Ebéd

2024.07.17. 09:30

Nem szólhat a szünet a koplalásról

Vannak családok, ahol ahelyett, hogy azt tervezgetnék, hová mennek kirándulni, melyik vízparton fognak hűsölni, a fontosabb kérdés az, hogy mi kerüljön asztalra.

Szon.hu

Kedden sertéspörkölt tésztával és gyümölcslé volt az ebéd, ami a nyíregyházi Zelk-iskola konyháján készült, ott is csomagolták be és onnan szállították ki a rászoruló gyerekeknek

Fotó: Dodó Ferenc

Hogy a nyári szünet ne a korgó gyomorról szóljon, a szülők már a vakáció kezdete előtt megigényelhették az ingyenes ebédet az önkormányzatoknál. Így a nehéz körülmények között élő, hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek sem kell lemondaniuk a napi egyszeri meleg étkezésről a szünidő negyvenhárom munkanapján.

Saját zöldség és gyümölcs

– Paszab halmozottan hátrányos település, így az idén is elég sokan megigényelték a nyári gyermekétkeztetést. Az összes, azaz hetvenöt óvodás kap ebédet, és a százharminc iskolás közül is több mint százan élnek a lehetőséggel – mondta el érdeklődésünkre Tajthy Péter polgármester. Hozzátette: az önkormányzat nem szállít ki, hanem minden hétköznap 11 órakor kezdődik az ebédosztás, a szülők és a gyerekek ételhordókban viszik haza az meleg ételt, ami rendszerint három fogás, leves, második és desszert gyanánt valamilyen szezonális gyümölcs.
– Helyben, az óvoda konyhájában főzünk a gyerekeknek, de van vendégétkeztetés is, többek között az idősek is innen kapják az ellátást, amit a gondozók visznek ki nekik. A településnek nagy kertészete van, amit a közfoglalkoztatottak gondoznak, így a zöldségek nagy részét, legalább a hetven százalékát magunk termeljük meg. Csak azt vásároljuk meg, amit muszáj és amit mi nem tudunk előállítani – magyarázta Tajthy Péter. A község polgármestere megjegyezte: a gyümölcs, amit a gyerekek az ebéd mellé kapnak, szintén a saját kertjükből való.
– Nagy almásunk van, így az elkövetkező hetekben biztosan azt teszünk majd a menüjük mellé. Finomabb és egészségesebb, mint a cukros desszertek, és a gyerekek is szeretik.

Kiszállítják a gyerekeknek

Nyíregyházán 370 – tizen­nyolc év alatti – gyermek lakhat jól a támogatásnak köszönhetően a hét öt napján június 24-e és augusztus 30-a között. Az önkormányzat a nyári szünet alatt házhozszállítással biztosítja az ebédet az arra jogosultak számára. Hétköznap 10 és 14 óra között az ételeket lefóliázott, csomagolt dobozban kapják meg a gyerekek – tájékoztatta lapunkat Tóthné Csatlós Ildikó, a Szociális és köznevelési osztály vezetője.

Vásárosnaményban sem maradnak a nyári szünetben étkeztetés nélkül a rászoruló gyerekek.
Mint Filep Sándor polgármester érdeklődésünkre elmondta, a június 24-ei induláskor nyolcvannyolc hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyereknek igényelték a napi egyszeri meleg ételt, amit a Humán Szolgáltató Központ működtetésében lévő saját konyhán főznek meg és három helyen, az óvodában, az ugornyai és a vitkai konyhákon osztanak ki számukra. 
– A családoknak a szünidő alatt nagy segítség ez az ingyenes lehetőség, mert így a gyerek biztosan eszik főtt ételt a szünidő alatt – mondta az étkeztetés fontosságáról a kisváros első embere, aki hangsúlyozta: kérik, hogy akik jogosultak rá, és igényelték, menjenek el az ebédért. A korábbi években is tapasztalták, hogy az indulás kissé nehézkes, aztán amikor látják a gyerekek, szülők, hogy mások is elhozzák az ebédet, elmennek érte ők is. 
– A közel egy hónapja tartó étkeztetés Vásárosnaményban elérte célját, mert ma már száznégy gyereknek készül az étel. Júniusban a konyhán 431 adag ételt főztek a szakácsaink, júliusban már most 938 adagnál tart a konyha, s feltehető, hogy lesznek további igénylések – vélekedett Filep Sándor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában