Vármegyei közgyűlés

2024.07.23. 16:20

Fontos a gondos üzemeltetés

A vármegyei levéltár igazgatóját is köszöntötték a vármegyei közgyűlésen.

Tarnavölgyi Gergely

Nyolc napirendi pontról szavaztak a képviselők

Fotó: Dodó Ferenc

Ülésezett kedden délelőtt a vármegyei közgyűlés - a napirendi pontok megtárgyalása előtt a közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár nyugdíjba vonulása alkalmából Kujbusné dr. Mecsei Évát, a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltárának igazgatóját köszöntötte.

Nem vitáztak

A nyolc napirendi pontot (ezek többek közt érintették a különféle TOP Pluszos pályázatokat, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Integrált Területi Programját is) viszonylag gyorsan megtárgyalta az ülésen megjelent tizenöt képviselő, ugyanis egyetlen ponthoz sem tettek fel kérdést, vagy bocsátottak volna vitára. A vármegye integrált területi programjával kapcsolatban tett annyi megjegyzést Seszták Oszkár, hogy egyes érintettek figyeljenek oda a különböző határidőkre. A vármegyei közgyűlés elnöke hozzátette, akinek nem inge, az ne vegye magára, de akikről szó van, azokhoz remélhetőleg eljut majd az üzenet.

– A TOP Pluszos programok egy része a gazdaság- és a turizmusfejlesztést célozták meg, ezekre helyeződik majd a hangsúly a projektek jövőbeni megvalósításakor – húzta alá Seszták Oszkár. A turizmusfejlesztést célzó programokkal kapcsolatban felhívta a képviselők figyelmét a szeptember 30-ai beadási határidőre.
Az interpellációk és bejelentések résznél már egy kicsit aktívabbnak bizonyultak a képviselők, először Adorján Béla (Jobbik-Momentum) kért szót. Mint fogalmazott, ez a felszólalás inkább egy „igénybejelentés”.

– A vámegyében több szennyvíztisztító-telep is nehezen teljesíti az előírt határértékeket, azokat, melyek a turizmusfejlesztés és a népegészségügy terén elvárhatóak lennének, így a büntetés kiszabásának a határán is mozognak. A mostani finanszírozási rendszer nem feltétlenül tudja biztosítani ezeknek az üzemegységeknek a működését, a telepek nem képesek fenntartani magukat, a legtöbb esetben plusz forrásokat kérnek az önkormányzattól. Ha megbüntetik őket, akkor a jövőbeni fejlesztések lehetősége elvész. Arra kérem a vármegye vezetését, hogy lobbizzanak támogatásért, hogy a szükséges beruházások elvégezhetőek legyenek. Ez fontos lenne a turizmus, a népegészségügy és a megfelelő vízminőség esetében is – fogalmazott Adorján Béla.

Extrém időjárás

Filep Sándor (Fidesz-KDNP), Vásárosnamény polgármestere is szót kért, ő a csapadékvíz-elvezetés problémájára hívta fel a közgyűlés figyelmét. Mint emlékeztetett: nemrégiben az extrém időjárásnak „köszönhetően” 45 perc alatt 45-50 milliméter csapadék hullott le a településen, ennek elvezetésére pedig a 40-50 éves rendszer nem nagyon alkalmas.

Seszták Oszkár mindkét képviselőt igyekezett megnyugtatni, mikor úgy fogalmazott: „fontos a gondos üzemeltetés, és valóban indokolt ezekhez plusz forrásokat rendelni, legyen ez kormányzati, uniós vagy egyéb más támogatási forma”. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában