Kánikula

2024.07.06. 07:00

Hőség: a száraz nyelv árulkodó lehet

Az idősek semmiképpen se tartózkodjanak a tűző napon 10 és 16 óra között. A hőség miatt többször kínáljuk őket folyadékkal és figyeljünk a vérnyomásukra is.

Csáki Alexandra

A hőség miatt könnyebben kiszáradhatnak az idősek, ezért gyakrabban kínáljuk őket folyadékkal

Fotó: Illusztrácó: Shutterstock

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzése alapján vasárnaptól harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére július 12-éig. A hőség megterheli a szervezetet, ilyenkor fokozottan kell ügyelni az idősekre. Dr. Zilahi Zsolt kardiológus főorvos lapunknak elmondta: mivel ebben korban beszűkül a folyadékháztartás, fontos, hogy a nagy melegben eleget igyanak.

hőség, folyadékháztartás, idősek
Tombol a hőség, dr. Zilahi Zsolt kardiológus főorvos elmondta, mire figyeljünk
Fotó: KM

Ha nagy a hőség, itassuk őket

– Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy elegendő folyadékot fogyaszt az idős hozzátartozónk, nézzük meg a nyelvét. Amennyiben száraz, kínáljuk többször – lehetőleg ne cukros üdítővel vagy teával, hanem vízzel–, de arra is figyelnünk kell, hogy ha szívbetegek, ne terheljék túl magukat folyadékkal. Utóbbi azonban ritka, inkább az okoz gondot, hogy elfelejtenek inni – magyarázta az orvos. 
– A másik, amire az idősek esetében fokozottan oda kell figyelni, az a vérnyomás – folytatta dr. Zilahi Zsolt.
– A rendeléseken azt látjuk, hogy a magasvérnyomásos betegeknél az a gyógyszer, ami télen éppen csak kordában tartja a vérnyomásukat, most túlzottan leviszi azt. A hőségben kitágulnak az erek, ezért a vérnyomáscsökkentő mennyiségét „újra kell hangolni”. Itt kanyarodnék vissza az iváshoz: a nem megfelelő folyadékbevitel alacsonyabb vérnyomást eredményez. Emellett nem lehet eléggé hangsúlyozni: senkinek nem ajánlott, de az idősek semmiképpen se tartózkodjanak a tűző napon 10 és 16 óra között – figyelmeztetett a kardiológus főorvos. Hozzátette: ebben az időszakban a hűvös szobában keressenek elfoglaltságot, a mozgást, a kinti munkát időzítsék kora reggelre vagy késő estére.

Odafigyelnek egymásra

A penészleki Nyugalomsziget Idősek Otthonában ilyenkor  még inkább odafigyelnek a bentlakókra. 
– Az időseink nem szeretik, nem bírják a klímát, úgyhogy nem kapcsoljuk be nekik, a szobák ablakain azonban van redőny, ami jól felfogja a meleget. Elég szélesek az otthon folyosói, ha oda kiülnek, egyáltalán nem éri őket nap, de a teraszunk is árnyékos. Az ablakokat az éjszakai műszak dolgozói szélesre tárják, hogy reggelre átszellőzzön és lehűljön az épület – árulta el Klenik Sándorné, az intézmény ügyvezető igazgatója.

hőség, folyadékháztartás, idősek
Klenik Sándorné, a penészleki idősek otthona ügyvezető igazgatója 
Fotó: internet


– Maguktól keveset innának, ezért folyamatosan hűsítő folyadékkal, vízzel, limonádéval, teával, gyümölcslével kínáljuk az időseket attól függően, mit szeretnek. Az ágyban fekvőket gyakrabban áttörölgetjük, rendszeresen feltöltjük a poharukat, mindent elkövetünk, hogy megkönnyítsük számukra a ezeket a forró napokat. Az otthon mindössze 55 férőhelyes, mondhatni, családias, odafigyelnek egymásra a lakóink, így ha mi nem is vennénk észre, ők mindenképpen jeleznék, ha valami probléma adódnak, rosszul lenne valaki a nagy melegben. Az időseinket rendszeresen látogatják a családtagjaik, ők is tudják, hogy mire kell figyelniük ilyenkor – hangsúlyozta Klenik Sándorné ügyvezető igazgató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában