Kállósemjén, Nyírjákó, Zajta

2024.07.16. 07:00

Megszépül a település, s jól jön a kereset

Vármegyénkben sok önkormányzat foglalkoztat diákokat a nyári szünidőben.

M. Magyar László

Megszépülnek a közterületen lévő tárgyak

Forrás: Illusztráció: MW/Szakony Attila

Az idén is van lehetőség arra, hogy az önkormányzatok diákokat foglalkoztassanak nyári munkára. A kormány célja mindezzel a teljes foglalkoztatottság elérése, a fiatalkori inaktivitás csökkentése, a korai munkatapasztalat megszerzése, és persze nem utolsó szempont egy fiatal számára: a jövedelemszerzés elősegítése. Az önkormányzatok, illetve a jogszabályban meghatározott munkáltatók a 16–25 éves, nappali tagozaton tanuló középiskolai diákokat és egyetemi hallgatókat foglalkoztathatnak a nyári hónapokban. 

Összeállításunkban vármegyénk néhány polgármesterét kérdeztük meg arról, mekkora volta az érdeklődés a diákok körében a nyári munka iránt, s milyen területeken tudják foglalkoztatni a fiatalokat. 

Óvodában, könyvtárban 

– Negyven fiatal keresett meg bennünket, hogy szeretnének az önkormányzatnál dolgozni a nyári hónapokban – tájékoztatta szerkesztőségünket Belicza László, Kállósemjén polgármestere. – Vannak diákok, akiket napi 6 órában foglalkoztatunk, ők egy hónapig dolgoznak nálunk, akiket pedig napi 4 órában foglalkoztatunk, azok végigviszik a két hónapot, vagyis a júliust és az augusztust. A fiatalokat az önkormányzat intézményeiben tudjuk foglalkoztatni. Segítenek az óvodában, a polgármesteri hivatalban, a könyvtárban, de részt vesznek a település szépítésében is a közterületeken. 

A nyírjákói önkormányzatnál nyolc fiatal kapott munkalehetőséget júliusban. Négy diák az első két hétben, a többiek a második két hétben dolgoznak. 

– A középiskolás fiatalok a település szépítésében vesznek részt. Közterületeken dolgoznak, a parkok gondozásában vesznek részt, ugyanis nagyon sok virág díszíti községünket – tudtuk meg Sipos Miklós polgármestertől. 

Boltban a kereskedőnek tanuló 

A zajtai önkormányzatnál is dolgoznak középiskolás fiatalok ezen a nyáron. Júliusban három, augusztusban két diákot foglalkoztatnak. 

– A fiúk kerítést festenek, aki pedig kereskedőnek tanul, az a diák az önkormányzati boltban dolgozik. A festéssel foglalkozó diákok keze nyomán az óvoda, a temető, az idősek otthona kerítése újul meg – mondta el érdeklődésünkre Kosztya Zoltán, a magyar–román határ mellett található kis település polgármestere. – Az egyik diáklány a tálalókonyhában segédkezik, egy másik pedig az óvodában. Mindenkit tudunk foglalkoztatni, aki jelentkezett hozzánk munkára – tette hozzá befejezésül a település vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában