Bőrvédelem

2024.07.31. 14:00

Ne vigye vásárra a bőrét!

Az anyajegyekre is káros hatással van az erős napfény és az UV-sugárzás.

Lengyel Nóra

Napvédőt használni nem csak nyáron kell

Fotó: Shutterstock

Tart a kánikula, fokozott napsütéssel, veszélyes UV-sugárzással. Nem lehet elég gyakran ismételni, hogy mennyire fontos szerepe van a bőrvédelemnek. A bőr daganatos elváltozásainak gyakorisága, ezen belül a melanoma előfordulása az utóbbi tizenöt évben csaknem megduplázódott. A bőrrák a leggyakoribb ráktípus a világos bőrű emberek körében, a legtöbb esetben azonban megelőzhető. Szudor Andrea gyógyszertári szakasszisztens arra hívja fel a figyelmet, hogy a legfontosabb prevenció a fényvédelem, érdemes bőrtípusnak megfelelő, speciálisan melanomákra, pigmentfoltokra készült termékeket használni. Dr. Együtt Mihály plasztikai sebész azt tanácsolja, hogy mindenképpen érdemes elmenni a gyanús anyajegyekkel bőrgyógyászhoz vagy sebészhez, mert nagyon megnőtt a különböző jó- és rosszindulatú bőrelváltozások száma, ráadásul a rosszindulatúak aránya is magasan emelkedik, és sajnos egyre fiatalabb korban jelentkezik. Az eltávolítás életet menthet, valamint azokat a látszólag ártatlannak tűnő bőrelváltozásokat is praktikus levetetni, amelyek irritációnak kitett helyen vannak. 

Az anyajegyeket érdemes szakemberrel megnézetni 
Fotó: Evgeniy Kalinovskiy / Forrás:  Shutterstock

Egész évben szükség van rá

– Pár évvel ezelőtt még azt mondták a szakemberek, hogy tavasztól őszig és esetleg síeléskor kell használni fényvédőket, manapság már egész évben szükség van rá. Természetesen ilyenkor nyáron kötelező jelleggel, hiszen ez a sugárzás sokkal erősebb, mint régen – részletezte Szudor Andrea. – A melanomákat fokozottan kell védeni, hiszen elrákosodhatnak, terjedhetnek. A legbiztonságosabbak a magas, 50 vagy akár 100 faktoros fényvédő krémek, de vannak speciálisan melanomákra, pigmentfoltokra készült termékek is. Ezek a magas faktorszámú krémek szinte teljesen kiszűrik a nap sugarait, így leégni és persze barnulni sem lehet úgy, mint egy alacsonyabb faktorszámú készítménnyel. A fényvédőket csak nappal szabad használni, és napra menetel előtt legalább húsz perccel fel kell kenni, és kétóránként meg kell ismételni – ajánlotta a gyógyszertári szakasszisztens, és felhívta arra is a figyelmet, hogy elegendő mennyiségű terméket kell használni ahhoz, hogy hatásos legyen. 

Ki kell venni 

– A gyanús anyajegyeket érdemes szakemberrel megnézetni – javasolta dr. Együtt Mihály. – Feltétlenül ki kell venni azokat, amelyek elkezdenek hirtelen növekedni, vagy a színüket változtatni, akár halványodnak, akár sötétednek, és azokat is, amelyek vérezni, viszketni kezdenek. A látszólag ártatlannak tűnő bőrelváltozásokat is praktikus levetetni, amelyek irritációnak kitett helyen vannak: borotválkozás területén, vagy ha a fésülködést zavarja, vagy a melltartó pántja irritálja az adott elváltozást, akkor okvetlenül műtétre van szükség, mielőtt ez rosszindulatúvá válik. Ezért fontos ezeket időben kivenni – hívta fel a figyelmet a plasztikai sebész. Természetesen minden műtét metszéssel kezdődik és heggel végződik, csak az nem mindegy, hogy ez a sebhely a beavatkozás után mennyire látható, főleg arcon nem kívánatos a nyoma, vagy esetleg zavarja-e az adott testrész funkcióját. – Amikor egy ruhadarab takarja ezeket a hegeket, esetlegesen nyomokat, az annyira nem feltétlenül feszélyezi az embert, de ha arcon történik a kimetszés, ekkor mindenképpen érdemes egy plasztikai sebésszel konzultálni azért, hogy ne maradjon olyan nyoma annak az anyajegylevételnek. A plasztikai sebészeti tanulmányaink során megtanultuk, hogy hogyan kell vezetni a különböző metszéseket, hogy utána a legkevésbé látható hegeket kapjuk – mondta a plasztikai sebész, és megjegyezte: nagyon elterjedt és divatos manapság a lézersebészet, ami hővel dolgozik. Egy égett seb mindig csúnyábban gyógyul, mint egy metszett seb, kimetszéseket lézerrel nem végez, hiába van lézerszakvizsgája is. Szerinte a lézernek is megvan a maga helye, de ez nem feltétlenül a bőrsebészet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában