Szülő-gyerek torna

2024.07.16. 11:45

Fejleszthet is az önfeledt mozgás öröme

Németországból „importált” különleges szülő-gyermek tornával fejlesztik a gyermekek készségeit.

Miklós István

Hagyományos eszközökkel is lehet különleges a mozgás

Fotó: MászÓKÁZÓ

A digitalizáció, az okoseszközök széles körű elterjedése miatt egyre több gyermek mozgásfejlődésében tapasztalhatók hiányosságok. Hiába hangsúlyozzák a szakemberek évek óta, hogy a szülők tartsák távol a kütyüket a kisgyerekektől, mégis egyre hamarabb és egy egyre nagyobb hatékonysággal használnak ilyen eszközöket az akár 2–3 éves gyermekek is. Az okostelefonok és társaik a valóságos sokkot okoznak a még fejletlen idegrendszernek, és ennek később nagyon komoly következményei lehetnek. Érdemes komolyan venni a szakemberek intelmeit, ugyanis a mozgásfejlődésben tapasztalt hiányosságok később tanulási zavarokhoz is vezethetnek. A kisgyermekek fejlődésében alapvető szerepe van a mozgásnak, ám a kütyük mellett számos tényező van még, amik miatt a kicsik nem mozognak eleget. Van azonban egy kezdeményezés, egy különleges mozgásos foglalkozás, ami ezen kíván segíteni, és megteremti az 1–4 éves gyermekeknek az önfeledt mozgás lehetőségét. Kádár Erzsébet TSMT-terapeuta, fejlesztőpedagógus, a nyíregyházi MászÓKÁZÓ alapítója mesélt lapunknak a módszerről és a mozgás fontosságáról.


 

A megelőzésen van a hangsúly

– A módszerrel Németországban találkoztam, ott évek óta sikeresen alkalmazzák, és a szükséges képzést is egy német intézményben végeztem el online. Az óra első 15 percében a szülőkkel közösen építjük fel a pályát, ahol majd a kicsik mozognak. A foglalkozáson öt részképességet fejlesztünk: a térérzékelés, a testséma, a szem-kéz, illetve a szem-láb koordinációja, továbbá az egyensúlyérzék. Ez utóbbira épül szinte minden, ezért nagyon fontos a gyermekek életében. Az öt részképesség kiegészül a figyelem, az észlelés, a koncentráció és a ritmusérzék fejlesztésével is – mutatta be a szülő-gyermek torna működését a szakember, akitől azt is megtudtuk, az egyes részképességzavarok, funkciózavarok 6 éves kor után lényegesen nehezebben korrigálhatók, ezért a MászÓKÁZÓ létrehozásával a prevencióra helyezték a hangsúlyt, pont úgy, ahogy az egészségügyben is teszik.


 

Hagyományos eszközök

A különféle mozgásformákhoz az ismert tornatermi eszközöket használják a trénerek.

– A tornaszekrény, zsámoly, tornapad, nagy matrac gyakori elem, de az óra felépítése nagyban függ a tornaterem felszeltségétől. A foglalkozás következő részében egy kis ráhangoló játék következik. A gyerekek itt megtanulják az alapvető szabályokat, majd jöhet a mintegy fél órás nagymozgásos rész, amit zenei aláfestés kísér. A pályán van egy bizonyos menetirány, amit nem mindig tartunk be, de a gyerekek biztonságára minden esetben nagyon odafigyelünk. Az első alkalmakkor a kicsik általában a pálya csupán egy-két elemét használják, de ez egy természetes folyamat, később mindenki rádöbben, hogy van még bőven látni- és mozogni való – tette hozzá Kádár Erzsébet, majd arról is beszélt, milyen előnyei vannak a különleges szülő-gyermek tornának.

Óvakodjunk a túlféltéstől!

– Sok gyereknek nincs lehetősége a mozgásra, ráadásul a szülők egy része is túlfélti a kicsiket, de a „Jaj, ne mássz fel!” Úristen, le fogsz esni!” hozzáállás nem kedvez a gyermekek fejlődésének. Hozzánk olyanok is jöttek, akik viszont szerették volna, hogy a gyerek másszon, de a kicsinek nem volt hozzá bátorsága. Ezen és a szülők félelmén is segíthet a MászÓKÁZÓ, arról nem is beszélve, hogy 1–4 éves korban még kiválóan működnek a tükörneuronok, és a gyerekek sok mindent egymástól is elleshetnek – tudtuk meg szakembertől, aki aszerint, a városokban sokszor az otthoni körülmények sem engedik meg, hogy a gyereknek elég tere legyen, és mozoghasson.

– Ha tér adott is, sok családnál van „babakarám”, ami szó szerint korlátok közé szorítja a kicsit, de amíg ebben az eszközben tölti az idejét, a szülő nyugodtan mosogathat, intézheti a dolgait. Ennél is rosszabb az úgynevezett bébikomp, amit bár járássegítőként aposztrofáltak, pont ellenkező hatást fejt ki. Senkinek nem javaslom a használatát, mivel hátráltatja a csípő és a gerinc melletti izmok fejlődését. A kúszásra, mászásra óriási szüksége van a kicsiknek, ahogy a finom-motorika fejlesztésére is – hangsúlyozta Kádár Erzsébet. És hogy mik szülők visszajelzései?

– Németországban különféle sportcentrumokban tartják ezeket a foglalkozásokat, méghozzá délelőtt, nálunk csak a délutánokra találtunk olyan tornatermeket, ahol felépíthetjük a pályákat. A német kutatások alapján a rendszeres szülő-gyermek jótékony hatással van a kognitív készségek fejlődésére is. Sokan számolnak be arról, hogy a gyerekeik sokkal magabiztosabbak lettek, éppen ezért nagyon várják a következő foglalkozást. Most épp szünetet tartunk, ahogy nyáron mindig, de már sokan hívtak, hogy mikor indul újra a MászÓKÁZÓ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában