Nyíregyháza

2024.08.26. 17:30

A néma segélykiáltás életet menthet

A legkiszolgáltatottabb helyzetben élők is kérhetnek ezzel az apró mozdulattal segítséget.

Bednárik Mónika

A mozdulatsor három elemből áll: a kifelé fordított tenyérből, a hüvelykujj tenyérbe hajtásából, végül a további négy ujj ráhajtásából

Forrás: Fotó: Shutterstock

A Signal for Help néven ismert segítségkérő mozdulatsor három elemből áll: a kifelé fordított tenyérből, a hüvelykujj tenyérbe hajtásából, végül a további négy ujj ráhajtásából. Az apró, szinte láthatatlan mozdulat képes arra, hogy két embert egy pillanatra összekössön, életet mentesen, vagy egy elkeseredett sorsot változtasson meg.

Ezt tette pár napja Kaposváron egy ruházati bolt eladója, aki ismerte a jelzést, s amikor meglátta, hogy az egyik hölgy vásárló – bántalmazó párja jelenlétében – így kér segítséget, azonnal értesítette a rendőrséget. A 23 éves férfit a helyszínen elfogták, majd kapcsolati erőszak megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, őrizetbe vették, és a megelőző távoltartásról is intézkedtek.

Teljes kiszolgáltatottság

– Ez a mozdulatsor a rendőrség számára egyenértékű a személyesen vagy telefonon tett bejelentéssel. A Signal for Help arra tanít mindannyiunkat, hogy figyeljünk egymásra, vegyük észre a bajbajutottakat, és nyújtsunk segítséget. Tegyük ezt nagyon csendesen, észrevétlenül, a megfélemlítettek biztonságát védve. Ez azért is szükséges, hogy az erőszakot elszenvedők tudják: kérhetnek és kapnak segítséget – mondta a kaposvári eset apropóján lapunknak dr. Szendrei-Kökényesi Anikó rendőr alezredes.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának helyettes vezetője hozzátette: sajnos a magyar társadalomban a családon belüli erőszak nem ritka és nem is elszigetelt jelenség, egyre többször kiderül, ha valaki kapcsolati erőszak elszenvedője. A sértettek a legtöbb esetben nők, gyermekek és időskorúak, a bántalmazó eszközei pedig a hatalom kiterjesztésére és a teljes ellenőrzésre irányulnak. 

Az alezredes kifejtette, a szóbeli agresszió célja a megfélemlítés, a lelki erőszakkal az agresszor már a teljes elszigetelést akarja elérni. Sokan lesznek szexuális bántalmazás áldozatai, és olyan helyzetbe is kényszerülhetnek, amelyben anyagilag teljesen ellehetetlenülnek, nem rendelkezhetnek a jövedelmükkel, nyugdíjukkal – így képtelenné válnak az önálló életre. Az elkövető tudatosan a bántalmazott legalapvetőbb jogait tagadja meg ezzel. Az ilyen bűncselekmények általában a négy fal között történnek, az elkövető legtöbbször házas- vagy élettárs, elvált férj, közeli családtag, s ugyan a privát szféra sérthetetlen, az erőszak nem magánügy.

Vannak figyelmeztető jelek

– Társadalmi ügy, így mindannyiunk felelőssége, hogy az ilyen helyzetben élő embertársainknak segítséget nyújtsunk, hogy ki tudjanak menekülni a borzalmas, bántalmazó élethelyzetből, a megaláztatottságból, szabadulhassanak a rettegésből – hangsúlyozta a bűnmegelőzési szakember, aki arra kér mindenkit: ne fordítsuk el a fejünket, ne tegyünk úgy, mintha nem hallanánk, ha a szomszéd lakásból a zajok verekedésre utalnak, hogy valakit bántanak. Ne vegyük félvállról a megmagyarázhatatlan sérüléseket, a „nekimentem az ajtófélfának”, a „megbotlottam a lépcsőn” kifogások csupán, az igazság az esetek nagy százalékában sajnos ettől sokkal kegyetlenebb. Ha valaki nem mer elmenni otthonról, ha nem találkozik a barátaival, vagy a bántalmazóval kapcsolatban úgy fogalmaz, agresszív, heves vérmérsékletű, hirtelen haragú, ugyancsak legyen figyelmeztető jel.

– Árulkodó lehet, ha a bántalmazó jelenlétében félelmet, rettegést, visszafogottságot látunk, és soha nem mond ellent neki – sorolta dr. Szendrei-Kökényesi Anikó, és hozzátette: az öngyilkossági kísérlet, az alkohol- és gyógyszerfüggőség már nagyon súlyos következmény. A tragédiával végződő esetek pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ne várjuk meg az utolsó pillanatot.

Minden erőszakot elszenvedőnek tudnia kell, hogy kérhet és kap is segítséget.

A bántalmazott tervezze meg a menekülése időpontját, útvonalát, azt, milyen közlekedési eszközt vehet igénybe, mérje fel, ebben kikre számíthat, ismerje meg a segítőszervezeteket: a rend­őrséget, a gyermekjóléti, családsegítő, igazságügyi szolgálatot – mondta el az alezredes, aki megjegyezte: a rendőrség 72 órára távol tarthatja a bántalmazót, ezt a bíróság meghosszabbíthatja.

Tanuljuk meg a mozdulatsort!

– A néma segélykiáltás mindenki számára elérhető vészjelzés, s mint a legutóbbi példa is mutatja, akár egy boltban is megérthetik annak jelentését, ezzel pedig ki lehet szabadulni egy bántalmazó élethelyzetből, párkapcsolatból – nyomatékosította dr. Szendrei-Kökényesi Anikó, aki emlékeztetett rá, a segélykérő mozdulatsor Kanadából indult, terjedt el mára világszerte, és a közösségi médián keresztül hazánkba is eljutott, három éve pedig a magyar rendőrség is bevezette. 

– Fontos, hogy a mozdulatot minél többen megtanulják, felismerjék, és megértsék a jelentését. Figyeljünk egymásra, legyünk cselekvő emberbarátok – kérte a rend­őr alezredes. A fiatalabb, közösségi médiában jártas korosztály gyakran találkozhat olyan videókkal, melyek a nemzetközi kézjel ismeretére és használatának fontosságára hívják fel a figyelmet.

– A TikTokon és az Instagramon elég gyakran látok olyan videókat, amiket éttermek, üzletek vagy a hatóságok osztanak meg a veszélyt jelző mozdulatot használó nőkről és bántalmazóik elfogásáról. Nagyon sok országban már a 3-4 éves gyerekeknek is megtanítják, hogy ha bajba kerülnek, és nem tudják elmondani senkinek, vagy félnek kiabálni, forgalmas helyeken, szemkontaktust keresve, némán mutassák a kézjelet. Valószínűleg Magyarországon is egyre elterjedtebb, de jó lenne, ha mindenki ismerné a néma segélykiáltást – mondta el lapunknak Szabó Anna Petra.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában