Nyári Egyetem

2024.07.08. 17:30

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött el hétfőn a Nyári Egyetem

A Nyíregyházi Egyetem immár második alkalommal, idén is megrendezi a kéthetes programot. A Nyári Egyetem külföldi diákoknak számára kínál lehetőséget a magyar nyelv és kultúra megismerésére.

Szon.hu

Elstartolt a Nyári Egyetem

Fotó: Sipeki Péter

Egyiptomból, Olaszországból, Észtországból, Belgiumból és az Egyesült Királyságból is érkeztek hallgatók, akik számára az egyetemi campus területén igényes felszereltségű apartmanokat, napi háromszori étkezést, és magas szakmai színvonalú, akkreditált képzést, valamint tankönyveket is biztosítanak. Tavaly ösztöndíjprogramok támogatásával érkeztek a hallgatók, idén pedig már költségtérítéses formában is vesznek részt diákok a Magyar nyelv és kultúra nevű kezdő, középhaladó és haladó szintű kurzusokon, amelyeket délutánonként színes kulturális programok egészítenek ki.

Dr. Kiss Kálmán tankönyveket és ajándékot adott a külföldi diákoknak az egyetemen
Dr. Kiss Kálmán tankönyveket és ajándékot adott az egyetemen a külföldi diákoknak
Fotó: Sipeki Péter

– Ez egy egyedülálló lehetőség, hogy tanuljunk egymástól, hidakat építsünk kultúrák és világok között. Ez a két hét természetesen nem elég, hogy valaki elsajátítsa ezt a nagyon nehéz, bonyolult nyelvet. Sokk lesz a kezdőknek, de a kollégák mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy hasznosan és szórakoztatóan is teljen el a Nyári Egyetem – mondta mosolyogva köszöntő beszédében dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora, és megjegyezte: az ide érkező diákok a nyelvtanulás mellett betekintést kapnak a magyar történelembe, kultúrába, a vármegye természeti csodáiba is, valamint szeretnék megmutatni az igazi erejét ennek a világviszonylatban kisebb egyetemnek az ország keleti felében.

Pezsgő egyetemi élet

A délutáni és esti kulturális programok keretében – amelyek között tokaji és szatmári kirándulás, étel- és borkóstolás, skanzen- és vadaspark látogatás is szerepel – a résztvevők megismerhetik a térség értékeit, nevezetességeit is. Egy különleges meglepetés is várja a kurzusok művészetkedvelő és zeneművész hallgatóit, ugyanis részt vehetnek Nyíregyháza világhírű kórusa, a Cantemus Gyermekkar próbáján, amelyet Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas díjas karnagy, a Nemzet Művésze vezet.

Halkóné dr. Rudolf Éva a felsőoktatási intézmény kancellárja a megnyitón kifejtette, hogy az egyetem most telt házzal működik, így sok lehetőség van az ismerkedésre is. Felhívta a külföldi diákok figyelmét arra, hogy bár rengeteg programot szerveztek nekik a Nyári Egyetemen belül, de az intézmény egyéb rendezvényein is szívesen várják őket. Reményét fejezte ki, hogy ez a 2 hetes kurzus, és Nyíregyháza is egy örök emlék lesz a számukra, majd megköszönte a szervezők munkáját, hogy idén is létre jöhetett a Nyári Egyetem.

Tanúsítvány

Dr. Kiss Kálmán főiskolai tanár elmondta, hogy a tanulás mellett lesz idő a kulturális programokra, és a szórakozásra is. – A magyar mint idegen nyelv kurzuscsoportokat, valamint a kulturális programokat a Nyíregyházi Egyetem oktatói Nagyné dr. Schmelczer Erika, és Végsheőné Cseh Erzsébet fogja tartani, és természetesen én – mutatta be Dr. Kiss Kálmán a hallgatóknak az oktatóikat, elmondta, hogy ki milyen csoportban és milyen szinten fogja tanulni a magyar nyelvet, majd ő is megköszönte a munkatársainak a sok munkát, amit a Nyári Egyetem szervezés jelentett. Majd kiosztott egy-egy csomagot a hallgatóknak, amelyben nemcsak tankönyvek voltak, hanem némi meglepetést is találhattak benne a hallgatók.

A Nyári Egyetem képzésének kereteit a Nyíregyházi Egyetem Felnőttképzési Irodája biztosítja, és a teljes program szervezésében, lebonyolításában a Felnőttképzési Iroda munkatársai működnek közre. A kéthetes nyelvi kurzust szóbeli vizsga és írásbeli teszt zárja. A követelményeket sikerrel teljesítő hallgatók a Nyíregyházi Egyetem tanúsítványát kapják meg.

Nyelvtanulás

Aya Fayez Egyiptomból érkezett a Nyári Egyetem kurzusára, szeretné megismerni a nyelvet, a magyar kultúrát, szokásokat, hagyományokat. Azt szeretném tudni, hogy hogyan gondolkoznak a magyarok. Otthon az egyetemen Európa történelmét tanulom, de magyar történelmet vagy nyelvet nem tanítanak részletesen. Így szeretnék többet tudni erről az országról – mondta Aya Fayez, és megjegyezte: örül hogy nemzetközi diákokkal töltheti ezt a két hetet. 

Kertu Zahharov Észtországból utazott Nyíregyházára, ötször járt hazánkban. –Legutóbb egy hónapja voltam Budapesten egy diákkonferencián. Nagyon szeretem Magyarországot, mert nemcsak nyelvész, hanem zenész is vagyok. Nagyon közel áll hozzám a magyar zene, a kultúra. Szeretem az embereket, a nyelvet, mindent. Azt tervezem, hogy hamarosan Magyarországra költözök, hogy itt tanulhassak, ezért is szeretném megtanulni a nyelvet. 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában