Olvaskörök találkozója

2024.07.22. 18:00

Tovább töltik a közös zsákot

A résztvevők többek között megismerhetik Nyíregyháza és Sóstó nevezetességeit, értékeit.

L. Tóth Lajos

 Tiszteletkörök leírása helyett tény: nagy megtiszteltetés az idén 10 éves Móricz Zsigmond Olvasókör számára, hogy házigazdája lehet az Olvasókörök Szövetségének három napos nyári találkozójának.
Az Olvasókörök Szövetsége országos és határon túli kulturális jelleggel működő, társasköröket, olvasóegyleteket fog össze, segíti működésüket, találkozási alkalmakat teremt, információs igényeiket koordinálja, illetve módszertani segítséget nyújt nekik. Jelenleg huszonöt tagszervezete van, közel kétezres tagsággal.
Vannak hódmezővásárhelyi, kisújszállási, balmazújvárosi, debreceni, hajdúszoboszlói, nagykanizsai, budapesti, mártélyi, mohácsi, mezőberényi, nyíregyházi, székkutasi, püspökladányi, balatonalmádi olvaskörök a szervezetben, a határon túlról lippai, kórógyi, pélmonostori, szabadkai,  újvidéki és zombori egyleteket tömörít.
Az Olvasókörök Szövetsége évente 3 országos találkozót szervez valamelyik tagszervezet közreműködésével: tavasszal és ősszel általában 2 napos, nyáron 3 napos programmal.
– „A közös zsákot tölteni kell” gondolat szellemében a találkozók célja: az értékteremtő közösségek sokszínűségének bemutatása, tapasztalatcseréje, kapcsolatteremtés, az összetartozás élményének megélése, elmélyítése, és a generációk közötti együttműködés erősítése – mondta dr. Bihari Albertné, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Olvasókör elnöke. Hozzátette, hogy olvasókörük 2014. január 17-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából alakult a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület keretében azért, hogy az egyesületi tagokat, valamint a könyvtárat látogató, olvasni szerető embereket, irodalombarátokat rendszeresen összehozza, hogy egy finom  tea mellett  beszélgessenek, véleményt cseréljenek közös olvasmányélményeikről, illetve az elolvasásra ajánlott műről.   
Az idei nyári találkozón, péntektől vasárnapig gazdag programmal várja 18 tagszervezet több mint 130 résztvevőjét a Móricz Zsigmond Olvasókör. A kulturális és szórakoztató programok mellett a résztvevők többek között megismerhetik Nyíregyháza és Sóstó nevezetességeit, értékeit, kirándulnak a vajai Vay-várkastélyba.
A szövetség két szimbóluma a vándorbot és a zászló a rendező tagszervezethez kerül, a hagyományoknak megfelelően gálaműsor keretében adják át. A vándorbot Debrecenből jön, a zászló Nagykanizsáról. A vándorbot egy évig, a következő nyári találkozóig marad a rendező olvasókörnél, a zászló minden szövetségi rendezvényen ott van, így legközelebb majd az őszi találkozóra viszik magukkal a nyíregyháziak Hódmezővásárhelyre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában