Rakamaz

2024.07.20. 11:30

Olykor bizony a tiszai harcsák győztek

Több csapat feladta a versenyt, mert nem bírta a nagy hőséget.

Szon.hu

A Mészi Catfish Hunters rajt-cél győzelmet aratott

Véget ért az elmúlt vasárnap Rakamazon a III. Hegyalja Harcsafogó Kupa, fellélegezhetnek a tiszai harcsák. A hatalmas hőség és az apadó Tisza nagy kihívást jelentett a horgászok számára. 

A Kelet-Solar Kft. csapata először indult, s alig szorult le a dobogóról
Fotó: VASS ISTVÁN MIKLÓS
A Lebuj Catfish az egyik zsákmánnyal 
A legnagyobb harcsát (150 cm) a Catfish Hunters Team fogta 

Utazhatnak majd a Pó folyóhoz 

Már a keddi sorsoláskor megjósolták a III. Hegyalja Harcsafogó Kupa versenyzői, hogy nehéz küzdelemre lesz kilátás. A megkérdezett versenyzők azon a véleményen voltak, hogy a nagy hőség és az apadó Tisza inkább a harcsáknak kedvez, s nem a horgászoknak. 
Mindezt végül bizonyította az is, ami a vasárnapi eredményhirdetésen elhangzott: a közel negyven csapatból mindössze tizennyolc csapat fogott halat, s ez a tizennyolc csapat negyvennégy harcsán osztozott meg. A legtöbb mérhető halat a vármegyénkhez kötődő Mészi Catfish Hunters fogta, szám szerint tizennégy harcsát, így aztán nem lehet azon csodálkozni, hogy ez a csapat szerezte meg az első helyet, így elnyerte a fődíjat, az ötnapos horgászatot a Pó folyónál. Egyébként a második nap legnagyobb halát is ez a csapat fogta, a dicsőség dr. Mészáros Dávidnak jutott, a kifogott harcsa hosszúsága 105 centiméter volt. A idei harcsafogó kupa legnagyobb hala már az első nap horogra akadt, 150 centimétert mutatott a megmérésekor, az ezért járó különdíjat Vass Sándor (Catfish Hunters Team) vehette át. 

Próféták a saját hazájukban 

Az eredményhirdetéskor számos különdíj is gazdára talált. Tárgyjutalmat vehetett át a fotópályázat győztese, a legfiatalabb résztvevő, valamint több női résztvevőt is jutalmaztak a szervezők. Külön díjazták a naponta megfogott legnagyobb halat is. Szekeres Tamás (Kelet-Solar Kft.) aktív módszerrel fogta a legnagyobb halat, míg Vass Sándor (Catfish Hunters Team) a statikus módszerrel akasztotta meg a legnagyobb harcsát. 
Megdőlt most az a mondás, hogy senki sem lehet próféta a saját hazájában, ugyanis az első négy helyezett csapat szorosan kötődik vármegyénkhez, illetve Tokajhoz. 
– Küzdelmes volt az idei harcsafogó kupa – összegezte a versenyt Vass István Miklós, a verseny egyik fő szervezője. – A szervezőtársammal, Szalai Gábor Lászlóval nem gondoltuk volna, hogy már most ilyen meleg lesz, ezért is hoztuk előre augusztus végéről július elejére az időpontot. Arra sem számíthattunk előre, hogy a júniusi áradást követően nagy mértékű apadással kell számolniuk a versenyzőknek. S a rengeteg szúnyogot akkor még meg sem említettem. Nem is bírta mindegyik csapat ezeket a körülményeket, csütörtökön egy, pénteken és szombaton három-három csapat fejezte be idő előtt a versenyzést. 

Ráéreztek a technikára 

Mi lehet annak az oka, hogy a győztes csapat tizennégy harcsát fogott, más csapat meg egyet sem? – kérdeztük Vass István Miklóstól, aki maga is szenvedélyes harcsahorgász. 
– Úgy gondolom, a győztesek ráéreztek a megfelelő technikára. Folyamatosan járták a vizet, az nem igazán számított, hogy melyik partszakaszt húzták ki a sorsoláskor. Úgy tudom, hogy tizenhárom harcsát vertikális emelgetéssel, egyet pedig kuttyogatással fogtak. A csónakba én is betettem egy horgászbotot, hátha lesz időm pecázásra, de a kánikulában nem volt rá kedvem, lesz még időm horgászni a nyáron – magyarázta Vass István Miklós. 
– Azok is jól érezték magukat, akik nem fogtak halat, de kitartottak a végéig. A vasárnapi ebédkor mindenki örömmel mesélte az élményeket, s 7-8 csapat már be is jelentette, hogy jövőre is jönnek, köztük a Hotel Pagony I. számú csapata, már utalni is akarták a nevezési díjat. Az már biztos, hogy jövőre lesz folytatás, de az időpont még kérdéses, megvitatjuk majd, hogy júliusban vagy augusztusban legyen.

A végeredmény

1. Mészi Catfish Hunters, Nyíregyháza (Mészáros Tibor, dr. Mészáros Dávid, dr. Tamás Péter) 
2. Lebuj Catfish Team, Tokaj (Bolló Bence, Ludas Gábor) 
3. Catfish Hunters Team, Vásárosnamény (Vass Sándor, Kiss Róbert, Szűcs Zsolt) 
4. Kelet-Solar Kft., Nyíregyháza (Bakosi Miklós, Szekeres Tamás, Péter Sándor) 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában