Táncoktatás

2024.07.31. 17:30

Kék tulipán: több mint papírvirág

Balasáné Sebestyén Mónika óvodapedagógus tíz éve az Így tedd rá! módszer egyik zászlóvivője.

Csáki Alexandra

Balasáné Sebestyén Mónikát azonnal magával ragadta az Így tedd rá! program

Fotó: Trifonov Éva

Még járni alig tud, de már táncol Balasáné Sebestyén Mónika legifjabb tanítványa. A Vietórisz József-díjas óvodapedagógus, Így tedd rá!-foglalkozásvezető és mintapedagógus évtizedek óta foglalkozik néptáncoktatással, szárnyai alatt generációk nőttek fel. Ő maga is a népi kultúra bűvöletében cseperedett fel, általános iskolás volt, amikor édesanyja először vitte el a Szabolcs Néptáncegyüttes próbájára. Nyolcadikos korában már a felnőttcsoport tagjaként állt színpadra Moszkvában és Bakuban. 

Azonnal elvarázsolta a módszer

– Én voltam a legkisebb, így érthető, hogy nagyon izgultam a külföldi fellépések előtt, de álltam a sarat. Több mint három évtizede vagyok a Szabolcs Néptáncegyüttes tagja, húsz éve pedig oktatója is – idézte fel a kezdeteket podcastünk vendégeként Mónika, aki végül az óvodapedagógus hivatás mellett döntött. – Soha nem jártam táncművészeti főiskolára, egyetemre, amit a mai napig sajnálok, de a Pedagógiai Intézet néptáncoktatói tanfolyama, a különböző továbbképzések, valamint a táncegyüttesben megszerzett tudás és tapasztalat elegendő ahhoz, hogy magabiztosan vezessem be a néptánc alapjaiba a gyerekeket már másfél-két éves kortól.  Balasáné Sebestyén Mónika tíz évvel ezelőtt ismerkedett meg azzal a módszertannal, aminek ma már az egyik zászlóvivője, s ami alapjaiban változtatta meg a gyerekek néptáncoktatását. – Nyíregyházán, a Városmajori Művelődési Házban volt az első Így tedd rá! továbbképzés még 2014-ben. A módszer kidolgozója, Balatoni Katalin tartotta, és egy csoda volt! Annyira megtetszett ez a teljesen gyermekcentrikus tanítás, hogy még ott elhatároztam: a módszer oktatója szeretnék lenni. Ez volt tavasszal, és ősszel a Szabolcs Néptáncegyüttes Apróka és Mini Apróka csoportjaiban már foglalkozásvezetőként Így tedd rá!-z­tam a kicsikkel. 

Életre szóló élmény

Kérdésünkre, hogy miben más ez a tanítási forma, mint a korábban megszokott és alkalmazott, az óvodapedagógus elmondta: korábban a hagyományos módszerrel tanultak a gyerekek, a tükör előtt sajátították el a lépéseket, és csak néha volt idő a játékra. Ezt is szerették eleinte, de elég sokan lemorzsolódtak, ahogy teltek a hónapok. Ezen a tendencián fordított hatalmasat Balatoni Katalin módszere, amit imádnak a gyerekek annak változatossága, kötetlensége, játékossága miatt. – Az Így tedd rá! varázsát a színes eszközök adják. A tulipánok, a kötelek, az ugróiskolák, a babzsákok, a korongok, a similabdák azonnal felkeltik a gyerekek érdeklődését, kíváncsiságát. Sokkal színesebbek az órák, és maga a módszer is élményközpontú. Ahelyett, hogy versenyekre készülnénk, hónapokig gyakorolnánk a lépéseket, koreográfiákat, arra törekszünk, hogy a játékkal és a tánccal életre szóló élményt szerezzünk a gyerekeknek, és nem utolsósorban a nemzeti identitástudatukat is erősítjük, ami pedagógusként szintén feladatunk. 

Előkészítik a lépéseket

S hogy miként kell elképzelnünk egy ilyen órát? – A már említett színes eszközökből nagy táncos pályát építünk, amit a gyerekek népzenére körbejárnak, körbetáncolnak. Az ő tempójuk, ritmusuk, ügyességük szerint készítjük elő a lépéseket, de persze ők ezt nem tudják. Például, amikor azt kérem, hogy a kék tulipánra lépve mártsuk bele a pocsolyába a lábunkat, előbb az egyiket, aztán a másikat, a gyerekek jól szórakoznak, de én tudom, hogy ezzel már egy érintőlépést alapozunk meg – magyarázta Mónika, s hozzátette: nagyon fontos, hogy a kicsik végig pozitív megerősítést kapnak. 
– Nem baj, ha elvétik a lépést, hasra esnek, mi folyamatosan dicsérjük őket. Az önbizalmuk erősítése mellett a szociális-társas kapcsolataikat is fejleszti a módszer, mely számos kompetenciaterületre kihat. Ezt azért szeretem kihangsúlyozni, mert már 15-16 hónapos kicsiket is hoznak hozzánk játszani, táncolni a szüleik – jegyezte meg a nyíregyházi Kerekerdő Óvoda szakembere. Az intézmény közel tíz éve az Így tedd rá! program referenciaóvodája. A mintapedagógussal tehát két helyen, a Szabolcs Néptáncegyüttes székhelyén, a Kölyökvárban és a Kerekerdő oviban is találkozhatnak a gyerekek. 
A teljes beszélgetés a Szabolcs Online-on, a Videán és a Spotifyon érhető el és hallgatható meg.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában