat, emellett megelevenedik az Árpád-kori falurész az Árpád Vezér Íjász Egyesület jóvoltából.

A ló befogásával 10.30-kor elindítják a matolcsi szárazmalmot, majd 11-től a miskolci Kalamajka Bábszínház mutatkozik be, a bábművészek népmesét feldolgozó előadással kedveskednek a nagyérdeműnek. A Gazdaasszony/Gazda kovászos kenyere verseny eredményhirdetését délben tartják a faluközpontban. A „Legyen édes Sóstó!” című időszaki kiállítás területén, a Jármi portán 12.30-kor a tiszavasváriból érkező Margit néni mutatja be a grillázs elkészítésének fázisait, és talán az is kiderül, hogy a pörkölttorta nem is pörköltből készül.


 

Kenyérszentelés, műsor

Délután egy órakor „Ó, Szent István, dicsértessél…” címmel a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola népzenész tanárai és növendékei varázsolnak ünnepi hangulatot a faluközpontba. Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része az új kenyér megszentelése, így 14 órakor hálaadó református istentiszteletre és kenyéráldásra várják a látogatókat. A falusi ünnep nem múlhat el mulatság nélkül sem, ezért a mise után a Nyírség UP Lókötő és Topogó Táncegyüttese lépnek színpadra, majd csábítják táncba a közönséget búcsúzóul. A rendezvény látogatása ingyenes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában