Pollenjelentés

2024.07.17. 07:41

Néhány nap és kezdődik az idei parlagfűszezon

Szon.hu

A parlagfűkaszálást időben el kell elkezdeni.

Fotó: Illusztráció: MW-Archív

Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A gyomnövény pollenszemei nem számottevően, de már több helyen megjelentek a levegőben. Az előrejelzések alapján azonban július utolsó hetére a parlagfű pollenkoncentrációja országos viszonylatban, így vármegyénkben is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Az allergiások tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést – írja aktuális jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.
A többi lágyszárú allergén közül a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. Több helyen regisztrálták már az üröm, illetve a szerbtövis és a rézgyom virágporát is. A fák közül jellemzően alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, a szelídgesztenye és a fenyőfélék pollenje. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában