Használt autók

2024.08.27. 20:00

Akár rekordot is dönthet a használtautó-piac

Az elmúlt évek viszontagságai után reális esély van a 2022-es értékesítési volumen túlszárnyalására.

Miklós István

A keveset futott, 10 év körüli kocsik a legnépszerűbbek

Fotó: Illusztráció: Világgazdaság

 Munkábajárás, bevásárlás, ügyintézés, ovi- és sulijárat – csak néhány a leggyakoribb célok közül, melyekre az emberek az autóikat használják. Ma már szinte alig akad olyan álláshirdetés, ahol ne lenne jelentkezési feltétel a jogosítvány megléte, sőt gyakran kérik a saját autót is az adott pozíció betöltéséhez. A mindennapok gördülékenységéhez tehát fontos tényező az autó, melyet a nagy többség a használt piacról szerez be. Míg az elmúlt években sokszor baljós híreket osztottak meg a használtautó-kereskedők, addig most úgy tűnik, rendeződött a piac, és egyre több használt kocsit vesznek az emberek. A DataHouse nemrégiben közölt adatai szerint közel 457 ezer személygépkocsi cserélt gazdát az első félévben hazánkban. Ez az érték 12,4 százalékkal magasabb a tavalyi első félév számainál.

A szakemberek szerint arra is reális esély mutatkozik, hogy az idén megdől a használtautó-piac forgalmának 2022-es rekordja, amikor 825 ezer használt autót értékesítettek. A piac térségbeli alakulásáról Papp Ferenc nyíregyházi autókereskedővel, a Papp-Car Kft. tulajdonosával beszélgettünk.

Mint mondta, az eladási statisztikák valóban jók, és egyre kisebb az igény az idős, sok kilométert futott autókra.
 

Helyreállt a rend

– Mi is ezt a kategóriát áruljuk elsősorban, persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a hazai autópark átlagéletkora folyamatosan növekszik. Mindenki olyat vesz, amire pénze van, de aki a kínálat aljáról válogat, az ne várjon csodát. A koronavírus-járvány után sokaknak a ’90-es éveket idézte a piac, hiszen a néhány éves használt kocsik többe kerültek, mint új korukban. Ezt a gyártás akadozása és a chiphiány okozta, de mára helyreállt a rend, az árak pedig mintegy 10–15 százalékkal mérséklődtek a használt piacon – tudtuk meg Papp Ferenctől. A kereskedő arra is rámutatott, egyre tudatosabbak a vásárlók.

– A 3 és 6 millió forint közötti árkategória a legnépszerűbb, persze sokan keresnek ennél olcsóbb és akár lényegesen drágább kocsikat is, ám a tudatosság egyre szembetűnőbb. Olyan típusokat keres a többség, melyek megbízhatók, és a kötelező szervizeken kívül nem nagyon kell rájuk költeni. Éppen ezért az olyan ismert márkák mellett, mint a Toyota, a dél-koreai típusok is nagyon népszerűek lettek. Sok vásárló utánajár a szakmai fórumokon a kiszemelt autónak, megnézi mennyibe kerülnek hozzá az alkatrészek. Ez a tudatosság nagyon hasznos, mivel nem elég egy autót megvásárolni, fenn is kell tartani. Különösen igaz ez a prémium márkákra, melyeknél egy átlagos szerviz, vagy gyakrabban kopó alkatrész cseréje is sok százezres tétel lehet – hangsúlyozta az autókereskedő.

 

Tudatosabbak a vásárlók

A megbízhatóság különösen fontos szempont akkor, ha valaki munkaeszköznek vásárol autót. Papp Ferenc szerint ezek a vásárlók még tudatosabbak, különösen akkor, ha a kocsi a napi rutin fontos része lesz. A megbízhatóság mellett a fenntartási költség kerül előtérbe, és ezért egyre ritkább az olyan vevő, aki olcsón megvehető prémium autót szeretne a háza udvarán látni. Persze első autónak nem feltétlenül választ az ember sok millióba kerülő darabot, de idősebb a kocsi és minél több a futott kilométer, annál nagyobb odafigyelésre van szükség.

Első négykerekűje megvásárlása előtt áll Nagy Blanka is, aki tapasztalat nélkül vágott neki a keresésnek, de korántsem segítség nélkül.

 

Elsőnek olcsóbbat

– Még csak pár hónapos a jogosítványom, de szükségem van egy saját autóra, mert nagyon körülményes tömegközlekedéssel a munkába járás. Az alsóbb kategóriából szemezgetek, jóval az anyagi lehetőségeim alatt. Úgy vélem, egy komolyabb kocsihoz az én képességeimnek is fejlődni kell, a rutintalanságom miatt még előfordulhat, hogy meghúzom az autót, vagy egyéb butaságot csinálok. A választék meglepően nagy, de jól tudom, mennyi buktatója lehet egy olcsó használt autónak. Több hozzáértőtől is segítséget kértem, és remélem, sikerrel zárul majd a vadászat – mesélte a nyíregyházi kötődésű lány, aki azt is elárulta, milyen tapasztalatokat gyűjtött az első pár autó megtekintésekor.

– Hibátlan járművet kevés pénzért nem szabad várni, ezt én is jól tudom. Ám sajnos nagyon sok a „mese” a hirdetésekben. Találkoztam olyan szöveggel, mely költségmentes, azonnal használatba vehető autót ígért, és csak a helyszínen derült ki, hogy kvázi életveszélyes gumik vannak az autón. Az átveréseket megelőzendő minden kereskedésbe egy autószerelő ismerősömmel érkezem, de eddig több rosszat láttunk, mint jót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában