Sóstói Múzeumfalu

2024.08.19. 09:40

Az új kenyeret ünneplik a skanzenban is

A Sóstói Múzeumfaluban gazdag programsorozat vár az ünneplőkre.

Szon.hu

Megáldják az új kenyeret

Forrás: MW-archív

Fotó: Karnok Csaba

Augusztus 20-án az új kenyér ünnepére várják az érdeklődőket a Sóstói Múzeumfaluba, ahol úgy elevenítik fel a régi idők hagyományait, hogy a család apraja-nagyja találjon kedvére való programokat. A 10 órai kapunyitás után az Újfehértói Hagyományőrző Baráti Társaság Egyesülete az aratás mozzanatait mutatja be a látogatóknak a barabási iskolaudvaron. A ló befogásával 10.30-kor elindítják a matolcsi szárazmalmot, majd a miskolci Kalamajka Bábszínház előadása várja a kicsiket. A Gazdaasszony/Gazda kovászos kenyere verseny eredményhirdetését délben tartják, a Jármi portán pedig 12.30-tól a Tiszavasváriból érkező Margit néni mutatja be a grillázskészítés fázisait. 

Istentisztelet és kenyéráldás

Délután egykor „Ó, Szent István, dicsértessél…” címmel a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola népzenész tanárai és növendékei varázsolnak ünnepi hangulatot a faluközpontba, 14 órakor pedig hálaadó református istentiszteletre és kenyéráldásra várják a látogatókat. A falusi ünnep nem múlhat el mulatság nélkül sem, ezért a mise után a Nyírség UP Lókötő és Topogó Táncegyüttese lépnek színpadra, majd csábítják táncba a közönséget. Ezúttal is ajánlanak tematikus térképes játékot a vendégeknek: akik sikeresen teljesítik a feladatokat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra „Magyarok kenyere” adományozói program jutalmát is megkaphatják az anarcsi portán. A látogatók kemencében sült kenyeret kóstolhatnak a kocsmaudvaron, Mészáros Józsefné Ilike a szalmafonás izgalmas világába kalauzolja el a kézműveskedni vágyókat, az Árpád Vezér Íjász Egyesület jóvoltából pedig életre kel az Árpád-kori falurész. A rendezvény ingyenes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában