Fiókkönyvtár

2024.08.22. 17:30

Nagy tervekkel éledt újjá a könyvtár

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár fiókintézményeként nyitott újra a jósavárosi könyvtár.

Miklós István

Új helyen, teljes átalakítás után nyitott újra a Jósavárosi Fiókkönyvtár

Fotó: KM/Miklós István

– Jósavárosban 14 esztendővel ezelőtt is volt már fiókkönyvtára a Móricz Zsigmond Megyei és Városi könyvtárnak, majd megalakult a Nyírség Könyvtár Alapítvány, és átvették a könyvtári feladatokat a városrészben. Az élet úgy hozta, hogy az alapítvány nem képes tovább üzemeltetni az intézményt, így az önkormányzattal egyeztetve, a városvezetés támogatása mellett ismét a megyei és városi könyvtár veszi át e feladatot – tudatta Tomasovszki Anita, a megyei és városi könyvtár igazgatója csütörtökön, a Nagy tervekkel éledt újjá a könyvtárén. Az intézmény új helyen, megújult formában és számos szolgáltatással várja a könyvbarátokat, és az fenntartó nem titkolt célja, hogy az olvasás népszerűsítése mellett egy új közösségi színtér is váljon belőle a városrészben.

Szolgáltatások kicsiknek, nagyoknak

Az igazgató hozzátette, az épület teljes körű átalakításon esett át, melyet megelőzően a megyei és városi könyvtár munkatársai több mint 20 ezer kötetet – melyek összesen mintegy 800 kilogrammot nyomnak – dobozoltak be, és szállítottak el. – Segítségünkre voltak a nyári diákmunkások is. A kötetek között akadtak érdekesés ritka példányok, melyek a helyismereti gyűjteménybe kerültek. A fiókkönyvtár polcain jelenleg mintegy ötezer könyv sorakozik, melyeket a központi, illetve egyéb fiókkönyvtárakból osztottunk ide. Van gyermeksarok leporelló-könyvekkel, apróbb játékokkal és gyermekbútorral. Azt valljuk, hogy már egészen kicsi korban meg kell szerettetni a gyermekkel a könyveket és az olvasás világát, aminek a legkiválóbb helyszíne a könyvtár. A nagyobbakat ifjúsági irodalom, tudós könyvek várják. A felnőtteknek szak- és szépirodalommal, továbbá romantikus könyvekkel, krimikkel és sci-fikkel is készültünk, továbbá hamarosan elérhető lesz a folyóirat-olvasó is – ismertette a fiókkönyvtár állományát Tomasovszki Anita.

Fontos a lakosság életében

– A kollégák rengeteget dolgoztak a nyáron, hamarosan felvesszük a kapcsolatot a környező iskolákkal, óvodákkal, és változatos foglalkozásokkal várjuk majd a kis olvasókat. A Jósavárosi Irodalmi Kör és a helyi civil szervezetek rendezvényeinek is helyszínt biztosítunk majd a jövőben – hangsúlyozta az igazgató. 

– Nem engedhettük volna meg, hogy ez a könyvtár zárva maradjon, hiszen az itt élőknek nagyon sokat jelent az intézmény – ezt már dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere árulta el a jelenlévőknek, aki szintén megerősítette: egy új közönségi színtér szerepét szánják a Jósavárosi Fiókkönyvtárnak. – Azt remélem, ez a megújulás új lendületet ad mindenkinek, az intézménynek és az olvasóknak is. Ez a fiókkönyvtár a közösségért jött létre, szeretnénk minél több és színesebb tartalommal megtölteni – hívta fel a figyelmet a polgármester.

Nagy Szabina, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, a fiókkönyvtár környezetében több bölcsőde, óvoda és iskola van, amelyekkel együttműködve egy új csoda jöhet létre a Jósavárosban. – A településrészen több civil szervezet működik, melyek minőségi munkát végeznek. Olyan programokat és rendezvényeket szerveznek, amelyek mára elengedhetetlenné váltak a lakosok életében. Az ő munkájukban is nagy segítség lesz az újjáéledt intézmény, ami a kultúra helyi bázisává válhat a közeljövőben – tekintett a jövőbe Nagy Szabina.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában