Családfakutatás

2024.08.29. 11:00

Hátranézünk, hogy haladjunk

A helyszínen és a Face­bookon is nyomon követhetők az izgalmas előadások, bemutatók.

Szon.hu

Ibrány ad otthont szeptember 6-án az V. Helytörténet és családkutatók konferenciájának. Az egész napos program 8.25-kor kezdődik, amikor Gerák Andrea népdalénekes rétközi népdalokkal köszönti az érdeklődőket. Ezt követően Nagy István, a Hétcse elnöke és Trencsényi Imre, Ibrány város polgármestere üdvözli a megjelenteket. Majd különböző előadások hangzanak el, így többek között a hallgatóság megismerheti Csenger, Ibrány, Nyíradony helytörténetét. 
 

Érdekes programok 

Tomasovszki Beáta, a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség levéltárosa bemutatja az evangélikus nagytemplom felszentelésének 237. évfordulója alkalmából elkészített „családfákat”. Kiss Marianna néprajzos-muzeológus az Ibrányi Helytörténeti Gyűjteménybe kalauzolja el a vendégeket. Nagy érdeklődésre tarthat számot Nádasi Csaba nyugdíjas történelemtanár „Hol halt meg Petőfi: Segesvár, Szibéria?” eszmefuttatása. Délután 13.20-tól Vass László helyi lelkész az ibrányi református templom történetét vázolja fel. Ehhez kapcsolódva Gerák Andrea népdalénekes református éneket ad elő, megemlékezve pályafutása kezdetéről, mely az egyházhoz köthető. Az ibrányi temetőbe is kilátogatnak a kurzus résztvevői, hogy dr. Nagy Ferenc 80. születésnapján a sírjánál elhelyezzék az emlékezés virágait. Ehhez kapcsolódva Kujbusné dr. Mecsei Éva nyugalmazott levéltár-igazgató „Akinek a világ közepe volt Ibrány” címmel idézi fel dr. Nagy Ferenc munkásságát. A nap hátralévő részében szó lesz még a nyíregyházi evangélikus nagytemplom liturgikus tárgyairól, Ibrány és a Rétköz vízi világáról, az ajaki népszokásokról, az ibrányi Esbó-halomról, majd a Gerák-családfa-kutatás és -családtörténet bemutatásával zárul a nap.  Az előadásokat az érdeklődők a Molnár József 115 – Múltunkkal a Jövőnkért Facebook-csoportban is nyomon követhetik. A szervezők minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak a helyszínre vagy a képernyők elé. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában