Nyíregyháza

2024.08.04. 15:30

Bővelkedett élményekben a Nyári Egyetem

L. Tóth Lajos

Forrás: Egyetem

Lezárult a Nyíregyházi Egyetemen második alkalommal megrendezett Nyári Egyetem elnevezésű kéthetes program, amely a Tempus Közalapítvány támogatásával, államközi ösztöndíjprogram keretében kínált lehetőséget külföldi résztvevők számára a magyar nyelv és kultúra megismerésére. Kezdő, középhaladó és haladó szinten tartották oktatóik a magyar, mint idegennyelv tanfolyamokat, amelyeket délutánonként színes kulturális programok egészítettek ki.

A Nyári Egyetem hallgatói (akik Egyiptomból, Olaszországból, Észtországból, Belgiumból és az Egyesült Királyságból érkeztek) többek között tokaji és szatmári kiránduláson, étel- és borkóstoláson, múzeum- és vadaspark látogatáson ismerhették meg a térség értékeit, nevezetességeit. A kurzusoknak művészetkedvelő és zeneművész hallgatói is voltak, ezért Nyíregyháza világhírű kórusa, a Cantemus Gyermekkar próbáján is részt vehettek, ahol Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas díjas karnagy munkájának kulisszatitkaiba nyertek bepillantást.

 

A magyar nyelv és kultúra című kurzusokat kis csoportokban, oldott hangulatban, korszerű oktatási módszerekkel rendezték meg. A 60 órás nyelvi képzést szóbeli vizsga és írásbeli teszt zárta. Valamennyi hallgató sikerrel teljesítette a követelményeket, amelyről záróünnepségen, kedves, magas művészi színvonalú saját műsorral is számot adtak.

 

A kurzuscsoportokat, valamint a kulturális programokat a Nyíregyházi Egyetem oktatói, Nagyné dr. Schmelczer Erika, Végsheőné Cseh Erzsébet és dr. Kiss Kálmán vezették.

A képzés kereteit az egyetem Felnőttképzési Irodája biztosította, és a teljes program szervezésében, lebonyolításában a Felnőttképzési Iroda munkatársai is tevékenyen közreműködtek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában