Egyetemi tanévnyitó

2024.08.31. 15:32

Egyre sikeresebb a Nyíregyházi Egyetem

Különleges ünnepséggel nyitották meg a 2024/2025-ös tanévet a Nyíregyházi Egyetemen. Az ünnepi szenátusi ülésen dr. Koncz Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára kifejtette: versenyképes és esélyteremtő a felsőoktatás hazánkban és Nyíregyházán is.

Szon.hu

Megnyitották a 2024/25-ös tanévet a Nyíregyházi Egyetemen

Fotó: Sipeki Péter

Szombaton délelőtt zsúfolásig megtelt az egyetem Kodály Zoltán Kulturális Centruma, ahol a leendő első éves hallgatók mellett több mint száz, 50, 60 vagy akár 75 éve diplomázott „öregdiák” is helyet foglalt. Felemelő érzés volt látni, ahogy a generációk együtt kötik össze a múltat, jelent és a jövőt is.

Dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora
Dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora
Fotó: Sipeki Péter

Dr. Koncz Zsófia államtitkár édesapja a Nyíregyházi Egyetem jogelőd intézményében, a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán is folytatott tanulmányokat, nagyon sokat mesélt a családnak campuson töltött évekről, szerette ezt a közösséget. 

– Édesapám húga is itt tanult, én is jártam itt több alkalommal, ezért is megtiszteltetés, hogy itt lehetek most a Kulturális és Innovációs Minisztérium nevében is, egy ilyen fantasztikus környezetben – kezdte a köszöntő beszédét. – A 2016 óta egyetemként működő intézmény folyamatosan széles körű oktatási palettát kínál: az agrárképzéstől, a bölcsészeten, a gazdaságtudományokon, az informatikán, a műszaki képzéseken, a pedagógusképzésen, a sporttudományokon és a társadalomtudományon át a természettudományokig nagyon sokfajta képzés elérhető a hallgatók számára. Ki kell emelni, hogy a campuson elérhető számos sportolási lehetőség, sportcsarnok, atlétikai csarnok, uszoda és fitnesz terem is. Nagyon fontos a szellemi és lelki egészség megőrzése is – hívta fel a figyelmet az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy a világ folyamatos átalakuláson megy át, és ezekre reagálnia kell a felsőoktatásnak is. Magyarország csak akkor lesz sikeres, ha az egyetemek versenyképes és innovatív tudást képesek átadni.

Versenyképes oktatás

– A Nyíregyházi Egyetemen nagyon sokat tud segíteni az itt tanulóknak. Ilyenkor bizony elmondhatjuk, hogy bizalommal tekinthetünk a jövőbe is. Az elmúlt években az egyetemi modellváltással sikeres versenyképességi fordulat következett be. Ez az egész koncepciómodell alapvetően négy pilléren nyugszik. A versenyképesség, a rugalmasság, kiszámíthatóság és az autonómia. A kormány célja, hogy az egyetemek megvalósíthassák elképzeléseiket, rugalmasak legyenek, és segítsék a hallgatóikat abban, hogy a legjobbat tudják kihozni magukból. A modellváltás sikerét az is jelzi, hogy a megújított felvételi eredményeként idén négy jelentkezőből hármat felvettünk, ezzel immár második éve több mint 90 ezren kerültek be a megújult magyar felsőoktatásba. Ráadásul tíz felvettből nyolc diák állami ösztöndíjasként kezdheti meg a tanulmányait, ami óriási segítség a hallgatók számára – fejtette ki dr. Koncz Zsófia, és örömét fejezte ki, hogy az idén tovább nőtt a vidéki egyetemek népszerűsége. Mit elmondta, minden második jelentkező vidéki intézménybe nyert felvételt, ezzel erősödik az egyetemek térségmegtartó szerepe is. Az is nagyon nagy büszkeségre ad okot a számára, hogy a hátrányos helyzetű járásokból már 50 százalékkal nőtt idén a felvettek száma.

– Nagyon fontos, hogy a felsőoktatásunk nemcsak versenyképes, hanem esélyteremtő is. A leendő elsősök életében nagyon-nagyon szép időszak kezdődik, az egyetemi évek rendkívül különlegesek mindenki számára. Olyan tudást lehet szerezni, és olyan barátságokat kötni, amelyek az egész életünkben kitartanak, és én hiszem azt, hogy a Nyíregyházi Egyetem bármely szakán diplomát szerző diák igazi versenyképes tudással tudja megkezdeni az életet. Hazánkban mindenhol nagyon várják azt, hogy jól felkészült, közösségért tenni akaró fiatalok állják majd meg a helyüket – mondta az államtitkár, és azt kívánta a több ezer elsős diáknak, hogy eredményes, szellemi élményekben bővelkedő éveket éljenek meg a Nyíregyházi Egyetemen, és megköszönte a fenntartó, a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának, a rektornak, az egyetem oktatóinak, és minden dolgozónak a munkáját.

Sikeres évek

A Nyíregyházi Egyetem az utóbbi három évben nagy átalakuláson ment keresztül, ezt már dr. Mészáros József, a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke fejtette ki köszöntő beszédében. 

– Sikeres utat tettünk meg, hiszen 2020-ban 860, idén pedig már 2200 hallgatót vettünk fel. Felkerültünk a nemzetközi térképre is, ebben a tanévben 400 külföldi hallgató kezdi meg nálunk a tanulmányait. A Nyíregyházi Egyetem méltó lesz régi nagy híréhez: ezen dolgozik mindenki, a kuratórium, az oktató kollégák – részletezte az elnök, és ebbe a feladatba hívta meg a hallgatókat is, hiszen ahogy kifejtette: az egyetem akkor működik jól, ha a hallgatók is megteszik a tőlük telhető erőfeszítéseket, hiszen a sikeres oktatás egy társasjáték, az oktatók és a hallgatók társasjátéka. Felhívta a diákok figyelmét arra is, hogy ezek lesznek a legszebb éveik, erre fognak majd visszaemlékezni a legszívesebben, és nyomatékosította, hogy használják ki a lehetőségeket, tanuljanak, sportoljanak, művelődjenek, ismerkedjenek amennyit csak tudnak.

Feledhetetlen évek


Értelmiséginek lenni nem magánügy, hanem a szűkebb tágabb családdal, a közösséggel szembeni kötelezettséget is magába foglaló létforma. Minden tanév egy reményekkel teli új fejezet kezdetét jelenti az egyetemi polgárok életében, fejtette ki dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora. – Megtiszteltetés számomra, hogy a mai napon 2173 olyan elsőéves diákot köszönthetek, akik mérlegelve a város és a campus értékeit, a modellváltó Nyíregyházi Egyetemet választották felsőoktatási tanulmányaik színhelyéül. Az új tanévben 1686 állami ösztöndíjas és 487 önköltséges hallgató kezdhet intézményünkben. Mátészalkán és Kisvárdán kihelyezett képzések indításával segítjük a térségben élők diplomaszerzési törekvéseit. A kárpátaljai magyarság támogatására kihelyezett képzéseket működtetünk Beregszászon a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar főiskolával közösen – részletezte a rektor, és kifejtette: a Nyíregyházi Egyetem egyre jelentősebb szereplőként jelenik meg a nemzetközi felsőoktatási térben, 23 országból az angol nyelvű képzésekre 300-400 külföldi diák érkezik. Az egyetem nem egy elszigetelt világ, hanem a város, a régió, az ország életének szerves része. Az intézmény szélesebb képzési portfóliója kiváló lehetőséget nyújt az egyetemről kikerülő értelmiség számára, hogy fel legyenek vértezve a XXI. század elvárásaihoz igazodó szakmai tudással és készségekkel. 

– Az idei tanévben is nagy hangsúlyt fektetünk az innovációra, kutatásra és a közösségépítésre, minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy ne csak szakmailag, de emberi értékekkel gazdagodva hagyjátok el az egyetem falait. Éljetek bátran az egyetem által biztosított hazai és nemzetközi mobilitási lehetőségekkel, legyetek bátrak, egyetemi éveitek alatt vágjatok bele a tapasztalatszerzésbe, hogy visszaérkezve reálisan tudjátok értékelni a szülőföld szabadságát. Hiszem, hogy mindenki, aki ma itt van, hozzájárulhat a közös sikerhez. Kívánom, hogy ez a tanév tele legyen új kihívásokkal, tapasztalatokkal és örömökkel. Legyetek büszkék arra, hogy a Nyíregyházi Egyetem polgárai lehettek és hozzájárulhattak ennek a közösségnek a fejlődéséhez. Aktív részvételetekkel egyetemünk legyen alkotóközösség, vonzó, kreatív, innovatív értékformáló műhely, ahol a diák nem egy közömbös hallgató, hanem motivált alkotótárs a közös szakmai személyiségfejlesztő munkában – mondta a dr. Szabó György, és sok sikert, életre szóló, meghatározó élményeket és barátságokat kívánt minden hallgatónak az elkövetkezendő időszakra, és gratulált az emberöltőnyi szakmai múltat maguk mögött tudó jubileumi diplomásainknak is. 

A köszöntő beszédek után nyíregyházi polgárrá fogadták jelképesen a leendő egyetemistákat, kitüntetéseket adtak át, köszöntötték az intézmény új oktatóit és a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesült diákokat, a jubileumi diplomákat pedig meghatódva és tisztelettel adózva adták át: 103 arany, 3 gyémánt, 4 vas, és 1 fő rubin diplomát vehettek át az öregdiákok.


 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában