Kötelező visszaváltás

2024.07.06. 15:30

Egyre népszerűbb a visszaváltási rendszer

Ahogy nő a visszaváltható csomagolású termékek száma, úgy kell egyre gyakrabban üríteni az automatákat.

Miklós István

Szurovcsják József, a Szabolcs-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója mutatta meg a berendezés működését

Fotó: KM-archív/Gazdag Mihály

Mint ismert, január 1-jétől elindult a kötelező visszaváltási rendszer, melynek értelmében a boltok betétdíjat számolnak fel az egyes italos üvegekre, s az összeget akkor kaphatja vissza a vásárló, ha a csomagolóanyagot elviszi egy visszaváltópontra. A gyűjtést és újrahasznosítást a MOHU, a MOL leányvállalata koordinálja. És hogy mely termékekre vonatkozik az új rendszer? A MOHU tájékoztatása szerint csak azokra az italtermékekre érvényes a visszaváltási rendszer, amelyek fogyasztásra készek, esetleg koncentrátumok, a csomagolásuk pedig műanyagból, fémből vagy üvegből készült, továbbá az űrtartalmuk 0,1 és 3 liter közé esik. Így visszaválthatóak a sörösdobozok és az üdítős palackok is, a tej és tejalapú termékek viszont nem, ahogy a papír csomagolású gyümölcsleveket sem terheli betétdíj. Ennek mértéke ezeknél az úgynevezett egy utas csomagolásoknál egységesen 50 forint. 

Csak az új csomagolás készülhet

A visszaváltási rendszer gyakorlati működéséről Szurovcsják József, a Szabolcs-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója mesélt lapunknak. Elmondta, a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek esetében kötelező csatlakozni az új rendszerhez. – A gyártóknak július elsejéig kellett átállniuk az új csomagolások használatára, így az üzemektől a jelzett dátumtól már csak a speciális piktogrammal és vonalkóddal ellátott termékeket szerezhetik be a nagykereskedések. A kiskereskedőkre azonban nem vonatkozik ehhez hasonló kötöttség, ennek értelmében a még polcokon lévő, a régi csomagolású termékeket is lehet értékesíteni, amíg el nem fogynak a készletek. Emiatt még egyszerre találkozhatunk az új rendszerben visszaváltható és hagyományos termékekkel is az üzletekben. Hogy meddig, az sok mindentől függ. Egyes árucikkek gyorsabban fogynak, míg másoknak kisebb a forgási sebességük. Az ásványvizekből például szinte csak új csomagolású termékkel találkozunk, hiszen ezek jobban fogynak, ráadásul a kánikulában szezonja is van e termékeknek. A vásárlók most még dönthetnek, melyik terméket emelik le a polcról, de a tapasztalatok azt mutatják, nagyon sokan élnek a visszaváltás lehetőségével – tudtuk meg a kereskedelmi igazgatótól. Szurovcsják József szerint az érdeklődést jól mutatja az is, hogy a Szabolcs-Coop üzleteiben gyakran kell üríteni az automatákat, különösen a berendezések PET-palack tárolója telik meg gyorsan. 

A régit ne vigyék vissza!

– Az ásványvizek mellett az aludobozos sörök és üdítők között is sok visszaváltható van már a boltokban, az üveges termékekből is akad már, de lényeges kisebb számban. Arra számítunk, hogy ez utóbbi termékek lesznek a legtovább elérhetők a régi csomagolásban. Ez a kettősség a következő hónapokban még nagyobb figyelmet kíván a vásárlóktól, aki biztosan a visszaváltható termékeket szeretne vásárolni, a vonalkód környékén keresse az erről tájékoztató piktogramot. A vevők egyre ügyesebben kezelik az automatákat, és ahogy nő a visszaváltható termékek száma, úgy kell egyre gyakrabban ürítenünk ezeket. Az viszont gondot okoz, hogy sokan a nem visszaváltható csomagolásokat is visszahozzák az üzletekbe. Ezeket az automaták nem fogadják el, nekünk pedig korlátozottak a lehetőségeink e palackok és dobozok gyűjtésére, tárolására. Arra kérjük a vásárlókat, csak a piktogrammal ellátott, a MOHU rendszerében visszaváltható palackokat, dobozokat és üvegeket hozzák el az üzletekbe – hangsúlyozta a kereskedelmi igazgató. 

Nem szabad összenyomni

A szelektív gyűjtés gyakorlatával ellentétben a palackokat, dobozokat nem szabad összenyomni, ugyanis a MOHU automatái csak a sértetlen csomagolásokat képesek azonosítani. A helytakarékosságot, a préselést a berendezések elvégzik a vásárlók helyett. A csomagolásokért „cserébe” az automaták egy utalványt adnak, amit az üzletben lehet levásárolni, esetleg visszakérni az azon szereplő összeget. Nagyon fontos azonban, hogy a levásárlásra csak abban az üzletben van lehetőség, ahol a visszaváltható csomagolóanyagot az automatába helyeztük. Akkor sem kell aggódni, ha nincs időnk az utalvánnyal visszamenni az üzletbe, hiszen ezeket hat hónapig beválthatjuk. Szintén jó megoldás a MOHU applikációja, melynek segítségével a betétdíjat a bankszámlánkra utalja a rendszer. A MOHU közleménye szerint hamarosan arra is lesz lehetőség, hogy a jelzett összeget jótékony célra ajánljuk fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában